ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Οι άμισθοι Αντιδήμαρχοι Ζαμπούκη, οι “διάδοχοι” Λαμπάκη και οι… απευθείας αναθέσεις

ΕΒΡΟ…ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Οι άμισθοι Αντιδήμαρχοι Ζαμπούκη, οι “διάδοχοι” Λαμπάκη και οι… απευθείας αναθέσεις

Δεν ξέρω αν τα μάθετε, αλλά με ειδική τροπολογία της Κυβέρνησης, δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους, παράλληλα με τους Αντιδήμαρχος που δικαιούται κάθε δήμος, να προσθέσουν επιπλέον Αντιδημάρχους.

Αυτό μπορεί να γίνεται σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου Αντιδημάρχων, ενώ ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία Αντιδημάρχων θα είναι άμισθη. Δεν θα δικαιούται δηλαδή αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής.

Μπορεί να κάνει κινήσεις-ματ

Έτσι, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης για παράδειγμα, έχει τη δυνατότητα να ορίσει δύο άμισθους Αντιδημάρχους και με δεδομένο ότι από τους εκλεγμένους δημοτικούς σύμβουλους του όλοι έχουν γίνει ή Αντιδήμαρχοι ή έχουν αναλάβει Πρόεδροι σε δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιλέξει εκτός παράταξης του.

Οπότε έχει την ευκαιρία ο κ.Ζαμπούκης να επιλέξει και Αντιδήμαρχο από την αντιπολίτευση. Ποιός ή ποιοί θα είναι αυτοί, θα το αποφασίσει ο ίδιος. Θα μπορούσε για παράδειγμα να ορίσει Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Νεολαίας τον… Στέλιο Βραχιόλογλου που ανήκει στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες του τέως (τέως, τέως, τέως έτσι για να το χωνέψει) δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη.

Ο Βραχιόλογλου εξάλλου έχει τις εμφανίσεις του ως τραγουδιστής, οπότε η άμισθη θέση του Αντιδημάρχου δεν θα του…  κακόπεφτε. Θα μπορούσε επίσης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης να ορίσει ακόμα και τον… Γιώργο Κουκουράβα, που διετέλεσε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επί δημαρχίας Λαμπάκη και γνωρίζει τα θέματα και θα βοηθούσε άμεσα.

Κι επειδή υπάρχει ήδη Αντιδήμαρχος στον συγκεκριμένο τομέα, ο Κυριάκος Αραμπατζής, για να μην προκύψει σύγχυση, θα μπορούσε να του αναθέσει καθήκοντα παρακολούθησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκεί βέβαια θα υπάρξει ένα… προβληματάκι. Πώς δηλαδή ο Κουκουράβας, θα ελέγχει την κατασκευή της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), αφού ο  ίδιος έχει υπογράψει σύμβαση με τη ΔΙΑΜΑΑΘ (φρόντισε ο Λαμπάκης γι’ αυτό) και έχει βασικό αντικείμενο, για το οποίο θα παίρνει αρκετά χρήματα κάθε μήνα, να επιβλέπει τα έργα στην ΜΕΑ σύμφωνα με όσα υπογράφηκαν στη σύμβαση.

Να ορίσει Αντιδήμαρχο τον… ξάδερφο Παύλο Μιχαηλίδη

Θα μπορούσε ακόμα ο Γιάννης Zαμπούκης, να ορίσει Aντιδήμαρχο τον ξάδερφό του Παύλο Μιχαηλίδη. Toν ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο, που επειδή δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα ότι ο ίδιος έμεινε σαν την καλαμιά στον κάμπο χάνοντας και την παράταξη και τους συμβούλους του και δεν μπορεί να δεχθεί ότι ο κ.Ζαμπούκης έγινε δήμαρχος, βγαίνει και βγάζει χολή και… μίσος γι’ αυτόν.

Κι αυτός να δείξει… ανωτερότητα και να τον ορίσει Αντιδήμαρχο κάποιου τομέα. Άλλωστε, ούτε ο κ.Μιχαηλίδης έχει ανάγκη τα χρήματα, αφού οι δουλειές του ως αρχιτέκτονας-μηχανικός πάνε πολύ καλά μαθαίνω. Δεν προλαβαίνει να… αναλαμβάνει οικοδομές και ακόμα όταν βγαίνει να μιλήσει στο ραδιόφωνο, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στον STATUS και τον Σταύρο Αποστολίδη(τον… τιμάει συχνά δίνοντας του απεριόριστο ραδιοφωνικό χρόνο πάνω από 20′ κάθε φορά, που ούτε ο… Λαμπάκης έχει), συνέχεια σε δουλειές του βρίσκεται.

