ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Τρεις και ο… Τσίπρας, η selfie με Μαυρίδη και η απούσα επικοινωνιακά Ν.Δ στον Έβρο

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Τρεις και ο… Τσίπρας, η selfie με Μαυρίδη και η απούσα επικοινωνιακά Ν.Δ στον Έβρο

Ήλθον, είδον και απήλθον λοιπόν από τον Έβρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ήλθον μόνο στην Αλεξανδρούπολη, είδον τους τρεις από τους πέντε δημάρχους του νομού και τον Μητροπολίτη κ.Άνθιμο.

Δεν θα μπορούσε να μην τον δει άλλωστε, αφού τα χρόνια που κυβερνούσε ο κ.Τσίπρας, ο Σεβασμιότατος αρκετές φορές…  έβαλε πλάτη με δηλώσεις του υπέρ του πρώην Πρωθυπουργού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην ιεραρχία για τις φιλοΤσιπρικές απόψεις του.

Λίγος κόσμος απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και η… Τσιαούση

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το βράδυ και τη συγκέντρωση για τη διεύρυνση του κόμματος του, όπου παρά την κινητοποίηση και στους τρεις νομούς της Θράκης, ο απολογισμός για την προσέλκυση νέων μελών ήταν “φτωχός”. Αν και ήρθαν άνθρωποι ακόμα και από τους δύο νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας, γιατί κάποιοι είδαν άτομα ακόμα και από Δράμα και Καβάλα, ήταν λίγος ο κόσμος που παρέστη. Άλλωστε και στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης που πήγε να συναντήσει τους δημάρχους, τον περίμεναν… τρεις και ο φίλος μου Σπύρο Δέδογλου, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής που τον συνόδευε.

Το βράδυ ο κ.Τσίπρας… ήπιε και τα ποτάκια του στο SOHO και επέστρεψε την άλλη μέρα στην Αθήνα. Πάντως ο βασικός σκοπός της παρουσίας του εδώ, η “επιχείρηση” διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον έφερε μικρά έως ανύπαρκτα αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν υπήρξε… κύμα εγγραφής μελών, όμως σε αυτό που λέμε.. αναγνωρίσιμα πολιτικά ή πρόσωπα του δημόσιου βίου, αν εξαιρέσουμε την πρώην βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, δεν είχαμε τίποτε το σημαντικό.

Η κ.Τσιαούση παρέστη στην εκδήλωση, αλλά αυτή έτσι κι αλλιώς ουσιαστικά είχε προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό. Ανέλαβε και διευθύντρια στον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, οπότε φυσιολογική η εξέλιξη των πραγμάτων. Κανένα άλλο “δυνατό” όνομα, είτε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΔΗΜΑΡ (ναι μην γελάτε, υπάρχει ακόμα τέτοιο κόμμα με Πρόεδρο τον γνωστό καιροσκόπο Θεοχαρόπουλο), είτε από οποιονδήποτε άλλον πολιτικό χώρο, δεν παρέστη στην προσπάθεια διεύρυνσης.

Ο Λαμπάκης δεν συνάντησε τον Τσίπρα, την… συμπάθεια του

Κάποιοι έλεγαν ότι μπορεί στη συγκέντρωση αυτή να δώσει το παρών και ο Βαγγέλης Λαμπάκης ή έστω να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλού, αφού τον… συνδέουν με αυτόν οι απόψεις κατά της εξόρυξης χρυσού, αλλά ούτε κάτι τέτοιο συνέβη. Ξεχάσατε τις περίφημες… αποθεωτικές δηλώσεις που έκανε ο τέως (τέως, τέως, τέως, έτσι για να το χωνέψει) δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, όταν τα Θεοφάνεια του 2017 ήρθε στην Αλεξανδρούπολη ο τότε Πρωθυπουργός;

Δεν έλεγε πως τον εντυπωσίασε, γιατί ήξερε όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή και μάλιστα πρότεινε λύσεις πριν από αυτόν και τους άλλους θεσμικούς; Ξεχάσατε την επιστολή που έστειλε προεκλογικά στον ίδιο προσωπικά, ζητώντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές, αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ; Προκαλώντας μάλιστα και την έντονη αντίδραση των τοπικών στελεχών του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και πολλών Νεοδημοκρατών;

Ξεχάσατε ότι τους συνδέει ο… αγώνας κατά του χρυσού; Μια και θυμήθηκα πάντως εκείνες τις δηλώσεις του κ.Λαμπάκη, αλήθεια, ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από τα γνωστά… ηρωικά κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων, δεν άκουσα να κάνει κάποιον απολογισμό, για το τι έπραξε η Κυβέρνηση του και ο ίδιος ως Πρωθυπουργός στην περιοχή μας και πόσα έργα από αυτά που εξήγγειλε υλοποίησε.

