Μαυρίδης: «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εγκληματικές ή έντονα παραβατικές δράσεις απ’ τους μετανάστες στην περιοχή μας»

Μαυρίδης: «Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εγκληματικές ή έντονα παραβατικές δράσεις απ’ τους μετανάστες στην περιοχή μας»

Στο πρόβλημα με την παρουσία προσφύγων αλλά κυρίως λαθρομεταναστών στην περιοχή του Έβρου και ειδικότερα της Ορεστιάδας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 99.4” της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Ο κ.Μαυρίδης αν και παραδέχθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών, αλλά δεν έχουμε επιθέσεις και πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, αλλά ιδιαίτερα εγκληματικές ή έντονα παραβατικές δράσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα στην Ορεστιάδα. «Δεν θα μείνει κανείς να φυλά Θερμοπύλες», προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

Αρχικά, ρωτήθηκε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.  «Σίγουρα στην Ορεστιάδα δεν υπάρχουν οι εικόνες που βλέπουμε στα νησιά, γιατί η περιοχή μας διαθέτει μόνο κλειστές δομές και όχι ανοικτά κέντρα φιλοξενίας. Επομένως, δεν έχουμε κίνηση προσφύγων και μεταναστών μέσα στον αστικό ιστό. Απλώς έχουμε τη διέλευση αυτών που δεν συλλαμβάνονται γιατί θέλουν να προχωρήσουν προς την ενδοχώρα. Έχουμε κινήσεις για τη θωράκιση των συνόρων αρκετά ικανοποιητικές. Ωστόσο, υπάρχουν και μέρες που περνούν από τα σύνορα 80-100 άτομα. Υπάρχουν πολλά σημεία, όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, από τα οποία μπορούν να περάσουν στη χώρα ακόμη και με τα πόδια», δήλωσε αρχικά ο κ. Μαυρίδης.

«Μας ικανοποίησε η εξαγγελία για προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, γιατί έχουν να γίνουν προσλήψεις 20 χρόνια. Υπάρχουν εδώ δυνάμεις που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, αλλά πρέπει να ενισχυθούν», ανέφερε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ορεστιάδας. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις της Frontex που υπηρετούν στην περιοχή είναι ελάχιστες, παρά την ανάγκη για ενίσχυσή τους.

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα εγκληματικές δράσεις»

Όσον αφορά την εγκληματικότητα στην περιοχή, ο κ. Μαυρίδης είπε: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και κάποιες παραβατικές συμπεριφορές, χωρίς βεβαίως να θέλω να τις υπερασπιστώ. Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ληστειών, αλλά δεν έχουμε επιθέσεις. Μας ανησύχησαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, όταν κάποιοι προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν οχήματα, πιθανότατα για να τα χρησιμοποιήσουν για τη μετάβασή τους στην ενδοχώρα. Ωστόσο, ιδιαίτερα εγκληματικές ή έντονα παραβατικές δράσεις δεν υπάρχουν. Θέλουν να φύγουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την περιοχή».

«Μεταναστευτικό, όχι προσφυγικό»

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «πλέον, δεν υπάρχει προσφυγικό», αλλά «είναι καθαρά μεταναστευτικό» ζήτημα. «Για μένα η αναλογία παράνομων μεταναστών / προσφύγων είναι 90/10. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο και αν κάποιοι θέλουν να τη βαφτίσουν διαφορετικά, ότι είναι πρόσφυγες πολέμου κτλ. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα και κάποια στιγμή σε αυτήν τη χώρα πρέπει να λέμε τα πραγματικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την έλευση Τούρκων, ο δήμαρχος Ορεστιάδας σημείωσε ότι «μετά το πραξικόπημα υπήρχε μεγάλη αύξηση έλευσης Τούρκων υπηκόων υψηλού μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου. Πλέον, αυτό έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Όσοι ήταν να έρθουν, το έκαναν τον πρώτο χρόνο μετά το πραξικόπημα».

