Ορεστιάδα: Ολοκληρώθηκε το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ορεστιάδα: Ολοκληρώθηκε το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ολοκληρώθηκε χθες η τοποθέτηση του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα και τα αποκαλυπτήρια του αναμένεται να γίνουν στις αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Μετά από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας στις 17 Μαΐου 2016, για την ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το αίτημα του συλλόγου Ποντίων Β.Έβρου “Ο Διγενής” με την οικονομική και ηθική στήριξη του δήμου Ορεστιάδας πήρε σάρκα και οστά. Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης και ο πρόεδρος του συλλόγου  Κωνσταντίνος Ν Καλτσίδης τοποθέτησαν στο κέντρο των θεμελίων του υπό ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της Ορεστιάδας, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, παραπλεύρως του Πολιτιστικού Πολύκεντρου Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ). Έχει σχήμα σταυροειδές, η βάση του είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη. Δεξιά του μνημείου υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται “Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922″»

Οι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ είναι του Γιώργου Κικώτη

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*