Άλλη μια φορά… σνόμπαρε τον υπόλοιπο Έβρο

Γι’ αυτό λέτε να απέφυγε για άλλη μία φορά σε επίσκεψη του στον Έβρο, να πάει στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι του νομού, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου; Μπα, εγώ νομίζω ότι φοβήθηκαν οι άνθρωποι που οργάνωσαν την παρουσία του εδώ, πιθανές αντιδράσεις στο Διδυμότειχο για τη Σχολή Νοσηλευτικής και στην Ορεστιάδα για το εργοστάσιο Ζάχαρης. Κυρίως όμως, πιθανές αντιδράσεις για τις… ορδές λαθρομεταναστών που κατακλύζουν καθημερινά την περιοχή.

Γιατί μπορεί να συνεχίζονται αυτές και σήμερα, αφού η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κατάφερε να τις περιορίσει, αλλά δεν ξεχνάει ο κόσμος την στάση και τις δηλώσεις των Συριζαίων, που κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά τάσσονται για την είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Αν κι μάλλον υπερβολικό είναι αυτό που γράφω για αντιδράσεις όσον αφορά το εργοστάσιο Ζάχαρης.

Ποιος να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο του ή το σνομπάρισμα του κ.Τσίπρα στο Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα; Ο δήμαρχος της Βασίλης Μαυρίδης, που μόνο για τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ήξερε να δηλώνει ότι είναι “εγκληματίας” γιατί ανέστειλε το 2014 την λειτουργία του εργοστασίου ή να γράφει στην προσωπική του σελίδα στο facebook “άντε γεια”, όταν προεκλογικά το 2015 ο κ.Σαμαράς επισκέφθηκε τις Καστανιές, αλλά απέφυγε να μπει στην Ορεστιάδα, όπου στην κεντρική πλατεία περίμεναν εργαζόμενοι του εργοστασίου να διαμαρτυρηθούν;

Τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας... σνόμπαρε για πολλοστή φορά τον κεντρικό και βόρειο Έβρο, ο κ.Μαυρίδης όχι μόνο έτρεξε να τον συναντήσει την Αλεξανδρούπολη, αλλά έβγαλε και φωτογραφία μαζί του, καμαρώνοντας σαν…. Πρόεδρος της ΠΕΔ (αυτό ήθελα να πω δεν πιστεύω να πήγε το μυαλό σας στη γνωστή φράση) και μάλιστα την “ανέβασε” και στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Κι όταν απόλυτα δικαιολογημένα αρκετοί τον “έκραξαν” άγρια, επικαλέστηκε το θεσμικό του ρόλο ως Πρόεδρος της ΠΕΔ.

Τι απέγιναν εκείνοι που έκαναν “ιερό αγώνα” για το εργοστάσιο;

Μια και θυμήθηκα εκείνη την προσπάθεια τον Ιανουάριο του 2015, με την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στις Καστανιές,  στον φράχτη που είχε τότε κατασκευαστεί για να περιορίσει (και τις περιόρισε σημαντικά) τις ροές λαθρομεταναστών, αλλά και την λάθος απόφαση-κατά την γνώμη μου-να μην μπει στην Ορεστιάδα. Ακόμα και αν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους τότε, λέγεται πως ετοίμαζαν να πετάξουν… γιαούρτια ή οτιδήποτε άλλο για να δημιουργήσουν επικοινωνιακό θέμα, αυτός έπρεπε να μπει στην πόλη.

Τώρα βέβαια, ποιος να διαμαρτυρηθεί για το εργοστάσιο Ζάχαρης που έκλεισε οριστικά επί ΣΥΡΙΖΑ: Οι εργαζόμενοι, όπως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέτρος Χασανίδης; Μια χαρά βολεύτηκε παίρνοντας μετάταξη και σε πολύ καλή θέση του δημόσιου τομέα, σιγά μην τον νοιάζει για τους τευτλοπαραγωγούς και αν ορισμένοι είτε είναι απλήρωτοι, είτε πίστεψαν τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έσπειραν και φέτος. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου άλλωστε,΄όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι, μια ζωή για τους δικούς τους παχυλούς μισθούς ενδιαφέρονταν και όχι για τους τευτλοπαραγωγούς, αν και χάρη σε αυτούς είχαν δουλειά.

