Ορεστιάδα: “Έφαγε” η… μαρμάγκα το έργο του ηλεκτροφωτισμού, που έφερε αλλά “εξαφάνισε” μετά ο Βασίλης Μαυρίδης

Ορεστιάδα: “Έφαγε” η… μαρμάγκα το έργο του ηλεκτροφωτισμού, που έφερε αλλά “εξαφάνισε” μετά ο Βασίλης Μαυρίδης

Εδώ το έργο ηλεκτροφωτισμού στο δήμο Ορεστιάδας, εκεί το έργο εξοικονόησης ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων LED, αλλά η πρόταση που είχε φέρει εντελώς ξαφνικά ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 8ης Οκτωβρίου, έχει από τότε “εξαφανιστεί”.

Το “έφαγε” η… μαρμάγκα κανονικά, αφού αν και ο κ.Μαυρίδης δεσμεύθηκε τότε πως θα το φέρει άμεσα και πάλι για συζήτηση και ψήφιση, δεν το έχει κάνει μετά από 50 ημέρες και ενώ μεσολάβησαν αρκετές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ανάμεσα τους και αυτές για το Τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Η συγκεκριμένη εξέλιξη μάλιστα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά όχι μόνο στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Ορεστιάδας, αλλά και σε πολλούς πολίτες. Το γεγονός δηλαδή της πρότασης που είχε γίνει από τον δήμαρχο Βασίλη Μαυρίδη κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου στις 8 Οκτωβρίου του 2019, ζητώντας να εγκριθεί το έργο αλλαγής λαμπτήρων και φωτιστικών σωμάτων και η αντικατάσταση τους με νέας τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομήσει ο δήμος Ορεστιάδας χρήματα από την κατανάλωση ενέργειας.
Όπως ήρθε όμως εντελώς απροειδοποίητα από τον κ.Μαυρίδη, ο οποίος ζήτησε την έγκρισή του συγκεκριμένου έργου ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ μέσω  ΣΔΙ. Ο δήμος θα αναζητήσει υπηρεσίες για τη χρηματοδότηση της συνολικής επένδυσης στον ηλεκτροφωτισμό των κοινόχρηστων χώρων του, παράλληλα με τη συντήρηση του συστήματος για 12 χρόνια από τον ιδιώτη ανάδοχο, ο οποίος θα κληθεί να διασφαλίσει εξοικονόμηση μέχρι και 70% στις καταναλώσεις του δικτύου, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τη δαπάνη του δήμου προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Ο ιδιώτης θα αποπληρώνεται με ένα ποσοστό επί των χρημάτων τα οποία θα εξοικονομεί ο δήμος, καθώς λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης θα καταβάλει σημαντικά μικρότερο τίμημα στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο κατασκευαστής δηλαδή θα εισέπραττε τα 6 εκατ. (5.700.000 ευρώ και οι 300.000 ευρώ στον διαχειριστή του έργου) .
 Τότε όμως υπήρξε η έντονη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης, που με επικεφαλής την Μαρία Γκουγκουσκίδου η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να περάσει η έγκριση ενός τόσο σοβαρού και μεγάλης αξίας έργου, με την ανάθεση σε ιδιώτη ενός ποσού που φτάνει τα 6 εκατομμύρια, ενώ αρνητική στάση και έντονες αντιρρήσεις εξέφρασαν κιαι οι άλλες παρατάξεις. Γιατί δεν είχαν ούτε την μελέτη του έργου.  Βλέποντας ο κ.Μαυρίδης πως υπήρχε από όλη την αντιπολίτευση έντονη αντίδραση,  αν και είχε την πλειοψηφία να το ψηφίσει, έκανε τελικά… πίσω. Υποσχέθηκε όμως να δώσει τη μελέτη στους επικεφαλής των παρατάξεων να τη μελετήσουν και  στη συνέχεια… άμεσα θα έφερναν το θέμα για συζήτηση και ψήφιση.
Πέρασαν όμως σεδόν δυο μήνες και το συγκεκριμένο έργο δεν ξαναήρθε σε κάποιο δημοτικό σύμβουλιο, δημιουργώντας φυσικά απορίες για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Πώς δηλαδή από την… σπουδή και τη βιασύνη να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο ένα έργο που μέσω διαγωνισμού θα αναλάμβανε ιδιώτης και αφορά τον ηλεκτροφωτισμό αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ, τώρα επικρατεί… σιωπή και σιγή ασυρμάτου.
Να σημειώσουμε τέλος, ως μια τάξη μεγέθους χωρίς να έχουμε τις λεπτομέρειες του έργου, πως σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην μελέτη προβλέπεται η αλλαγή 11.000 περίπου λαπτήρωσν και η αντικατάσταση τους με LED, ενώ δεν μάθαμε πόσα θα είναι τα φωτιστικά σώματα που θα αντικατασταθούν. Για όλα αυτά, ο ανάδοχος θα πραγματοποιήσει τα έργα με δικά του χρήματα, αλλά σε 12 χρόνια θα εισπράξει 6 εκατ. ευρώ. Απλά να σημειώσουμε, ότι στον δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οπίος επέλεξε άλλη διαδικασία, να πραγματοποιήσει ο ίδιςο το έργο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για 18.000 λαμπτήρες (7.000 περισσότερους απ’ την Ορεστιάδα) και 4.000 περίπου φωτιστικά σώματα τύπου LED, δόθηκαν 2,9 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που ανέλαβε και υλοποίησε το έργο.