Την άμεση έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Νοσηλευτικής, ζητούν με επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία υπέγραψαν οι θεσμικοί φορείς της περιοχής του βορείου Έβρου, που συμμετείχαν στην σημερινή έκτακτη σύσκεψη η οποία έγινε στο δημαρχείο Διδυμοτείχου.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Τάσος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Τοκαμάνης, Παρασκευάς Πατσουρίδης, Κώστας Δημητρίου και Θόδωρος Σκίνδρης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Ανδρέας Παπανδρούδης και ο Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Κώστας Βαφειάδης, που και οι δυο είναι και Καθηγητές στη Σχολή, ο πατήρ Απόστολος Πορτοκαλίδης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνού και η Μαρία Μανάκα. Έλαμψε δια της απουσίας της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, της οποίας το κόμμα κυβέρνησε τα προηγούμενα χρόνια, απλά “αναβάθμισε” από ΤΕΙ σε ΑΕΙ τη Σχολή Νοσηλευτικής και την άφησε “γυμνή” εντελώς, χωρίς την παραμικρή στήριξη. Ίσως αύριο να βγάλει ανακοίνωση παριστάνοντας τον… τιμητή, όπως άλλωστε συνηθίζει.
Αρχικά ο κ.Χατζηγιάννογλου έκανε ενημέρωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζήτησε την κυβερνητική παρέμβασης ώστε να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να χαθεί πλέον άλλος χρόνος και είναι καθοριστικό και κρίσιμο να ξεκινήσει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία έχει καθυστερήσει τραγικά και ο κίνδυνος να χαθεί το 6άμηνο για τους περισσότερους από τους 700 φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής, που είναι Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα την Θεσσαλονίκη, φαντάζει πλέον κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Κάποια στιγμή αποφασίστηκε να καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου να μεταπειστούν οι δυο Καθηγητές που παραιτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και προέρχονται από την Αλεξανδρούπολη, όπου εργάζονται ως νοσηλευτές στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της πόλης και παράλληλα δίδασκαν τα προηγούμενα χρόνια στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.
Βρέθηκαν τα τηλέφωνα τους και ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου τους τηλεφώνησε, προσπαθώντας να τους αλλάξει γνώμη. Ζήτησε να πάρουν πίσω τις παραιτήσεις τους και δεσμεύθηκε ότι ο δήμος μπορεί να καλύψει κάποια από τα έξοδα στην μετακίνηση τους ή αν θέλουν και την διαμονή τους όταν βρίσκονται στο Διδυμότειχο για να διδάξουν. Οι ίδιοι ζήτησαν μια προθεσμία να το σκεφθούν και να απαντήσουν αύριο αν αποσύρουν τις παραιτήσεις τους. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί τα προηγούμενα χρόνια που επίσης πηγαινοέρχονταν από την Αλεξανδρούπολη στο Διδυμότειχο και δίδασκαν, δεν υπήρχε παρόμοιο πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι άλλο συμβαίνει, αλλά αυτή την στιγμή εκείνο που προέχει είναι να βρεθεί λύση και να ξαναρχίσουν τα μαθήματα.
Στην επιστολή προς την αρμόδια υπουργό κ.Κεραμέως, ζητείται η παρέμβαση της στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, του οποίου παράρτημα είναι το Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, ώστε να επαναπροκηρυχθούν δύο θέσεις Ιατρών Καθηγητών, αφού όπως διαβεβαίωσαν οι κύριοι Παπανδρούδης και Βαφειάδης, βρέθηκαν συνάδερφοι τους οι οποίοι θέλουν να καλύψουν τις συγκεκριμένες θέσεις. Όλα αυτά θα τα μεταφέρουν στην υπουργό Παιδείας οι δυο κυβερνητικοί βουλευτές. Την επιστολή-ψήφισμα της σημερινής σύσκεψης δηλαδή. Το φοβερό είναι ότι ο δήμαρχος κ.Χατζηγιάννογλου, αντί να πάρει το πρώτο αεροπλάνο και να βρεθεί στην Αθήνα μαζί με τους βουλευτές, όχι αύριο αλλά έπρεπε να το είχε πράξει εδώ και αρκετό καιρό, αρκείται στα τηλέφωνα και τις επιστολές στους υπουργούς. Όταν μάλιστα, όλοι οι άλλοι δήμαρχοι του Έβρου, οι Γιάννης Ζαμπούκης, Βασίλης Μαυρίδης, Παναγιώτης Καλακίκος και Νίκος Γαλατούμος έχουν βρεθεί ένα σωρό φορές ήδη στην πρωτεύουσα και πήραν… σβάρνα τα υπουργεία για διάφορα θέματα. Κι ενώ υπάρχει η εκκρεμότητα μηνών στη Νοσηλευτική, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου μένει στο γραφείο του.