Όταν τον ρώτησε τι είναι κάτι… γκάπα-γκούπα που ακουγόταν από δίπλα του, απάντησε ότι γίνονται κάποιες εργασίες. Μάλλον σε κανένα από τα… δικά του έργα, που σχεδίασε και επιβλέπει ο ίδιος ως αρχιτέκτονας-μηχανικός, θα βρισκόταν και επόπτευε. Μην ακούτε τους κακεντρεχείς που λένε, ότι εδώ και χρόνια δεν έχουν ακούσει ή δεν έχουν δει να αναλάβει κάποιο έργο και ασχολείται όλη μέρα με το facebook. Αυτούς ο δικός μας ο… Πιτιακούδης ή η… χοντρόμυγα τους επηρεάζουν, γιατί ζηλεύουν τις τεράστιες επαγγελματικές επιτυχίες του… Παυλάρα.

Άμισθο Αντιδήμαρχο… facebook

Μια και ανέφερα το facebook, θα μπορούσε ακόμα για παράδειγμα, ο κ.Ζαμπούκης να ορίσει άμεσα άμισθο Αντιδήμαρχο του… Facebook το Νίκο Γκότση, για να αποκτήσει ο άνθρωπος και κάποιον θεσμικό ρόλο. Γιατί τώρα, εκτός από την… θυμηδία που προκαλεί με τη συμπεριφορά του “σπάζοντας” το πρωτόκολλο πολλές φορές, φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν μπορεί να το χωνέψει με τίποτα ότι έμεινε χωρίς θεσμικό ρόλο.

Μάλιστα το κάνει και σε περιπτώσεις όπου το πρωτόκολλο είναι πολύ αυστηρό και τυπικό. Όπως στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Αλεξανδρούπολη, όταν μαθαίνω πως πήγε και στήθηκε μπροστά από όλους τους επίσημους, για την περιφορά της εικόνας τοιυ Αγίου Νικολάου. Χρειάστηκε μάλιστα κάποιος να τον… επαναφέρει στην τάξη. Θυμίζοντας του ότι είναι ασέβεια αυτό που κάνει.

Κι ακόμα χειρότερα, όταν κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.Άνθιμο, μπήκε στο Επισκοπείο χωρίς να είναι από τα πρόσωπα που είχαν προσκληθεί και είχαν το δικαίωμα να βρίσκονται εκεί. Στρογγυλοκάθισε μάλιστα σε μια πολυθρόνα και αυτό προκάλεσε τις εύλογες απορίες όλων για το.. θράσος του. Αλλά Γκότσης είναι αυτός, μια ζωή αυτά κάνει.

Άρχισε η “μάχη” της… διαδοχής Λαμπάκη

Άρχισε πάντως η “μάχη” της… διαδοχής στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες” του Βαγγέλη Λαμπάκη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις δημόσιες πλέον, μέσω facebook, “κόντρες” κάποιων πρωτοκλασάτων στελεχών, αφού ο ένας αφήνει… μπηχτές και υπονοούμενα και ο άλλος θέλει να πατήσει από κάτω “δεν μου αρέσει” αλλά δεν μπορεί και το γράφει δημόσια.

Μόνο που όσοι είναι επίδοξοι αρχηγοί, δεν προέρχονται ΜΟΝΟ μέσα από την παράταξη, αλλά και εκτός. Ο... Παύλος Μιχαηλίδης για παράδειγμα… αυτοπαραμυθιάζεται ότι θα τον καλέσουν να ηγηθεί της προσπάθειας, τώρα που έμεινε μόνος και έρημος σαν την καλαμιά…. στην Αλεξανδρούπολη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του Λαμπάκη βέβαια, μόνο με κολακευτικά λόγια δεν αναφέρονται σε αυτόν και τον χαρακτήρα του. Πολλοί θεωρούν πολύ καλύτερη λύση και φυσικά είναι (δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση με τον Μιχαηλίδη) τον Βαγγέλη Μυτιληνό, ο οποίος μόνος του κατέβηκε στις πρόσφατες εκλογές και κατέγραψε είναι σημαντικό ποσοστό. Εκτός αν προκύψει κάποιος άλλος, που δεν έχει αυτή την στιγμή σχέση με τα δημοτικά, αλλά είναι… θεσμικός του νομού.

“Ανακάλυψαν” και οι άλλοι τις… απ’ ευθείας αναθέσεις

Μια και ανέφερα τον Παύλο (Παυλάρα για τους φίλους και… Παυλάκο για όσους δεν τον χωνεύουν) Μιχαηλίδη. Εδώ και χρόνια ως αντιπολίτευση, συχνά έβγαζε ανακοινώσεις και αναρτούσε αποφάσεις από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ, κάνοντας κριτική για τις απ’ ευθείας αναθέσεις της πρώην δημοτικής αρχής του τέως (τέως, τέως, τέως έτσι για να το χωνέψει) Βαγγέλη Λαμπάκη.

