Διδυμότειχο: Δεν ξαναλειτουργούν τα λατομεία Κουφόβουνου για να μην “ενοχλήσουν”… σπάνιες νυχτερίδες!!!

Διδυμότειχο: Δεν ξαναλειτουργούν τα λατομεία Κουφόβουνου για να μην “ενοχλήσουν”… σπάνιες νυχτερίδες!!!

Κλειστά παραμένουν εδώ και χρόνια τα λατομεία στο χωριό Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, με αποτέλεσμα το κόστος στα δημόσια έργα στην περιοχή του κεντρικού και βορείου Έβρου να έχει εκτοξευθεί στο διπλάσιο.

Όπως λένε όσοι ασχολούνται ή γνωρίζουν το θέμα της υλοποίησης των δημοσίων έργων, αν λειτουργούσαν τα συγκεκριμένα λατομεία και οι εργολάβοι που θα πραγματοποιήσουν τα έργα στο οδικό δίκτυο και όχι μόνο,προμηθεύονταν από το Κουφόβουνο τα υλικά, τότε ένα έργο που τώρα πλέον κοστίζει έξι εκατομμύρια ευρώ θα κόστισε ακριβώς τα μισά. Δηλαδή τρία εκατομμύρια ευρώ ή και ακόμα και λιγότερο. Τόσο σημαντικό ζήτημα και γεγονός είναι να τεθούν ξανά σε λειτουργία τα λατομεία Κουφόβουνου.

Υπάρχει φυσικά και το πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα, των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από μία, δύο ή και περισσότερες εταιρείες, οι οποίες θα δείξουν ενδιαφέρον σε περίπτωση επαναδραστηριοποίησης των λατομείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα αυτό παίζει ο δήμος Διδυμοτείχου, προς τον οποίο η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης απέστειλε το έγγραφο για καθορισμό λατομικής περιοχής 84 στρεμμάτων στο χωριό Κουφόβουνο, σε συνεργασία με τους ιδιώτες που ενδιαφέρονται, αλλά αυτός αδράνησε. Κι αυτό συνέβη επί δημαρχίας Παρασκευά Πατσουρίδη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του, αν και άλλαξε και η απόσταση που απαιτούνταν για να λειτουργήσει ένα λατομείο κοντά σε κατοικημένη περιοχή και από 1.000 μέτρα μειώθηκε στα 500 μέτρα, δεν έκανε το παραμικρό.

Οι… σπάνιες νυχτερίδες που θα επηρεαστούν αρνητικά

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που δεν επέτρεψε να λειτουργήσουν ξανά τα λατομεία στο Κουφόβουνο, μειώνοντας στο μισό το κόστος των δημόσιων έργων. Υπάρχει κίνδυνος και ενδεχομένως να παρουσιαστεί ακόμα και αν προχωρήσουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, μπλοκάρισμα της επαναλειτουργίας από…. οικολογικές και άλλες παρόμοιες οργανώσεις. Κι αυτό γιατί η περιοχή δίπλα στα λατομεία έχει χαρακτηριστεί Natura και σε αυτήν υπάρχουν όπως λέγεται σπάνια είδη νυχτερίδας που μπορεί να… ενοχληθούν και να εξαφανιστούν. Πρόκειται για τις νυχτερίδες myotis blythii, myotis scapaccinii, myotis myotis, myotis ermaginatus. Μόνο… myotis Patsouridius δεν εμφανίστηκε δηλαδή.

Το ερώτημα βέβαια είναι όλες τις περασμένες δεκαετίες που τα λατομεία στο Κουφόβουνο λειτουργούσαν και προσέφεραν φθηνά αδρανή υλικά για την υλοποίηση των έργων όχι μόνο στον βόρειο και στον κεντρικό και ακόμα και στο νότιο Έβρο, γιατί δεν εμφανίζονταν όλα αυτά. Επίσης, κατά πόσον θα πρέπει να μπει σε μία ζυγαριά η προστασία ενός σπάνιου είδους νυχτερίδας, με την μείωση στο μισό του κόστους πραγματοποίησης των δημοσίων έργων και παράλληλα την δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλα αυτά σε μία περιοχή που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Γιατί αν συνεχίσουν να επιμένουν κάποιοι στην προστασία της… νυχτερίδας και να παραμένουν κλειστά τα λατομεία,  σε λίγο καιρό που όσοι νέοι δεν βρίσκουν δουλειά θα φύγουν αναζητώντας καλύτερη τύχη αλλού, τότε στα χωριά αυτά και στην περιοχή γενικότερα, θα μείνουν μόνο οι… νυχτερίδες.