Εγκαινιάστηκε το Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Εγκαινιάστηκε το Ρωσικό Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ρωσική Ομοσπονδία άνοιξε Επίτιμο Προξενείο στην Αλεξανδρούπολη που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επίτιμος Πρόξενος είναι ο ξενοδόχος Κωνσταντίνος Παλακίδης.

Στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στη συμβολή των οδων Λεωφ. Δημοκρατίας με Ψαρρών, άρχισε να λειτουργεί το Επίτιμο Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονια και Θράκη. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός και τα εγκαίνια των γραφείων του Επίτιμου Προξενείου παρουασία του νέου Επίτιμου Προξένου, Κωνσταντίνου Παλακίδη και του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, Αντρέι Μάσλοβ.

Ο κ. Παλακίδης που τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε το προξενικό δίπλωμα και το εκτελεστικό έγγραφο από τις ελληνικές και ρωσικές Αρχές, παρέλαβε από τον κ. Μάσλοβ την ταυτότητα του επίτιμου προξένου σε τελετή σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης που είναι ιδιοκτησίας του, παρουσία πολλών φορέων της περιοχής.

Στην ομιλία του ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι μετά από σχεδόν έναν αιώνα, η Ρωσία ανοίγει ξανά προξενείο (σ.σ. επίτιμο) στην Αλεξανδρούπολη και αναφερθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που έχει η Ρωσία με την Αλεξανδρούπολη. Έκανε μάλιστα αναδρομή στην ιστορία, θυμίζοντας ότι οι Ρώσοι απελευθέρωσαν την πόλη από τον τουρκικό ζυγό, ενώ θύμισε ότι Ρώσοι μηχανικοί έκαναν τη ρυμοτομία της Αλεξανδρούπολης, ενώ αναφέρθηκε και στο μνημείο πεσόντων Ρώσων στρατιωτών που υπάρχει στο προαύλειο του ναού του Αγίου Νικολάου. Περαιτέρω, ο κ. Μάσλοβ μίλησε για την κοινή λαμπρή ιστορία μεταξύ των δύο λαών, αλλά και για την προοπτική της ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πεπεισμένος ότι το Επίτιμο Προξενείο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στην περιοχή, αλλά και θα διευρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών στον πολιτισμό, τον τουρισμό, το εμπόριο κ.α. τομείς.

Ακόμα, ο κ. Μάσλοβ εξήρε την προσωπικότητα του κ. Παλακίδη, τονίζοντας ότι είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, τονίζοντας ότι η πρεσβεία και το γενικό προξενείο της Θεσσαλονίκης θα έχουν μια άριστη συνεργασία μαζί του.

Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόξενος, Κωνσταντίνος Παλακίδης ευχαρίστησε τον κ. Μάσλοβ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος των προσδοκιών και επισήμανε ότι θα είναι στο πλευρό των Ρώσων πολιτών, ενώ παράλληλα στοχεύει στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της περιοχής του και της Ρωσίας. Μάλιστα, όπως είπε, θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με φορείς σε όλους τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να συζητήσει και να καταγράψει σε ποιους τομείς μπορεί να σημειωθεί συνεργασία αναφέροντας τον τουρισμό, τον πολιτισμό, αλλά ακόμα και την εξαγωγή τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων, καθώς όπως είπε «κάποια από αυτά παρά το εμπάργκο επιτρέπεται να εξαχθούν».

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυναν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Σεπακόφ, ο διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θράκη, Συμεών Τέγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Βενετίδης καθώς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Κιζιρίδης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο βουλευτής της Ν.Δ Σταύρος Κελέτσης, μέλος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος – Ρωσίας, Σταύρος Κελέτσης, ον Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιώργος Κυζιρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Δελησταμάτης, Σταύρος Βαβίας, ο Πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο γνωστός Ελληνορώσος επιχειρηματίας Μπόρις Μουζενίδης, ιδιοκτήτης του γνωστού κορυφαίου ταξιδιωτικού πρακτορείου που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και άλλοι.  Ακολούθησε δεξίωση στο ξενοδοχείο RAMADA THRAKI PALACE.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν άλλα πέντε επίτιμα προξενεία της Ρωσίας: Κρήτη-Δωδεκάνησα, Κέρκυρα-Ιόνια Νησιά, Πάτρα, Λαμία και Ναύπλιο.

Πηγή: sputniknews.gr

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*