Αλεξανδρούπολη: Ν’ αναλάβουν τον στολισμό, όπως στην Αθήνα, ανταποδοτικά εταιρείες που πήραν έργα εκατομμυρίων ευρώ

Αλεξανδρούπολη: Ν’ αναλάβουν τον στολισμό, όπως στην Αθήνα, ανταποδοτικά εταιρείες που πήραν έργα εκατομμυρίων ευρώ

Αρκετός λόγος έχει γίνει στην Αλεξανδρούπολη, για τον στολισμό της πόλης ενόψει των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με τις απόψεις να διίστανται τόσο για το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο, όσο και το στολισμό των δρόμων της πόλης.

Η αλήθεια όμως είναι, πώς για πρώτη φορά φέτος, λειτουργούν δύο Χριστουγεννιάτικα Πάρκα στην Αλεξανδρούπολη. Το ένα στο Πάρκο Ανεξαρτησίας που έφτιαξε ο δήμος, με τις μεγάλες χριστουγεννιάτικες μπάλες, το χριστουγεννιοάτικο δέντρο που κάτω έχει το σπίτι του Αη Βασίλη, το καρουσέλ και το τρενάκι που είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει και ένα τεράστιο 2020 στην είσοδο. Σε κάποιους αυτό θύμισε… Κολωνάκι, αν και για τους ίδιους λίγο αργότερα κρίθηκε… φτωχός ο στολισμός του συγκεκριμένου χώρου. Υπάρχει όμως και η επιλογή του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου που έφτιαξε ιδιώτης κάτω από το Φάρο, όπου εκεί υπάρχει και παγοδρόμιο και μπορούν όσοι θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να το επιλέξουν.

Με αφορμή όμως το στολισμό της πόλης, ο οποίος αναμφίβολα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερος και μεγαλύτερος, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η δημοτική αρχή του Γιάννη Ζαμπούκη είχε στη διάθεσή της μικρό χρονικό διάστημα να “τρέξει” όλο αυτό το θέμα. Θα μπορεί να κριθεί καλύτερα και αυστηρότερα στις γιορτές του Πάσχα για παράδειγμα, όταν και θα έχει πλέον αρκετούς μήνες στη διάθεσή της για τον στολισμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Σε αυτές ίσως θα μπορούσε να γίνει η αρχή, παίρνοντας ως παράδειγμα ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και οι συνεργάτες του, την τακτική που εφάρμοσε ο ομόλογος του δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στην πρωτεύουσα της χώρας. Εκεί απευθύνθηκε σε εταιρείες, ιδρύματα και σωματεία και ζήτησε βοήθεια. Τους είπε “ελάτε, βάλτε πλάτη για να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης και να το κάνουμε αυτό όσο γίνεται πιο γρήγορα, αλλά και όσο πιο οικονομικά γίνεται”. Σε αυτό το κάλεσμα του κ.Μπακογιάννη ανταποκρίθηκαν δεκαεννιά ιδρύματα, εταιρείες, σωματεία που υιοθέτησαν μεγάλους δρόμους και μεγάλες πλατείες. Έτσι για πρώτη φορά φωτίστηκαν δεκάδες δρόμοι και πλατείες σε όλη την Αθήνα.

Ως ανταποδοτικά στο πλαίσιο της

Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε λοιπόν να κάνει και να ζητήσει ο δήμος Αλεξανδρούπολης, κυρίως από εταιρείες όχι μόνο του νομού αποκλειστικά. Να το προτείνει ως ανταποδοτική προσφορά στην τοπική κοινωνία, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και να αναλάβουν την “υιοθεσία” κάποιων δρόμων, πλατειών ή περιοχών, καλύπτοντας τα έξοδα  για το στολισμό τους. Της κεντρικής Λεωφόρου Δημοκρατίας για παράδειγμα ή της παραλιακής, της 14ης Μαΐου, της πλατείας του Φάρου και άλλων σημείων.

Αναφερόμαστε σε εταιρείες που έχουν αναλάβει (μέσω διαγωνισμού φυσικά για να μην παρεξηγηθούμε) και υλοποιήσει στο δήμο Αλεξανδρούπολης, έργα πολλών εκατομμυρίων. Όπως η εβρίτικη εταιρεία Dasteri systems που ανέλαβε το έργο του οδοφωτισμού με λαμπτήρες Led και εισέπραξε 2,9 εκατ.ευρώ. Μια και ο φωτισμός είναι το αντικείμενο της, θα μπορούσε να αναλάβει το στολισμό ενός κεντρικού δρόμου, που γι’ αυτήν το κόστος θα είναι 20 με 30 χιλιάδες ευρώ. Αστείο ποσό για μία εταιρεία που εισέπραξε τα χρήματα που είπαμε.

Ακόμα, η κατασκευαστική εταιρεία Solis από την Λάρισα, η οποία εμφανίστηκε ξαφνικά στην Αλεξανδρούπολη, έχει αναλάβει και υλοποιεί κερδίζοντας διαγωνισμούς, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με το χτίσιμο σχολείων σε Αλεξανδρούπολη και Φέρες. Θα μπορούσε ανταποδοτικά να αναλάβει για παράδειγμα τον φωτισμό της παραλιακής οδού. Ακόμα περισσότερο, η εταιρεία “Μεσόγειος”που θα εισπράξει κι τα περισσότερα εκατομμύρια, η οποία ανέλαβε την κατασκευή των ΧΥΤΥ και της ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων). Είναι αστείο ποσό να διαθέσει 40 με 50 χιλιάδες ευρώ για να στολιστεί κάποιο εμφατικό σημείο της Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα όλοι αυτοί οι στολισμοί με φωτισμούς, θα μείνουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης και για τα επόμενα χρόνια.

Καλό θα ήταν λοιπόν ο δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης και η δημοτική αρχή από τώρα και εν όψει του Πάσχα, να απευθυνθούν δημόσια με επιστολές τους σε αυτές αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες που εισπράττουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από έργα του δήμου Αλεξανδρούπολης. Θα είναι ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή ανταπόδοση στον λαό της πόλης και της περιοχής, αν ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο κάλεσμα.

 

2 Σχόλια

 1. Μπράβο σου!!!
  Συμφωνώ απόλυτα.
  Εγώ να προσθέσω σαν νέος δήμαρχος δεν μπορούσε να στολίσει όλα τα πάρκα (Ανατολικής θράκης/Αργούς κλπ) και τις παιδικές χαρές ? τι ωραία θα ήταν όπως επίσης και τον δρόμο Χιλή -Αλεξανδρούπολη να τον είχαν όμορφο στολισμένο μιας που είναι η είσοδος της πόλης όπως και γιατί όχι και το πάρκο της Χιλής ε?
  Είναι αρκετά σκοτεινή η πόλη,στο πάρκο κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση από το δεντρόσπιτο και πίσω και θυμίζει άλλη εποχή μπροστά έχει ακόμη ένα ψιλοθεματάκι αλλά οκ.
  Μακάρι του Χρόνου να πάμε πολύ καλύτερα σε αυτό το θέμα.
  Καλημέρες!!!!

 2. Πολύ σωστό άρθρο.Ομως για να γίνουν αυτά πρέπει οδημαρχος και το επιτελείο του να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.Η ιδέα υπάρχει από το παραπάνω άρθρο η διάθεση για την πραγματοποίηση υπάρχει;

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*