Ασκούσε μάλιστα έντονη κριτική, ιδιαίτερα όταν αυτό γινόταν σε επιχειρήσεις εκτός Αλεξανδρούπολης, Έβρου και Θράκης γενικότερα. Τότε και συγκεκριμένα από το 2017 που είμαστε στον διαδικτυακό “αέρα”, μόνο το Evros-news.gr τα δημοσίευε. Τώρα λοιπόν που άλλαξε η δημοτική αρχή και ανέλαβαν ο Γιάννης Ζαμπούκης με τους συνεργάτες του, εντελώς… ξαφνικά (;) και τα υπόλοιπα σάιτ του Έβρου “ανακάλυψαν” ότι γίνονται απ’ ευθείας αναθέσεις σε εταιρείες των Αθηνών.

Επίσης, “αγάπησαν” και τον Μιχαηλίδη με τις αναρτήσεις κι τις ανακοινώσεις του και τις δημοσιεύουν, ενώ παρόμοιες επί χρόνια τις αγνοούσαν. Όπως την πρόσφατη, για απ’ ευθείας ανάθεση σε εταιρεία εξ Αθηνών, η οποία θα δημιουργήσει κάποιες εντυπωσιακές παραστάσεις με φωτισμούς, στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Κάτι παρόμοιο που έγινε πρόσφατα στην Βουλή δηλαδή από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνη και τα σχόλια είναι αποθεωτικά. Άσχετα αν δεν υπάρχει καμιά με παρόμοιο αντικείμενο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Αλλά εδώ αρκετά σάιτ, που χρόνια τώρα έκαναν… κο-κο-κο στα έργα και τις ημέρες της πρώην δημοτικής αρχής Λαμπάκη και απλά την… αποθέωναν, ξαφνικά “ανακάλυψαν” ότι υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας ή παρκαρίσματος στην πόλη. Δεν θα έκαναν το ίδιο για τις απ’ ευθείας αναθέσεις; Άντε να βγει και η απόφαση του ΣτΕ για να καθίσει… κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

Η κατάπτωση εγγυητικής, η… απιστία και το Κακούργημα

Ένας δήμος έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο να καταθέσει την… κατάπτωση εγγυητικής, για όποιον κατασκευαστή χάσει ένα έργο που έχει αναλάβει. Τα χρήματα αυτά μάλιστα, μπαίνουν στο ταμείο του δήμου από την τράπεζα όπου βρίσκονται κατατεθειμένα ως εγγυητική.

Αν δεν γίνουν αυτά, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, που είναι ο εκάστοτε δήμαρχος και η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών, παραπέμπονται στην Δικαιοσύνη για απιστία. Όταν μάλιστα το ποσό ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ, τότε είναι κακούργημα. Αν είναι για παράδειγμα… 124.000 ευρώ (γράφω ένα ποσό στην τύχη), τότε ο Εισαγγελέας ασκεί αμέσως δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Όλα αυτά φυσικά με μία προϋπόθεση. Δεν γίνονται αυτεπάγγελτα, αλλά πρέπει κάποιος να καταθέσει την σχετική μηνυτήρια αναφορά. Αν για παράδειγμα προκύψει… νέος δήμαρχος, θα πρέπει αυτός να το κάνει. Είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Γιατί εδώ μιλάμε για χρήματα που ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει και να… ζεστάνει για παράδειγμα σχολεία. Θα το κάνει; Αν όχι… κακό του κεφαλιού του.

Μια ωραία ατμόσφαιρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ Έβρου μια.. ωραία ατμόσφαιρα είναι. Ο ένας βλέπει με κακό μάτι τον άλλον, έχουν χωριστεί σε “στρατόπεδα” και οι εσωκομματικές αντιπάθειες ήρθαν για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού τους Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη., Θα έχουμε αναλυτικό και πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες γι’ αυτά.

Γιατί συνέχεια… ΜΠΕΡΔεύεται με αυτά;

Καλό παιδί ο πρώην Αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης (μόνο τέτοιος δεν ήταν)  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας. Τον συμπαθώ ιδιαίτερα και γι’ αυτό όλα αυτά τα χρόνια ελάχιστα έως καθόλου δεν τον “άγγιξα”, με αποτέλεσμα κάποιοι από την παράταξη Λαμπάκη ιαι ο ίδιος ο τέως (τέως, τέως, τέως έτσι για να το… χωνέψει) δήμαρχος Αλεξανδρούπολης να τον βλέπουν με… μισό μάτι.

Αλλά αυτή η μόνιμη γκρίνια και το παραπονιάρικο στυλ αλά… Βασιλάκη Καίλα, δεν συνάδει με τις απαράδεκτες, προσωπικές επιθέσεις εναντίον της “διαδόχου” του Ελένης Ιντζεπελίδου. Αδικεί τον εαυτό του με τις υποτιμητικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί.

Ο λαός και αυτόν, μαζί με την παράταξη Λαμπάκη τους έστειλε στην αντιπολίτευση. Τι θέλει και ΜΠΕΡΔεύεται (άντε πάλι με τα κεφαλαία) στα θέματα της γεωθερμίας; Η Ελένη είναι… τσαούσα και δεν το έχει πολύ να πάρει φόρα και να αρχίσει στο ίδιο στυλ…

Ο… Ναρκαλιευτής