Από τον Έβρο έως την Κρήτη ιστιοπλοϊα για άτομα με αναπηρία

Από τον Έβρο έως την Κρήτη ιστιοπλοϊα για άτομα με αναπηρία

Μία σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) που αποσκοπεί να ανοίξει νέες προοπτικές για την ενσωμάτωση περισσότερων ατόμων με αναπηρία στο άθλημα της ιστιοπλοΐας υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα «Hellenic Wind4all» της ΕΙΟ απευθύνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες ανεξαρτήτως ηλικίας και στοχεύει στην ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ πανελλαδικώς. Με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενισχύεται η δυνατότητα προσβασιμότητας και εξοικείωσης με τη θάλασσα και το άθλημα της ιστιοπλοΐας με ευχάριστο και ασφαλή τρόπο.

Ο κόσμος της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας δεν κάνει διακρίσεις, είναι ανοιχτός σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή αναπηρίας. Η επαφή με τη θάλασσα λειτουργεί θεραπευτικά, χαρίζοντας την ελευθερία και την κινητικότητα που συχνά λείπουν από τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία και η δραστηριότητα στη θάλασσα ενισχύει την κοινωνικοποίηση και τη σωματική ενδυνάμωσή τους.

Οι όμιλοι που εντάσσονται αρχικά στο πρόγραμμα «Hellenic Wind4all» με τη δημιουργία ομάδων Ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρίες και ενισχύονται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στην προμήθεια ειδικών σκαφών και εξοπλισμού, καθώς και στην καθοδήγηση και εκπαίδευση των ομάδων και του τοπικού προπονητή από εξειδικευμένο προπονητή της ΕΙΟ είναι ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης, ο Ναυτικός Όμιλος Χίου, ο Ναυτικός Όμιλος Ηρακλείου, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών και ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου και Αργοναύτες. Μέσω της δωρεάς εξασφαλίζεται η συμμετοχή και στήριξη και άλλων ομίλων ανά την Ελλάδα για την επόμενη τριετία.

Μέχρι σήμερα η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρίες να γνωρίσουν και να απολαύσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας υπάρχει μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Πλέον, μέσω του προγράμματος «Hellenic Wind4all»  της  ΕΙΟ με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που μέσα από την κοινωφελή δράση του έχει στηρίξει επανειλημμένως τόσο το άθλημα της ιστιοπλοΐας όσο και ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υλοποιείται ο σκοπός και το όραμα για την προσβασιμότητα ακόμη περισσότερων ατόμων με αναπηρίες στο άθλημα της ιστιοπλοΐας και στη θάλασσα σε όλη την χώρα.

Η Ελλάδα εδώ και χρόνια εκπροσωπείται από ιστιοπλόους αθλητές ΑμεΑ σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Παγκόσμια αλλά και η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχουν εντάξει το άθλημα για ΑμεΑ στα μητρώα τους και δεν υπάρχει ξεχωριστή ομοσπονδία για τα άτομα με κινητική αναπηρία.