Πάιατ: “Υπάρχει αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης”

Πάιατ: “Υπάρχει αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης”

«Γίνονται πολλά στην Αλεξανδρούπολη που θα είναι οικονομικά επωφελή για την περιοχή και από την αμερικανική σκοπιά υπάρχει ξεκάθαρο στρατηγικό ενδιαφέρον», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2019, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη σε στρατηγικό επίκεντρο» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. Εκτός της ενέργειας και της άμυνας, σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Πάιατ, αποτελεί και ο οικονομικός- εμπορικός τομέας. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει τουλάχιστον ένας αξιόπιστος επενδυτικός αμερικανικός όμιλος που έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Τόνισε, μάλιστα, την ανάγκη να “ξεκλειδώσει” η δυναμική του λιμανιού αυτού ώστε να καταστεί σημαντικό σημείο διέλευσης και διακίνησης αγαθών, από και προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, “συναγωνιζόμενο” τον Βόσπορο.

“Η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία των σχέσεων ΗΠΑ- Ελλάδας” τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος συμμετείχε για τρίτη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που εξελίσσεται σε θεσμό, υπογράμμισε ότι η αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο εμφανής απ’ ό,τι μερικά χρόνια πριν, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά τις στρατηγικής σημασίας αποφάσεις που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση και στις οποίες η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Αναφέρθηκε σε τρία βασικά στοιχεία στο πλαίσιο αυτό, με προεξάρχουσα τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, με τον TAP, τον IGB και την πλωτή πλατφόρμα FSRU στην Αλεξανδρούπολη να αποτελούν τον τρίπτυχο πυλώνα αυτής. Ειδικότερα για τον TAP, o κ. Πάιατ αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο των έργων για τον αγωγό, ο οποίος θα αλλάξει, όπως είπε, τον ενεργειακό χάρτη στην Ευρώπη και θα φέρει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε επίσης στον IGB, τονίζοντας ότι αποτελεί «μεγάλο κομμάτι αυτού του (νέου) ενεργειακού χάρτη» αλλά και στον FSRU, υπογραμμίζοντας ότι «η ενέργεια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διμερούς συνεργασίας».

Πέραν της ενέργειας, ο κ. Πάιατ έκανε μνεία και στην αμυντική συνεργασία, με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχαν επιθεωρήσει το έργο της ανέλκυσης της βυθοκόρου “Όλγα”. Ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, αναβαθμίζει το εν λόγω λιμάνι καθώς δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα χρήσης του ως στρατηγικό σημείο για την ανάπτυξη των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την περιοχή της Βαλκανικής.

Πηγή: tomanifesto.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*