Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ανταποδοτικά μέτρα για περιοχές που υποδέχονται λαθρομετανάστες – Να διεκδικήσουν μερίδιο οι δήμοι του Έβρου

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ανταποδοτικά μέτρα για περιοχές που υποδέχονται λαθρομετανάστες – Να διεκδικήσουν μερίδιο οι δήμοι του Έβρου

Ανταποδοτικά μέτρα για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται λαθρομετανάστες και πρόσφυγες ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των μέτρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το πιο σημαντικό αφορά την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Παράλληλα ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
Αυτό είναι που αφορά σίγουρα και τον Έβρο και πρέπει όλοι οι δήμοι του αλλά κυρίως αυτοί της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, να απαιτήσουν μερίδιο από την Κυβέρνηση στα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, ότι στον δήμο Ορεστιάδας και συγκεκριμένα στο χωριό Φυλάκιο, υπάρχουν δύο κλειστού τύπου κέντρα, με εκατοντάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ, που όμοια τους θα δημιουργηθούν στα νησιά του Αιγαίου. Παράλληλα, τόσο οι περιοχές του συγκεκριμένου δήμου όσο και αυτές του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, υποδέχονται καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες.

Θα πρέπει λοιπόν οι δήμαρχοι Βασίλης Μαυρίδης, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, Παναγιώτης Καλακίκος, αλλά και οι Γιάννης Ζαμπούκης της Αλεξανδρούπολης και Νίκος Γαλατούμος της Σαμοθράκης, ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ να συμεριληφθούν σε αυτό τον προγραμματισμό. Μην ξεχνάμε ότι καθημερινά στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης καταφθάνουν δεκάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυες που διασώζει το Λιμενικό και αρκετοί παραμένουν στοιβαγμένοι σε αποθήκη του λιμανιού μέχριο να μεταφερθούν στο Φυλάκιο που όμως έχει ήδη γεμίσει.

Τέλος, κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.
Οι υπουργοί Επικρατείας παρουσίασαν συνολικά ένα πλέγμα 5+1 δράσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο αλλά και τη μετατροπή σε κλειστών κέντρων των hotspot σε Λέρο και Κω.
Οι κ.κ. Πέτσας και Στεφανής, μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες τόσο για τη σημερινή κατάσταση των hotspot όσο και για το πώς θα είναι τα κέντρα που θα κατασκευαστούν στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.