Μήπως ο… φίλος μου Βαγγέλης Μπιμπισίδης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων, που στα… γεράματα και ενώ ευεργετήθηκε από τη Ν.Δ μια και διορίστηκε στο εργοστάσιο από συγκεκριμένο φίλο μου βουλευτή, έγινε φανατικός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί μόνο το 2014 ήξεραν να περιμένουν στην πλατεία για να αποδοκιμάσουν τον Αντώνη Σαμαρά. Τώρα είναι… όλα καλά και όλα ωραία. Με τον Μαυρίδη να μην λέει κουβέντα στον Αλέξη Τσίπρα για το εργοστάσιο Ζάχαρης, ίσως για να μην δυσαρεστήσει την καλή του φίλη και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά.

Μια χαρά τα έλεγαν άλλωστε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, τρώγοντας σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου, μαζί με τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο. Ξέρετε, αυτόν που 4 χρόνια δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα με τις Καλύβες του Δέλτα και χρειάστηκε νέα τροπολογία για παράταση άλλων δύο χρόνων, μέχρι να εκδοθεί αυτό το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα. Και αντί οι Συριζαίοι να μην λένε κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα, έχει το θράσος η κ.Γκαρά να… κουνάει και το δάχτυλο στην σημερινή Κυβέρνηση.

Ποιος να της απαντήσει;

Αλλά ποιος να της απαντήσει; Οι βουλευτές της Ν.Δ; Ο… ομιλών και υποφαινόμενος (όπως αποκαλεί τον εαυτό του) Αναστάσιος Δημοσχάκης, που λειτουργώντας… μαυρογιαλούρικα και με τη νοοτροπία πολιτευτή του 1960 και το γνωστό σλόγκαν “κατόπιν ενεργειών μου”, μόλις του γίνει καμιά δύσκολη ερώτηση αρχίζει τα γνωστά “ας το αφήσουμε αυτό τώρα”; Ο Σταύρος Κελέτσης που είναι κυριολεκτικά “εξαφανισμένος” και καλά που έβαλε πρόσφατα την φωτογραφία όπου συνέτρωγε με τον Paulo Rangel Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είε ‘έρθει στην Αθιήνα για το συνέδριο της Ν.Δ., για να μάθουμε ότι υπάρχει;

Μήπως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Άκης Παρασκευόπουλος; Αυτός κοιτάζει μόνο τις δουλειές του ως εργολάβος και καλύτερα που δεν μιλάει, γιατί όποτε βγει να κάνει δηλώσεις, πέφτει πολύ… γέλιο. Όπως πρόσφατα που είπε ότι το 13ο Συνέδριο της Ν.Δ, όπου και ο ίδιος συμμετείχε ως σύνεδρος, ήταν από τα κορυφαία της μεταπολίτευσης.

Ένα συνέδριο, από το οποίο αν έλειπε η πατριωτική, ξεκάθαρη και εκπληκτική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε στα ίσια για λαθρομετανάστες και λαθροεποικισμό, αλλά και την ανάγκη να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, θα θύμιζε το πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (ναι έγινε και τέτοιο δεν το πήρατε χαμπάρι), το οποίο ουδείς θυμάται.

Γιατί και σε αυτό της Ν.Δ, μια και δεν υπήρχαν και ψηφοφορίες για την ανάδειξη οργάνων του κόμματος, ήταν καθαρά ένα συνέδριο… δημοσίων σχέσεων. Διαφόρων που έψαχναν υπουργούς ή άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, μήπως.. βολευτούν σε καμιά θέση εξουσίας. Όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, όταν ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές και γίνεται Κυβέρνηση.

Παίρνουν θετικός αποφάσεις για τον Έβρο, αλλά τις “θάβουν”

Η Ν.Δ βέβαια στον Έβρο έχει διαχρονικά επικοινωνιακό… θέμα και πρόβλημα. Εδώ έγιναν δυο σημαντικές κινήσεις από την Κυβέρνηση της, που αν τα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα θα τα.. διαφήμιζε επί μέρες. Εννοώ την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων, η πλειοψηφία των οποίων θα προέρχεται από το νομό Έβρου, μια και θα υπάρχει… πριμοδότηση με ειδική μοριοδότηση για τους νέους της περιοχής.

Θα βρουν δηλαδή δουλειά εκατοντάδες άνεργα Εβριτόπουλα και θα “πέφτουν” ανάλογοι μισθοί στο νομό. Κι αυτό αντί να το αναδείξουν οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη τους που έχουν θεσμικό ρόλο, περί άλλων τυρβάζουν. Δεν μιλάμε για τις επισκέψεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος επίσης ήρθε πηγαίνοντας στα Ύψαλα και επισκέφθηκε το Δέλτα του Έβρου, αλλά το έκαναν σχεδόν στα… μουλωχτά.

