ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και μετέβη στα Ύψαλα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και μετέβη στα Ύψαλα

Υψηλές παρουσίες και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σήμερα στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, όπου στις 8.30′ το πρωί προσγειώθηκε με το προεδρικό αεροπλάνο ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Η άφιξη του κ.Αλίεφ έγινε υπό άκρα μυστικότητα και έγινε λίγη ώρα μετά από άλλο λήαρ τζετ που μετέφερε τα στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας SOCAR, η οποία είναι μέτοχος του αγωγού ΤΑΡ και άλλους Αζέρους επισήμους. Όλοι τους, μαζί με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της χώρας τους και η αυτοκινητοπομπή αναχώρησε, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και φυσικά της προσωπικής φρουράς του Ιλχάμ Αλίεφ, μέσω της Εγνατίας Οδού για τα Ύψαλα της Τουρκίας. Εκεί πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP που μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέχεια, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ.Αλίεφ επέστρεψε στις 5.30′ το απόγευμα και πάλι στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου και “πέταξε” απ’ ευθείας για την πρωτεύουσα της χώρας του Μπακού, ενώ λίγη ώρα μετά απογειώθηκε από το “Δημόκριτος” και το δεύτερο αεροπλάνο με τα στελέχη της SOCAR και τους άλλους επίσημους απ’ το Αζερμπαϊτζάν.

Διπλωματικό επεισόδιο στην εκδήλωση στα Ύψαλα. Αποχώρησε 

η ελληνική αντιπροσωπεία λόγω των δηλώσεων Ερντογάν

Τόσο κατά την άφιξη, όσο και κατά την αναχώρηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης όλα εξελίχθηκαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, αλλά φυσικά υπήρξε αποκλεισμός περιοχών και δρόμων από την αστυνομία για λόγους ασφαλείας. Το τεράστιο θέμα και πρόβλημα δημιουργήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στα Ύψαλα, όταν αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε προκλητικά  κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εφαρμοστεί κανονικά και πως τα πλοία της Άγκυρας δεν θα αποχωρήσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας. Στο θέμα της αποχώρησης από την τελετή αναφέρθηκε και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είχε κληθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

αλλά δεν πήγε στα Ύψαλα αποφεύγοντας την… κακοτοπιά

Η τουρκική προεδρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, είχε προσκαλέσει και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή τελετή που διοργανώθηκε στα Ύψαλα για τα εγκαίνια του αγωγού TANAP. Στην εκδήλωση αυτή, εκτός του Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν το παρών όπως είπαμε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίφερ και ηγέτες μιας σειράς χωρών της περιοχής, όπως ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας συζήτησε με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στα Ύψαλα και τελικώς έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού TANAP, αποφεύγοντας την… κακοτοπιά, αφού ο Ερντογάν προκλητικά έκανε τις γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις που προκάλεσαν την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής.