Αλεξανδρούπολη: Χαμός με τη “συμμαχία” Λαμπάκη-Μυτιληνού-Μιχαηλίδη στο χθεσινό Δ.Σ για το “μπαλόνι”

Αλεξανδρούπολη: Χαμός με τη “συμμαχία” Λαμπάκη-Μυτιληνού-Μιχαηλίδη στο χθεσινό Δ.Σ για το “μπαλόνι”

Χαμός έγινε στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, αφού παρά την… αγωνιώδη προσπάθεια της πρόσκαιρης “συμμαχίας” των Βαγγέλη Λαμπάκη, Βαγγέλη Μυτιληνού και Παύλου Μιχαηλίδη να περάσουν την παραλαβή του αθλητικού μπαλονιού, η πλειοψηφία ψήφισε αρνητικά και αποφάσισε να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες το ζήτημα και αυτές να κάνουν την τελική εισήγηση.

Το θέμα είχαν ζητήσει να συζητηθεί οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης “Πόλη και Πολίτες” και “Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση”, ενώ όπως συμβαίνει πλέον πάντα με ότι αποφασίζει ο τέως δήμαρχος κ.Λαμπάκης και είναι εναντίον της δημοτικής αρχής του Γιάννη Ζαμπούκη, συντάχθηκε πάλι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης. Στην συνεδρίαση παρέστη και ο ανάδοχος της προμήθειας του αθλητικού μπαλονιού Κώστας Παπαδόπουλος, με τον συνήγορο του Χρήστο Δετσαρίδη.

Απουσίαζε ο Γιάννης Βαταμίδης, βασικός 

υπεύθυνος για όλο αυτό το μπάχαλο

Κι ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση του Δ.Σ, η οποία κράτησε 4,5 ώρες και την μονοπώλησε το θέμα του αθλητικού μπαλονιού όλοι αυτοί που προαναφέραμε, απουσίαζε ο τέως Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γιάννης Βαταμίδης που είναι βασικός υπεύθυνος για όλο αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε. Γιατί σε αυτόν αποδίδουν και οι συνάδερφοι του στην παράταξη, την… έμπνευση να “σπάσει” το έργο σε ξεχωριστές εργολαβίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα προβλήματα που έχουν κρατήσει επί μήνες το συγκεκριμένο έργο εγκατάστασης στον “αέρα”. Ήξερε άλλωστε πως θα δεχθεί την έντονη και δικαιολογημένη κριτική για τις τεράστιες ευθύνες που έχει και επέλεξε να μην βρεθεί στη συζήτηση και να αφήσει τους άλλους και ιδιαίτερα τη σημερινή δημοτική αρχή, να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ο ίδιος, μαζί με την τέως δημοτική αρχή Λαμπάκη δημιούργησαν.

Το φοβερό είναι, ότι ο Βαγγέλης Λαμπάκης, που είχε εξαγγείλει αρχές του 2018 την τοποθέτηση του αθλητικού μπαλονιού ως τον Μάιο εκείνου του χρόνου, δεν κατάφεραν μαζί με τους συνεργάτες του να δώσουν λύση και μέχρι τον περασμένο Αύγουστο που ήταν στην εξουσία τα πάντα παρέμειναν στάσιμα, εχθές στην τοποθέτηση του παρίστανε τον… τιμητή και επικαλούνταν τα στενά χρονικά περιθώρια. “Στις 4 Δεκεμβρίου λήγει η παράταση που δόθηκε για την παραλαβή του μπαλονιού, πρέπει να αποφασίσουμε τώρα ότι θα το παραλάβουμε από τον προμηθευτή ππου έδωσε τα λεφτά του και το αγόρασε ο άνθρωπος, γιατί αλλιώς θα μας πάει στα δικαστήρια και θα πληρώσει ο δήμος πάνω από 300.000 ευρώ αλλά και ούτε το μπαλόνι θα έχουμε γιατί μπορεί σε περίπτωση που το θέμα λυθεί δικαστικά, να το κάνει κομματάκια”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο άνθρωπος δηλαδή που ως τέως δήμαρχος εδώ και 1,5 χρόνο στάθηκε ανίκανος, μαζί με τους συνεργάτες του να δώσει λύση, τώρα επικαλούνταν τις πέντε ημέρες που απομένουν και… κουνούσε το δάχτυλο. Έριξε μάλιστα την ευθύνη, αποποιούμενος τις δικές του στις υπηρεσίες, που επέμεναν να εκδοθεί οικοδομική άδεια, ενώ και όταν η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών κ.Μπρίκα και ο νομικός σύμβουλος του δήμου κ.Βασματζίδης με τις τοποθετήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα η παραλαβή από το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του, σχεδόν τους επιτίμησε για αυτές τις τοποθετήσεις.

