Όλη την πολιτική ηγεσία για το θέμα του χρυσού ενημέρωσε αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών της Θράκης

Όλη την πολιτική ηγεσία για το θέμα του χρυσού ενημέρωσε αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών της Θράκης

Όλη την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας για το θέμα του χρυσού και την προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή μας, ενημέρωσε Πέμπτη και Παρασκευή αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βασίλη Μαυρίδη, τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο.

Κορυφαία συνάντηση ήταν αυτή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφτηκαν στο γραφείο του το πρωί της Παρασκευής και τον ενημέρωσαν για την αρνητική διαχρονική θέση της κοινωνίας της Θράκης στο συγκεκριμένο θέμα.

Με τον Κρίτωνα Αρσένη του ΜεΡΑ25

Όσον αφορά τις συναντήσεις των αυτοδιοικητικών, αυτές ξεκίνησαν κατά χρονολογική σειρά, με τον βουλευτή του κόμματος ΜεΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, υπεύθυνο για περιβαλλοντικά ζητήματα Κρίτωνα Αρσένη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη.

Οι Δήμαρχοι της περιοχής υπογράμμισαν την εναντίωση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων της περιοχής σε μια τέτοια προοπτική, τονίζοντας πως ο αγώνας τους είναι κοινός και αδιάρρηκτος.

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 τους επισημάνθηκε για άλλη μια φορά η πλήρης εναντίωση του κόμματος μας – ως το μοναδικό πράσινο κοινοβουλευτικό κόμμα στη χώρα – σε κάθε μορφή εξόρυξης. Ειδικά μάλιστα μετά τα όσα έχουμε δει να γίνονται στην Χαλκιδική και τις Σκουριές, είναι αυτονόητη η εναντίωση στην εξόρυξη χρυσού κάθε περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένου πολίτη της χώρας. Ως εκ τούτου εκφράστηκε η πλήρης στήριξη του κόμματος στον αγώνα των κατοίκων της Θράκης στο εν λόγω ζήτημα.

Η συνάντηση με τον Γραμματέα Π.Ε της Ν.Δ Γιώργο Στεργίου

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, Θρακιώτης στην καταγωγή (από τη Σαμοθράκη)τόνισε ότι το κόμμα του που είναι πλέον στην Κυβέρνηση, θα σεβασθεί την γνώμη της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα και την σημασία που δίνει στην βιώσιμη ανάπτυξη, γεγονός που κάνει απαγορευτικές τις επενδύσεις που χρησιμοποιούν κυάνιο. Οι αυτοδιοικητικοί της Θράκης από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια να δημιουργηθούν τετελεσμένα στο θέμα των εξορύξεων χρυσού και οι τοπικές κοινωνίες έχουν ξεκαθαρίσει την εναντίωση τους σε αυτό.

«Όχι» και από τη Φώφη Γεννηματά

Στην συνάντηση με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά παρέστησαν ο βουλευτής Ροδόπης του κόμματος  Ιλχάν Αχμέτ και ο επίσης βουλευτήςΓιώργος Αρβανιτίδης. Η κ.Γεννηματά δέχθηκε στο γραφείο της στην Βουλή τους κυρίους Μαυρίδη, Ζαμπούκη, Χαριτόπουλο, άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των δημάρχων και ζήτησε από τους βουλευτές να ετοιμάσουν φάκελο με το ιστορικό της υπόθεσης του χρυσού στην Θράκη. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για την απάλειψη του κυανίου ως μεθόδου εξορύξεων από την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την επένδυση. Το επόμενο κιόλας χρονικό διάστημα θα ληφθούν σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες από βουλευτές του κόμματος.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ

Τέλος, χθες Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλοςκαι ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής συναντήθηκαν στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή, με την αντιπροσωπεία δημάρχων της Θράκης.

Το ΚΚΕ επαναβεβαίωσε στην αντιπροσωπεία των δημάρχων την αρνητική του θέση στη σχεδιαζόμενη εξορυκτική δραστηριότητα τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού της περιοχής, όσο και γιατί είναι αντίθετο με την καταλήστευση, από κάθε λογής επιχειρηματίες, πολύτιμων ορυκτών πόρων, όπως ο χρυσός, μη αναπληρώσιμων και οι οποίοι αποτελούν λαϊκή περιουσία.