Προκλητικός στα Ύψαλα, απέναντι από τους Κήπους, ο Ερντογάν – Σωστά σηκώθηκε και έφυγε η ελληνική αντιπροσωπεία

Προκλητικός στα Ύψαλα, απέναντι από τους Κήπους, ο Ερντογάν – Σωστά σηκώθηκε και έφυγε η ελληνική αντιπροσωπεία

Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου που μετείχε στα εγκαίνια τμήματος του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, αποχώρησε από την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα Ύψαλα, απέναντι από τους Κήπους Έβρου.

Η κίνηση αυτή, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με όσα είπε δεν σεβάστηκε την στιγμή των εγκαινίων ενός έργου που αν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή της Ελλάδας, δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη, αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα θα περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο για να αποκτήσει “σάρκα και οστά”, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποιοι απειλούν την Λιβύη, αφήνοντας έτσι αιχμές και εναντίον της Ελλάδας. “Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ”, είπε ο Ερντογάν.

Αποχώρησε του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου

και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τα Ύψαλα

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής αποστολής, που ήταν παρούσα στην εκδήλωση με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επέστρεψε μέσω του τελωνείου των Κήπων στην Αλεξανδρούπολη.

“Δεν μπορώ να πω ότι το ανέμενα. Το θεωρούσα ως ένα πιθανό ενδεχόμενο. Προετοιμασμένος ήμουν. Εγώ είχα πάει ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα: τον αγωγό TANAP ο οποίος θα συνδεθεί με τον αγωγό TAP. Άρα είχαμε λόγο να είμαστε παρόντες στα εγκαίνια. Ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναφέρεται σε θέματα άσχετα με τα εγκαίνια του αγωγού και με προκλητικό τρόπο για την Ελλάδα θεώρησα αυτονόητο ότι έπρεπε να αποχωρήσω”, είπε ο κ. Οικονόμου στον ΣΚΑΪ.

Ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε και των παράνομων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

“Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα αποσύρουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή κάποιοι φωνάζουν. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων”, είπε ο Ερντογάν.

“Κάποιοι αντί για δίκαιη κατανομή των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. τίποτα δεν γίνεται με τετελεσμένα. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.