Ορεστιάδα: Πυρ ομαδόν απ’ την αντιπολίτευση κατά δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, για απ’ευθείας αναθέσεις, προϋπολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ορεστιάδα: Πυρ ομαδόν απ’ την αντιπολίτευση κατά δημάρχου Βασίλη Μαυρίδη, για απ’ευθείας αναθέσεις, προϋπολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση δέχθηκε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2020, αφού άλλοι τον κατηγόρησαν ότι “σπάει” τα έργα και τις προμήθειες προκειμένου να κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις όπου θέλει και άλλοι για την συνολική πρόταση που έφερε η δημοτική του αρχή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, αρχικά με το νεαρό δημοτικό σύμβουλο και αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Καλφόπουλο, που να επισημάνουμε πως έχει σπουδάσει Οικονομικά και στη συνέχεια με την επικεφαλής της και υποψήφια δήμαρχο Μαρία Γκουγκουσκίδου, στάθηκαν ιδιαίτερα στις πολλές απ’ ευθείας αναθέσεις που προβλέπονται και στο νέο προϋπολογισμό. Κατηγόρησαν τον κ.Μαυρίδη ότι συνεχίζει την συγκεκριμένη τακτική, αφού… κομματιάζει τα έργα σε ποσά κάτω από 24.800 ευρώ(με ΦΠΑ) που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος να κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις και αυτό μάλιστα γίνεται σε έργα που είναι παρόμοιου αντικειμένου. Όπως για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία ή οι προμήθειες  χρωμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ με τα πυρά από Μαρία Γκουγκουσκίδου και Γιώργο Καλφόπουλο

Κατήγγειλε την δημοτική αρχή και αποχώρησε

στην ψηφοφορία η παράταξη “Είναι στο χέρι μας”

Από την πλευρά της η τρίτη σε δύναμη δημοτική παράταξη, η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”, αφού ο επικεφαλής της Σάκης Παπανδρέου και οι δημοτικοί σύμβουλοι κατήγγειλαν τον προϋπολογισμό, αποχώρησαν κατά την στιγμή της ψηφοφορίας.

Με ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Στην πρόσφατη (Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019) ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό του δήμου Ορεστιάδας για το 2020, ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”, αφού συμμετείχαν με τοποθετήσεις στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναδεικνύοντας το διαχειριστικό, ελλειμματικό για τις ανάγκες των δημοτών και χωρίς προοπτική χαρακτήρα του, αποχώρησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Όπως διευκρίνισε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης, Σάκης Παπανδρέου, η αποχώρηση ήταν μια πολιτική πράξη αντίδρασης στην πρόβλεψη του νόμου για την “κυβερνησιμότητα” των δήμων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε όσους διαφωνούν με τον προϋπολογισμό ενός δήμου να πουν “όχι” και να τον καταψηφίσουν. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: “Η σημερινή συζήτηση θα μπορούσε να αποτελεί ύμνο για την δημοκρατία και δυστυχώς σήμερα μιλάμε για την κατάλυση της δημοκρατίας.
Πέρα από το ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος για τον προϋπολογισμό στερούν από τις παρατάξεις και τους συμβούλους το δικαίωμα της διαφωνίας και της καταψήφισης. Στερούν το δικαίωμα να μην συμφωνούμε με τον προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, τις προτεραιότητες και τους στόχους της. Μας απαγορεύουν να πούμε «Όχι» στον προϋπολογισμό. Είναι αυτό δημοκρατικό; Βοηθά στο διάλογο; Για εμάς ο νόμος αυτός είναι αντιδημοκρατικός, αυταρχικός και ακραία δημαρχοκεντρικός. Σεβόμενοι το δημοτικό συμβούλιο και τις απόψεις όλων των συνάδελφων θα παρακολουθήσουμε τις τοποθετήσεις τους και την απάντηση του δημάρχου. Αλλά αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε μια τόσο αντιδημοκρατική διαδικασία και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας”.