Για το Δέλτα του Έβρου υπήρξε η τροπολογία που έδωσε προσωρινά λύση για τις Καλύβες, αλλά  ούτε και η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση… επικοινωνήθηκε από τους τοπικούς “άρχοντες” του κυβερνώντος κόμματος. Για να μην πούμε ότι αφήνουν τη Νατάσα Γκαρά να παριστάνει τον τιμητή για μια σειρά θέματα (αλήθεια, την… φωνούλα της για το θέμα της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου δεν την ακούσαμε ακόμα) και να “παίζουν” οι δηλώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ.

Και καλά κάνουν οι άνθρωποι. Ως κυβερνητική βουλευτής είχε φροντίσει όχι μόνο να έχει “κομμένο” το Evros-news.gr επειδή της κάναμε κριτική, αλλά να παίρνουν… κρατική διαφήμιση (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης) τα περισσότερα από τα υπόλοιπα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Να μην το ανταποδώσουν; Αχαριστία θα ήταν.

Στον ύπνο και τον ξύπνιο τους βλέπουν τον… Μέτιο

Μια και αναφέρθηκα νωρίτερα στο Συνέδριο της Ν.Δ. Ο Πιτιακούδης που βρέθηκε εκεί για ρεπορτάζ, μου λέει πως παρέστησαν και οι δυο απλοί περιφερειακοί σύμβουλοι πλέον με την αποτυχούσα παράταξη Τοψίδη και πρώην Αντιπεριφερειάρχες από την Καβάλα. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, αλλά και ο Πατατάκης, ο γιος του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, που και αυτός εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος.  Όχι ο επικεφαλής τους αν και συνέχεια όταν τον αποκαλούσαν προεκλογικά “αντάρτη” έλεγε ότι ανήκει στη Ν.Δ, δεν παραβρέθηκε στο συνέδριο.

Κάποια στιγμή λοιπόν, οι συγκεκριμένοι που προανέφερα, είδαν μπροστά τους τον Θανάση Νέζη, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι γνωστό ότι στήριξε την υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου. Ζήτησαν να βγάλουν μια φωτογραφία και αυτός με χαρά δέχθηκε. Μόνο που κάποιος δεν… άντεξε και το πέταξε: “Κάποιος να κάνει τον Μέτιο. Κάποιος να κάνει τον Μέτιο”, είπε. Ακόμα και στον ξύπνιο τους, εκτός από τον ύπνο τους, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ βλέπουν. Φυσικό, με τέτοιο χουνέρι που τους έκανε, αφού και το επίσημο χρίσμα πήρε και τις εκλογές κέρδισε.

Γιατί χαίρεται και χαμογελάει ο Τοψίδης;

Γιατί χαίρεταικαι χαμογελάει ο φίλος μου  Τάκης (Τάκης, Τάκης οέ, οέ, οέ) Τοψίδης; Μα επειδή άκουσε πως οι 1.200 Συνοριακοί Φρουροί  που προσλαμβάνει η Κυβέρνηση, θα έρθουν για εκπαίδευση στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Όπως μαθαίνω, στην προηγούμενη… φουρνιά των 500 Ειδικών Φρουρών που επίσης εκπαιδεύτηκε στο Διδυμότειχο, η εταιρεία catering που έχει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και αποτυχών ως υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, είχε αναλάβει την σίτιση. Πως να μην πανηγυρίζει λοιπόν τώρα;

Κοίτα ποιος μιλάει

Όταν μια κατασκευαστική εταιρεία χάνει ένα έργο, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που θα πρέπει να γίνει η… κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της. Των χρημάτων δηλαδή που έχει καταθέσει στην Τράπεζα για να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Τα χρήματα αυτά, αν πρόκειται για δήμο  παραδείγματος χάριν, πηγαίνουν στα ταμεία του. Αν δεν το κάνει ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, ο οποίος συνήθως είναι ο δήμαρχος, υπάρχει καραμπινάτη απιστία.

Όταν μάλιστα το ποσό είναι πάνω από 100.000 ευρώ, υπάρχει απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Αυτή είναι η κατηγορία στην δίωξη που θα ασκήσει ο Εισαγγελέας, αν φυσικά γίνει η σχετική καταγγελία. Οπότε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον όταν υπάρχει τέτοια καταγγελία, ποια θα είναι η συνέχεια.

Τις ψάχνουν με εντολή άνωθεν

Μπορεί να μην έχει σχέση με τον Έβρο, αλλά μου έκανε εντύπωση όταν το έμαθα. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δια των αρμόδιων υπουργών, ψάχνει μου λένε κάποιες υποθέσεις Χρηματιστηριακών, που επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν σοβαρά προβλήματα και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις έκλεισε. Τι ακριβώς θέλουν να βρουν και ποιες εξελίξεις θα προκαλέσουν, δεν κατάφερα να το πληροφορηθώ, αλλά συνεχίζω να το ψάχνω και θα σας ενημερώσω.

Ο… Ναρκαλιευτής