Ο στρατός “επιστρατεύεται” για τον έλεγχο, μαζί με την αστυνομία, των λαθρομεταναστευτικών ροών στον Έβρο

Ο στρατός “επιστρατεύεται” για τον έλεγχο, μαζί με την αστυνομία, των λαθρομεταναστευτικών ροών στον Έβρο

Ενεργό ρόλο στον έλεγχο των λαθρομεταναστευτικών ροών στο νομό Έβρου, αναλαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Παράλληλα και σε συνεργασία με την αστυνομία που έχει την κύρια και βασική ευθύνη, ο στρατός σχεδιάζεται να βοηθήσει προκειμένου να ελεγχθούν και να αποτραπούν οι καθημερινές ροές δεκάδων ή ακόμα και εκατοντάδων λαθρομεταναστών και λαθροεισβολέων, όπως εύστιοχα τους αποκάλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη χθεσινή ομιλία του στο 13ο συνέδριο της Ν.Δ.

Παρά τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες των συνοριοφυλάκων και γενικότερα των αστυνομικών, η έλλειψη προσωπικού και μέσων, είναι αδύνατο να αποτρέψουν τις συνεχείς εισόδους λαθρομεταναστών στη συντριπτική τους πλειοψηφία και ελάχιστων προσφύγων από τον ποταμό Έβρο και τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Την “επιστράτευση” του στρατού ανακοίνωσε εξάλλου  έμμεσα αλλά σχεδόν ξεκάθαρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στην περιοχή μας το περασμένο Σάββατο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χρυσοχοΐδης: “Επιδίωξη μας είναι, μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, να καταστήσουμε τον Έβρο απόρθητο και ασφαλή.Είναι θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, να δημιουργηθεί αποτροπή στην περιοχή, έτσι ώστε οι Εβρίτες, οι ακρίτες, οι κάτοικοι της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς”.Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται δηλαδή. “Μαζί με τις συναρμόδιες υπηρεσίες” είπε αρχικά και στη συνέχεια: “Είναι θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία και… τις ένοπλες δυνάμεις να δημιουργηθεί αποτροπή στην περιοχή”.

Η κυβέρνηση άλλωστε δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της να δοθεί λύση το σοβαρό αυτό πρόβλημα που επιβαρύνει τη χώρα μας, αλλά και αποτελεί ένα από τα στοιχεία για τα οποία οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντί της. Εξάλλου η επιλογή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ως συντονιστή για το συγκεκριμένο ζήτημα, μόνο τυχαία δεν είναι. Όχι μόνο επειδή επιτελικά, ως πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τόσο στη φρούρηση των συνόρων σε στεριά (Έβρο) και θάλασσα, αλλά και τον τρόπο που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική η αποστροπή.

Είναι βέβαια άγνωστο πως θα ενεργοποιηθεί ο στρατός στο νομό Έβρου. Αν θα γίνει με περιπολίες ή τοποθέτηση… αποτρεπτικών μέσων και έλεγχο με ηλεκτρονικό τρόπο. Να θυμίσουμε απλά, ότι η γειτονική Βουλγαρία αποφάσισε μέσω του Κοινοβουλίου της, την τοποθέτηση 11.000 στρατιωτών της στα σύνορα με την Τουρκία, παράλληλα με τις άλλες ενέργειες και κατάφερε να “σφραγίσει” τα σύνορα της στην είσοδο λαθρομεταναστών.