Η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας για τον προϋπολογισμό, έδειξε και απέδειξε πως η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”, αποτελεί εκείνη την πολιτική αυτοδιοικητική δύναμη που θα “σηκώσει το βάρος” της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, μη επιτρέποντας να δημιουργηθεί “αντιπολιτευτικό κενό”, αντίστοιχο της προηγούμενης θητείας του κ. Μαυρίδη όπου η συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων που είχαν εκλεγεί με την παράταξη μείζονος μειοψηφίας του κ. Μουζά συνωστίζονταν έξω από την πόρτα του δημάρχου για να εξασφαλίσουν μια θέση στο επόμενο ψηφοδέλτιο. Με απόλυτη υπευθυνότητα και σθένος θα υπερασπιστούμε τον κοινωνικό, δημόσιο, αναπτυξιακό χαρακτήρα που θεωρούμε πως πρέπει να έχει ο δήμος, με ενεργό ρόλο των πολιτών.

Η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών “Είναι στο χέρι μας” δεν θα βαφτίζει το “κρέας – ψάρι”, ούτε θα “διαφωνεί- συμφωνώντας” και υπερψηφίζοντας προϋπολογισμούς και  τροποποιήσεις προϋπολογισμών που προκύπτουν λόγω πολιτικής- διοικητικής ανεπάρκειας. Χωρίς λαϊκισμούς και κραυγές θα καταθέτουμε τις προτάσεις μας, θα λέμε την άποψή μας, θα παράξουμε υπεύθυνη και ουσιαστική αντιπολίτευση. Οι θέσεις μας ήταν, είναι και θα είναι ξεκάθαρες”.

Κατήγγειλε τον προϋπολογισμό και τον

καταψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”

Αρνητική στάση τήρησε και η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”, η οποία κατήγγειλε επίσης τον προϋπολογισμό που έφερε η δημοτική αρχή του Βασίλη Μαυρίδη και φυσικά τον καταψήφισε στη συνέχεια. Εξήγησε μάλστα αυτή την στάση με ανακοίνωση τους όπου αναφέρει:

“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Ορεστιάδας για το 2020, που ψήφισαν στην τελευταία συνεδρίαση μαζί οι παρατάξεις του κ. Μαυρίδη και της κ. Γκουγκουσκίδου, είναι άλλος ένας προϋπολογισμός καθ’ υπαγόρευση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου , άλλος ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, στα πλαίσια που καθόρισαν τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο 2019-2022.

Είναι γνωστό ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο που συστάθηκε από την συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ το 2013 και συνέχισε τη λειτουργία του και με την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αυτό που μέχρι και το τελευταίο ευρώ ελέγχει τα οικονομικά των Δήμων και των Περιφερειών, για να βρίσκονται στα πλαίσια που καθόρισαν τα τρία μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022 .

 Η Ν.Δ το προχώρησε ακόμα παραπέρα με δικαιολογία την «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ» απορρίπτει «a priori» ως άκυρες τις ψήφους κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και τον θεωρεί εγκεκριμένο ακόμη κι αν τον υπερψηφίσει μια μικρή μειοψηφία των παρόντων μελών. Βασικά αυτό που επιδιώκεται είναι να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο και να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια και αντιστάσεις οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ( ΠΑΣΟΚ «Καποδίστριας») , (Ν.Δ «Καλλικράτης»), (ΣΥΡΙΖΑ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» )

Πιο συγκεκριμένα: Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 προβλέπει ότι μέχρι 2020, μπορεί να διατεθεί στους Δήμους το ποσό των 2 δισ. 744 εκατ. ευρώ τη χρονιά. Αν υπολογίσουμε ότι οι δαπάνες προσωπικού ( μισθός- ασφάλιση, μόνιμοι, συμβασιούχοι) ανέρχεται στο ποσό των 2 δισ 409 εκατ. απομένουν ελάχιστα χρήματα για την εκτέλεση έργων που τόσο ανάγκη έχουν όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Οι ευθύνες των παρατάξεων που δεν ανοίγουν μέτωπο ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι τεράστιες.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καταψήφισε τον προϋπολογισμό και καταδίκασε τη διαδικασία κατάρτισής του, δηλώνοντας ότι η παράταξή είχε και θα έχει μέτωπο ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ , των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, που έχουν καταντήσει τους Δήμους γρανάζι υλοποίησης της αντιλαϊκής τους πολιτικής”.