“Επικίνδυνο” για τη παραμονή της Σχολής Νοσηλευτικής
η πρόταση για ένταξη της στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Στην απόφαση που πάρθηκε, περιέχεται και ένα αίτημα που διατυπώνεται ως πρόταση, για την ένταξη του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με παράλληλη αποδέσμευση του φυσικά από το Δειθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη, του οποίου αποτελεί τώρα Παράρτημα. Υπέρμαχος της συγκεκριμένης άποψης ήταν ο βουλευτής Τάσος Δημοσχάκης, συμφώνησε μαζί του και ο Κώστας Βαφειάδης, ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Χρήστου Τοκαμάνη, που επί των ημερών του ξεκίνησε την λειτουργία της στο Διδυμότειχο η Σχολή Νοσηλευτικής. “Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι η… αρχή του τέλους;
Το ΔΠΘ έχει ήδη δικό του Τμήμα Νοσηλευτικής, το οποίο φέτος δεν λειτουργεί, αλλά ούτε είναι σε αυτά που η υπουργός ανέστειλε την λειτουργία τους. Πως θα υπάρχει και δεύτερη Σχολή 100 χιλιόμετρα δίπλα. Αν θέλει το Δημοκρίτειο να βοηθήσει την Σχολή μας, ας αποφασίσει η Σύγκλητος του, όπως αποφάσισε να ζητήσει και πέτυχες την ίδρυση Τμήματος Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη, να υπάρξει 5η έδρα του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο με Παραϊατρικά επαγγέλματα. Διαφορετικά, χωρίς εγκαταστάσεις, καθηγητές και τα άλλα προβλήματα, αργά ή γρήγορα θα μας την πάρουν”, είπε ο κ.Τοκαμάνης και είχε απόλυτα δίκιο. Την ίδια ώρα δηλαδή που ζητείται από ΔΙ.ΠΑ.Ε να προκηρυχθούν ξανά οι δυο θέσεις Καθηγητών-Ιατρών και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, ζητείται να φύγει το Παράρτημα του από αυτό και να ενταχθεί στο ΔΠΘ.
Ο βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος τόνισε πως όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν αυτή την στιγμή πως θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στο Τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου άμεσα, έστω και αν υπάρχουν κάποια προβλήματα και εκκρεμότητες. Γιατί η αγωνία των φοιτητών και των οικογενειών τους είναι μεγάλη και ο ίδιος είναι στη διάθεση του δημάρχου και των υπολοίπων προκειμένου να γίνουν κινήσεις ή να ασκηθούν πιέσεις όπου χρειαστεί, στην αρμόδια υπουργό ή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, ώστε να αρχίσει η λειτουργία της Σχολής. “Τα υπόλοιπα αιτήματα να τα αφήσουμε για αργότερα. Εκείνο που προέχει είναι να ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά”. Με την συγκεκριμένη άποψη συμφώνησε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση.
Αλλοπρόσαλλες προτάσεις Δημοσχάκη, προκάλεσαν την απορία όλων
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε η τοποθέτηση του βουλευτή της Ν.Δ Τάσου Δημοσχάκη, που έκανε διάφορες… αλλοπρόσαλλες προτάσεις, οι οποίες προκάλεσαν τις απορίες όλων σχεδόν των παρισταμένων. Να θυμίσουμε ότι αρχές Νοεμβρίου ο κ.Δημοσχάκης διαβεβαίωνε πως με δικές του παρεμβάσεις στην Πρόεδρο του Τμήματος κ.Μινασίδου αλλά και στον αρμόδιο υφυποιυργό Παιδείας κ.Διγαλάκη, είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα και στις 11 Νοεμβρίου θα ξεκινούσαν τα μαθήματα της Σχολής Νοσηλευτικής. “Κατόπιν ενεργειών μου” όπως έλεγαν και οι παλαιοκομματικοί… μαυρογιαλούροι προηγούμενων δεκαετιών. Όμως τελείωσε ο μήνας και μαθήματα… γιοκ.
Ήρθε λοιπόν χθες να αρχίσει άλλα παρόμοια… περίεργα, που δείχνουν έλλειψη γνώσης του αντικειμένου και κάποια εκτός από απορίες προκαλούν γέλιο. Είπε λοιπόν, ότι μίλησε με τον Αρχηγό ΓΕΣ και πήρε διαβεβαιώσεις ότι θα στείλει Καθηγητές από τη Στρατιωτική Σχολή Νοσοκόμων της Αθήνας να διδάξουν στο Διδυμότειχο. Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, βάση ποιών διαδικασιών στρατιωτικοί θα είναι Καθηγητές σε ένα Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου, πως θα γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, είναι μικρές… λεπτομέρειες για τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή του νομού. Αρπακολατζίδικες προτάσεις εκτός τόπου και χρόνου μόνο για το θεαθήναι.
Επίσης, υποστήριξε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης του ΔΠΘ, τον Μιχάλη Πιτιακούδη και αυτός τον διαβεβαίωσε ότι είναι στο πλευρό της Σχολής Νοσηλευτικής να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί. Μάλιστα ο κ.Δημοσχάκης… απαίτησε να συμπεριληφθεί αυτό στην ανακοίνωση-απόφαση της σύσκεψης. Όταν κάποιοι τον ρώτησαν, πως μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, όταν κάποιοι γιατροί της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης που θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για Καθηγητές στη Σχολή του Διδυμοτείχου δεν το έκαναν, αλλά και πως οι δυο Καθηγητές-Νοσηλευτές που παραιτήθηκαν εργάζονται στο Νοσκομείο Αλεξανδρούπολης, ο βουλευτής της Ν.Δ επέμενε στην άποψη του. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Χρήστου Τοκαμάνη, ο οποίος υποστήριξε ότι η Αλεξανδρούπολη δεν θέλει να υπάρχει ΣχολήΝοσηλευτικής στο Διδυμότειχο από τότε που ο ίδιος κατάφερε να την φέρει στο Διδυμότειχο και όσα λέει ο κ.Δημοσχάκης δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.