Ορεστιάδα: Η διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης” στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Ορεστιάδα: Η διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης” στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Το πάντα επίκαιρο, πολυμεταφρασμένο στο εξωτερικό αλλά και πολυπαιγμένο έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» ανεβαίνει στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ στη Νέα Ορεστιάδα από αυτό το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και για όλα τα επόμενα Σαββατοκύριακα μέχρι το τέλος του έτους, από την Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

Με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα (1979-2019), η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του με την άδεια και της κόρης του Μαρίας Ψαθά, η οποία αναμένεται στο προσεχές μέλλον να παρακολουθήσει την παράσταση στη Νέα Ορεστιάδα. Παρότι δεινός χρονογράφος, ο Δημήτρης Ψαθάς κατάφερε να ξεπεράσει με τα γραπτά του την εποχή του. Τα έργα του διαθέτουν μια διαχρονική χροιά, αφού εκτός από το καυστικό σχολιασμό του επίκαιρου, ακουμπούν με μαεστρία σε πανανθρώπινες αγωνίες, παθογένειες και προβληματισμούς.

 Το έργο

Ένα τέτοιο διαχρονικό έργο, που ξεπερνάει και την εποχή του αλλά και τον τόπο (αφού μεταφράστηκε και παίχτηκε και σε πολλές άλλες χώρες), είναι και το “Ζητείτα Ψεύτης”. Η διάσημη πολιτική σάτιρα – όπως αποκάλυψε η κόρη του συγγραφέα Μαρία Ψαθά – γράφτηκε το 1953 πάνω στον Βασίλη Λογοθετίδη αλλά, αφού αυτός απέρριψε τον ρόλο, ο Ντίνος Ηλιόπουλος τη μετέτρεψε σε μεγάλη επιτυχία τόσο στο θέατρο με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη όσο και στον κινηματογράφο. Τις πελατειακές σχέσεις και τα ψέματα των πολιτικών καυτηριάζει αυτή η πάντοτε επίκαιρη πολιτική σάτιρα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα και δημοσιογράφου, με πρωταγωνιστή έναν επαγγελματία ψεύτη. Το ψέμα χρησιμοποιείται εδώ για να συμβολίσει την ανάγκη των ανθρώπων να πιστέψουν σε κάτι.

Οι συντελεστές

Το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ έσκυψε με προσοχή και αγάπη πάνω στη γνωστή ιστορία του Ψευτοθόδωρου, του βουλευτή Φερέκη και της συζύγου του Τζένης, των ψηφοφόρων και φίλων τους. Η σκηνοθεσία είναι του Άκη Τσονίδη, το σκηνικό του Νίκου Πατούνα, ενώ στα κοστούμια συνεργάστηκαν η Ξανθή Εμμανουηλίδου, η Στέλα Τζαμπαζίδου και ομαδικά ο θίασος τον οποίο αποτελούν οι: Ιωάννα Δημητριάδου, Σοφία Διάκα, Βάσια Ζάχρα, Φανή Καρασμανάκη, Ιωάννης Κάρμης, Άρης Καρυπίδης, Πέτρος Κοττανίδης, Δημήτρης Μωρίδης, Νίκος Πατούνας, Μαρία Πετρίδου, Ξένη Τσολακίδου και ο Άκης Τσονίδης. Στα φώτα και στους ήχους οι: Γιάννης Μητούδης, Ιορδάνης Βροχίδης.

Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979)

O δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Από το 1925 εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Ελεύθερο Βήμα, Αθηναϊκά Νέα, Ελευθεροτυπία, Ταχυδρόμος), και χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του χρονογραφήματος.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1937, με την έκδοση της συλλογής ευθυμογραφημάτων «Η Θέμις έχει κέφια». Ακολούθησαν πολλά ανάλογα έργα, όλα στο χώρο της σατιρικής ευθυμογραφίας, με κορυφαία τη «Μαντάμ Σουσού» του 1940.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την κωμωδία «Το στραβόξυλο», που ανέβηκε από το θίασο του Βασίλη Αργυρόπουλου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν έργα όπως: «Φον Δημητράκης», «Ζητείται Ψεύτης» (1953), «Μικροί φαρισαίοι», «Ένας βλάκας και μισός», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», που γνώρισαν επιτυχία στη σκηνή και πολλά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με ανάλογη επιτυχία.

Τη δραματική περίοδο της ιταλογερμανικής κατοχής, ο Δημήτρης Ψαθάς περιέγραψε με το δικό του τρόπο στα βιβλία του «Χειμώνας του ’41» (1945), «Αντίσταση» (1945) και «Χιούμορ μιας εποχής» (1946). Τελευταία του βιβλία ήταν «Σε ήχο πλάγιο» (1973) και «Μαίηντ ιν Αμέρικα». Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου του 1979.

Μετά τον θάνατό του κυκλοφόρησαν επιλογές χρονογραφημάτων του σε τρία βιβλία: Στο καρφί και στο πέταλο (1999), Στου κουφού την πόρτα (2001) και Το εύθυμο καρνέ (2002). Τα έργα του γνώρισαν και τη διεθνή αναγνώριση και μεταφράστηκαν στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά, και παίχτηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο Δημήτρης Ψαθάς έγραψε επίσης και ένα ιστορικό χρονικό 500 σελίδων, συγκλονιστικό ντοκουμέντο από τη ζωή, τους διωγμούς και την αντίσταση του ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, με τον τίτλο “Γη του Πόντου” (1966).

Πληροφορίες παραστάσεων 

Η πρεμιέρα του έργου θα γίνει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν κάθε Σαββατοκύριακο έως τις 29 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ (Δέκα παραστάσεις: 30/11-1/12, 7-8/12, 14-15/12, 21-22/12 και 28-29/12).

Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (κανονικό) και 6 ευρώ (μειωμένο: μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, στρατιωτών, ομαδικό).

Πληροφορίες και κρατήσεις: 2552028280 – Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Ορέστου 76, Νέα Ορεστιάδα.