Σουφλί: Λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά σε σπίτι, που ανήκει στον πρώην δήμαρχο Διδυμοτείχου Χρήστο Τοκαμάνη

Σουφλί: Λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά σε σπίτι, που ανήκει στον πρώην δήμαρχο Διδυμοτείχου Χρήστο Τοκαμάνη

Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο σπίτι εδώ και πολλές δεκαετίες το οποίο βρίσκεται στο χωριό Ρούσα Σουφλίου, έβαλαν χθες βράδυ λαθρομετανάστες που μπήκαν σε αυτό για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν την διαδρομή τους, όπως κάνουν εδώ και πολύ καιρό και με πολλά σπίτια στην περιοχή και άλλα χωριά του Έβρου, στα οποία δεν μένει κανείς.

Το σπίτι αυτό, που είναι χωρίς σκεπή, μια και η μισή έχει γκρεμίσει, χρονολογείται ότι χτίστηκε πριν από το 1800 και βρίσκεται ένα περίπου χιλιόμετρο έξω από το συγκεκριμένο χωριό του ορεινού όγκου Σουφλίου. Μαζί με ένα ακόμα που είναι ακριβώς δίπλα και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση αφού έχει ανακαινιστεί, αποτελούν τα μοναδικά που έχουν διασωθεί από χωριό που υπήρχε στην συγκεκριμένη τοποθεσία, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του με τους περισσότερους να πηγαίνουν στην Τουρκία για μόνιμη εγκατάσταση. Σε δυο από αυτούς ανήκαν τα συγκεκριμένα σπίτια και τα αγόρασε πριν από πολλά χρόνια ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης. Στο ένα έκανε ανακαίνιση και χρησιμοποιείται περιστασιακά, ενώ σε αυτό που ξέπασε η πυρκαγιά, δεν συνέβη το ίδιο και είναι παρατημένο όπως είπαμε επί δεκαετίες.

Επειδή όμως βρίσκεται ακριβώς διπλα στον δρόμο, από τον οποίο συχνά περνούν λαθρομετανάστες προσπαθώντας να μεταβούν στο εσωτερικό της χώρας, τον τελευταίο καιρό ιδιαίτερα το βρίσκουν ως προσωπινό καταφύγιο. Στο κάτω μέρος του κάποιος κάτοικος της Ρούσσα; είχε αποθηκεύσει ζωοοτροφές και αυτές πήραν φωτιά, όταν αυτοί που σταμάτησαν προσωρινά την άναψαν για να ζεσταθούν λόγω του κρύου.

Η φωτιά πάντως έγινε σχεδόν αντιληπτή από τους κατοίκους της Ρούσσας και την έσβησαν πριν ακόμα φτάσει η Πυροσβεστική του Σουφλίου που έφτασε στο σημείο 2 πυροσβεστικά οχήματα. ΟΙ ζημιές που προκάλεσε δεν ήταν σημαντικές, εξάλλου όπως επισημάναμε το σπίτι είναι παρατημένο επί δεκαετίες.