Ανακοινώνεται αγροτικό πετρέλαιο, 13 ευρώ το στρέμμα για ποτιστικά και 6 ευρώ για ξερικά

Ανακοινώνεται αγροτικό πετρέλαιο, 13 ευρώ το στρέμμα για ποτιστικά και 6 ευρώ για ξερικά

Πολύ κοντά στην ανακοίνωση επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο βρίσκεται  η Κυβέρνηση και τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται το προσεχές διάστημα (πιθανόν μέχρι τα τέλη Νοέμβρη) να τις κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει επιστροφή 13 ευρώ περίπου το στρέμμα για τις ποτιστικές καλλιέργειες και 6 ευρώ το στρέμμα για τις ξερικές.

Τα χρήματα της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου δεν θα τα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αγρότες και όσοι έχουν τα χωράφια τους σε αγρανάπαυση. Επίσης ένας τρόπος διασταύρωσης θα είναι με βάση τα τιμολόγια που θα καταθέτουν οι αγρότες από την πώληση των προϊόντων τους θέλοντας έτσι με τον τρόπο αυτό το ΥΠΟΟΙΚ να χτυπήσει και την παραοικονομία στα αγροτικά προϊόντα.

Το συνολικό ποσό που θα εκταμιεύεται ετησίως για επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από τα 120 μέχρι τα 150 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ώριμο αίτημα του αγροτικού κινήματος, αλλά και για μία προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την είχε ανακοινώσει το Μάη του 2019 στην προεκλογική του ομιλία στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Επίσης είχε δεσμευτεί από το Σεπτέμβρη του 2018 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, ότι θα το μελετήσει καθώς είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους Έλληνες αγρότες που φουλάρουν με 1.4 ευρώ πετρέλαιο, έναντι 70 λεπτών το λίτρο κατά μέσο όρο των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Πηγή: thessaliatv.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*