«Δεν θα μείνει κανείς στην Ορεστιάδα»

Παράλληλα, ο κ. Μαυρίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την Ορεστιάδα και την ευρύτερη περιοχή, ώστε αυτή να παραμείνει ζωντανή.

«Τα πράγματα είναι τραγικά. Υπάρχει φοβερή μετανάστευση τόσο προς το εσωτερικό, όσο και προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις συνθήκες που επικρατούν σε Βουλγαρία και Τουρκία, ιδίως τώρα τελευταία με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αιμορραγούμε καθημερινά. Ο κόσμος ακόμη και τα φαγητά του πηγαίνει και τα αγοράζει από την Τουρκία, με αποτέλεσμα ο εμπορικός κόσμος στην περιοχή μας να σβήνει», δήλωσε αρχικά και πέταξε το «μπαλάκι» στην κεντρική διοίκηση:

«Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι η περιοχή πρέπει να θωρακιστεί, καταρχάς με νέες πανεπιστημιακές σχολές, ώστε να έρθει κόσμος στην περιοχή, και δεύτερον να αντιμετωπιστεί στην ουσία το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει κανείς να φυλάει Θερμοπύλες. Όταν η αναλογία γεννήσεων στο δήμο μου είναι 1/3 και στις παραμεθόριες περιοχές μας 1/8, καταλαβαίνετε ότι σε βάθος μιας πενταετίας, με τέτοιο γερασμένο πληθυσμό, από τα 23 χωριά θα έχουν σβήσει τα πέντε. Σε δέκα χρόνια θα έχουν σβήσει άλλα πέντε. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, κυρίως φορολογικά. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση να ανταγωνιστεί, όταν η Βουλγαρία δίπλα έχει 10% φορολογία. Με τέτοιον ΦΠΑ δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε καν το ψωμί που πουλάνε δίπλα στην Τουρκία ή τα ζαρζαβατικά. Κάθε Παρασκευή που έχει λαϊκή αγορά στην Αδριανούπολη, περίπου 1.500 συνδημότες μας πηγαίνουν εκεί για τα ψώνια τους».

Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, και το κλείσιμο σχολείων στην περιοχή. «Είναι φυσιολογικό να κλείνουν σχολεία. Τα δέκα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει επτά σχολεία και στα επόμενα χρόνια θα έχουμε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη κλειστά, με βάση τον αριθμό γεννήσεων που έχουμε. Κάνουμε μια σειρά κινήσεων, αλλά όσο δεν πολεμάμε το δημογραφικό στην ουσία, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, έχουν γίνει κάποιες πρώτες κινήσεις από την κυβέρνηση, αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσουν πολύ περισσότερες. «Το πρώτο βήμα της πλήρους επίγνωσης των προβλημάτων έγινε. Κάθε υπουργός της κυβέρνησης πλέον γνωρίζει τα προβλήματα που έχουμε, ανάλογα με την αρμοδιότητά του. Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα εξέτασης των προβλημάτων και των αιτημάτων. Δίνονται κάποιες λύσεις –πολύ πρόσφατα είχαμε μία πολύ θετική εξέλιξη όσον αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, δεν μας ικανοποιεί απόλυτα, αλλά τουλάχιστον έχει γίνει ένα πρώτο βήμα- και περιμένουμε τις επόμενες.

«Όχι στην εξόρυξη χρυσού με κυάνιο»

Όσον αφορά το εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού στον Έβρο, ο δήμαρχος Ορεστιάδας ήταν ξεκάθαρος. «Λέμε “όχι” στην εξόρυξη χρυσού με το κυάνιο. Δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον των παιδιών μας, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον, όποια και αν είναι τα οικονομικά ανταλλάγματα. Αν στο μέλλον προκύψει μία άλλη μέθοδος και δεν είναι επιβλαβής, είμαστε εδώ να το συζητήσουμε».

Πηγή: politik.gr