Ο Βαγγέλης Μυτιληνός, εμφανίστηκε και αυτός υπέρμαχος της παραλαβής του αθλητικού μπαλονιού από τον προμηθευτή Κώστα Παπαδόπουλο, αν και συνήθως είναι ήρεμος στις τοποθετήσεις του αυτή την φορά ήταν έντονος στην παρέμβαση του και επικαλέστηκε την οικονομική ζημιά που θα υποστεί ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας, γιατί έδωσε τα χρήματα και αγόρασε το μπαλόνι. Μάλιστα επεσήμανε ότι έχει ευθύνη η υπηρεσία του δήμου που δεν προχωράει το έργο και δεν μπορούν οι αιρετοί να τρέχουν κάποιες φορές στα δικαστήρια για αποφάσεις και ενέργειες των υπαλλήλων και αυτοί να είναι στο… απυρόβλητο, όταν οι ίδιοι κάνουν τις εισηγήσεις και παίρνουν τις αποφάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, να γίνει δηλαδή η παραλαβή του μπαλονιού και στη συνέχεια να βρεθεί λύση για την τοποθέτηση του παρά τις αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου, ήταν και ο Παύλος Μιχαηλίδης. Που δεν θα μπορούσε φυσικά να μην κατηγορήσει και πάλι την δημοτική αρχή πως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα (το οποίο δημιούργησε ο ¨κολλητός” του πλέον Βαγγέλης Λαμπάκης που παλαιότερα τον έκραζε άγρια). Ρώτησε επίσης αν η δημοτική αρχή θέλει να γίνει το έργο.

Καταπέλτες Αραμπατζής και Βουρδόλης

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπατζής και ο συνάδερφος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Θόδωρος Βουρδόλης που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, ήταν καταπέλτες για την προηγούμενη δημοτική αρχή Λαμπάκη, για τους λανθασμένους χειρισμούς της, τα λάθη που έκανε και τις τεράστιες ευθύνες της για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Με συγκεκριμένα έγγραφα που παρουσίασαν και την χρονική σειρά των όσων συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, έδειξαν ξεκάθαρα ότι αυτή την στιγμή το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει. Γιατί δεν υπάρχει ούτε σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Πολεοδομίας, ούτε πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, που είναι κυρίαρχο ζήτημα για την ασφάλεια όσων θα χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναφορές αυτές με συγκεκριμένα στοιχεία, προκάλεσαν πολλές φορές την αντίδραση του κ.Λαμπάκη, ο οποίος σχολίαζε και διέκοπτε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και για την ανικανότητα της δημοτικής του αρχής. Μάλιστα επέρριπτε ευθύνες στους υπαλλήλους που επέμεναν σε οικοδομική άδεια και ζήτησε να αποφασιστεί η παραλαβή του αθλητικού μπαλονιού και στη συνέχεια θα βρεθεί τρόπος να τοποθετηθεί αυτό στο σημείο που έχει οριστεί.

Έγγραφο της τελευταίας στιγμής

παρουσίασε ο δικηγόρος του προμηθευτή

Ο δικηγόρος του προμηθευτή Χρήστος Δετσαρίδης ξεκινώντας την τοποθέτηση του, επεσήμανε προς τον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Αραμπατζή ότι “τα νερά είναι βαθιά, είναι επικίνδυνα και αν θέλετε μια συμβουλή, πολύ μεγάλη προσοχή όταν ασκείτε εξουσία”. Αυτό θεωρήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους και τον ίδιο τον κ.Αραμπατζή έμμεση απειλή και αντέδρασαν φωνάζοντας στο νομικό σύμβουλο του κ.Παπαδόπουλου: ” τον απειλείτε”, για να παρέμβει ο Πρόεδρος του Δ.Σ Δημήτρης Κολιός και να ζητήσει να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και να αφήσετε τις συμβουλές. Ο κ.Δετσαρίδης παρουσίασε ένα έγγραφο το οποίο παρέλαβε όπως είπε στις 3 παρά τέταρτο από την Αποκεντρωμένη και αναφέρει ότι πρέπει να βγει άδεια μικρής κλίμακας για το μπαλόνι και όχι οικοδομική άδεια.

Συνέχισε μάλιστα στο ίδιο… ύφος: “Αν δεν αποφασίσετε να το παραλάβετε, εγώ την Δευτέρα θα πάρω το μπαλόνι, θα το κάνω κομφετί και θα πληρώσετε 234.000 ευρώ. Γιατί αν πληρώσετε 3ο0.000 ευρώ και πληρώσει ο δήμος παραπάνω, θα γίνει καταλογισμός”. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Αντιδημάρχου κ.Αραμπατζή: “Δεύτερη απειλή”. Ο κ.Δετσαρίδης είπε μάλιστα ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι κυρίαρχο όργανο και μπορεί να αποφασίσει την παραλαβή, αλλά λίγο αργότερα ο νομικός σύμβουλος του δήμου Αλεξανδρούπολης κ.Βασματζίδης ξεκαθάρισε ότι το Δ.Σ είναι αναρμόδιο και η Οικονομική Επιτροπή στην οποία θα παραπέμψει το θέμα η Επιτροπή Παραλαβής θα αποφασίσει.

Καταλυτική παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη 

και απόρριψη της πρότασης για παραλαβή του μπαλονιού

Αφού ακούστηκαν όλα αυτά, ήρθε η καταλυτική παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, ο οποίος στην τοποθέτηση του στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας και ζήτησε να μην αποφασιστεί η παραλαβή του αθλητικού μπαλονιού από το δημοτικό συμβούλιο. Να εξεταστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου το έγγραφο που προσκόμισε ξαφνικά ο δικηγόρος του προμηθευτή και ανάλογα με την εισήγηση τους να αποφασίσουν. Μάλιστα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε σε όλους αν μπορούν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη, όταν δεν υπάρχει άδεια και πιστοποιητικό πυρασφάλειας, την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα .

Είπε συγκεκριμένα ο κ.Ζαμπούκης:

“Και φυσικά θέλουμε το μπαλόνι. Ποιος δεν θα ήθελε να έχουμε αθλητικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερους στην Αλεξανδρούπολη. Το σπίτι της γυμναστικής μπορούμε να κάνουμε εκεί και ένα σωρό αθλήματα σάλας και κόσμο για μαζικό αθλητισμό μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Το πρόβλημα όμως είναι στην ασφάλεια. Αυτή είναι η ταμπακιέρα. Σήμερα που συζητάμε και κακώς το συζητάμε, γιατί είμαστε αναρμόδιοι. Πάμε να πούμε τι; Ότι αυτό το μπαλόνι μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια και να φιλοξενήσει κόσμο; Ποιος παίρνει την ευθύνη, την πολιτική ευθύνη που θίχτηκε εδώ μέσα; Ποιοι είμαστε εμείς; Ποια είναι η Πολεοδομία; Είναι αυτή που έχει χτίσει την Αλεξανδρούπολη. Αυτήν που εμπιστευόμαστε. Κάνει λάθος; Να το πληρώσουμε. Να πάμε στα δικαστήρια και να το πληρώσουμε; Τι να πληρώσουμε; Μια σύμβαση όπου υπάρχει μπέρδεμα. Μία σύμβαση προμήθειας και μία σύμβαση έργου που εξελίσσεται όπως φαίνεται ανώμαλα.

Γιατί όλοι στην Πολεοδομία, μηδενός εξαιρουμένου, κανένας δεν υπογράφει τίποτα. Κύριε Μυτιληνέ ξοδέψαμε μέρες και ώρες, ήρθαμε Σαββατοκύριακα; Κάναμε πραγματικά προσπάθεια και με υπηρεσιακούς και με εξωυπηρεσιακούς να βρούμε λύση; Τι είναι αυτό πια που δεν βλέπουμε όλοι μπροστά μας; Μπορεί κάποιος να ξεχάσει ότι μέσα στο καλοκαίρι έπεσε μία μπασκέτα και σκότωσε ένα παιδί στη Χίο; Μπορεί κάποιος να πάρει την πολιτική ευθύνη; Κύριε Μιχαηλίδη, κύριε Γκοτσίδη θέσατε θέματα. Υπάρχει κάποιος πολιτικός μηχανικός ο οποίος να μας εγγυηθεί ότι θα φέρει πιστοποιητικό για την πυρασφάλεια; Αν αυτό το μπαλόνι πιάσει φωτιά τι θα γίνει;

Ξέρετε ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο; Υπάρχει αλληλογραφία και Απορώ γιατί σε όλη αυτή τη συζήτηση κανένας δεν το είχε εντοπίσει. Υπάρχει προς τον υφυπουργό αθλητισμού τον κύριο Αυγενάκη στις 28 Αυγούστου του 2019 που το υπογράφει ο Αντιδήμαρχος ο κύριος Βαταμίδης, που λέει: Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ήδη προμηθευτεί ειδική φουσκωτή κατασκευή τύπου μπαλόνι για να στεγάσει αθλητικές δραστηριότητες αθλημάτων σάλας. Λόγω όμως μη ύπαρξης συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που να αφορά τις προδιαγραφές αλλά και την εγκατάσταση τέτοιου είδους προσωρινών κατασκευών, οικοδομικές άδειες και αν αυτές απαιτούνταν, θα παρακαλούσαμε για τις δικές σας ενέργειες ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό και να προχωρήσει η εγκατάσταση της κατασκευής που έχουμε ήδη προμηθευτεί. Και η οποία καθυστερεί λόγω προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την απουσία του εν λόγω νομοθετικού πλαισίου.

Τι είπαμε λοιπόν να κάνουμε τώρα; Εμείς να παρακάμψουμε την Πολεοδομία, αυτήν που εμπιστευόμαστε τόσα χρόνια. Αυτοί που είναι ειδικοί και παίρνουν την ευθύνη και αυτοί θα μας υποδείξουν αν κάνουμε λάθος. Θα το πληρώσουμε και αν ο κατασκευαστής έκανε λάθος, τότε το δικαστήριο θα μας πει αυτός πρέπει να πληρώσει στο επαγγελματικό του ρίσκο. Οπότε θα παρακαλούσα το δημοτικό συμβούλιο να απέχει από την έκδοση ή λήψη οποιασδήποτε απόφασης και να εξεταστεί αυτή η τελευταία πρόταση που ήρθε την τελευταία στιγμή από το δικηγόρο του αναδόχου του κυρίου Παπαδόπουλου ως εναλλακτική πιθανή λύση εξεύρεσης τρόπου. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι χορηγείται από την Πυροσβεστική η σχετική άδεια πυρασφάλειας ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην λήψη απόφασης. Όχι εμείς, αλλά οι υπηρεσιακοί που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα”.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση του κ.Ζαμπούκη υπερψηφίστηκε από την δική του παράταξη, την “ΑΝΑΣΑ”, την παράταξη Λαζόπουλου, ενώ λευκό ψήφισε η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

 

 

 

Ένα σχόλιο

  1. Άφησε το σχόλιό σου.

    Κάντε κλειστή δημοτική αγορά στις αποθήκες ΚΥΔΕΠ και αφήστε τους τσακωμούς..

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*