Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ εξέφρασε φιλοτουρκικές θέσεις λόγω της δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπορίσοφ εξέφρασε φιλοτουρκικές θέσεις λόγω της δημιουργίας ενεργειακού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη

-Σταθμός LNG, αγωγός ΤΑΡ και East-Med που περνούν από την Αλεξανδρούπολη, χαλάνε τα… σχέδια των Βούλγαρων να γίνουν αυτοί ενεργειακοί πρωταγωνιστές

Οι πρόσφατες φιλοτουρκικές δηλώσεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ όταν προσερχόταν στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για καταδίκη της άκυρης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, χαρακτηρίστηκαν-και όχι άδικα-“μαχαιριά”  στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπορίσοφ εμφανίστηκε όχι μόνο αποστασιοποιημένος από τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην Τουρκία, αλλά κυριολεκτικά έδωσε μια “πισώπλατη μαχαιριά” και “άδειασε”  την  Ελλάδα. Δήλωσε, μπαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 πως “Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια, το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματάει. Είπα στους Έλληνες να βρουν εργαλεία για να βοηθήσουν τον εαυτό τους μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή”.

H εξήγηση ονομάζεται ενεργειακός κόσμος

της Αλεξανδρούπολης αλλά και Balkan Stream

Πολλούς εξέπληξαν αυτές οι δηλώσεις, που προκάλεσαν δικαιολογημένη δυσφορία και οργή στην Ελλάδα. Για τους γνώστες των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ζητημάτων της περιοχής όμως και για όσους αναλυτές μπορούν να “διαβάζουν και μέσα και πίσω από τις γραμμές” αυτή η “χαμένη στη μετάφραση” δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κάθε άλλο παρά ανεξήγητη είναι. H εξήγηση ονομάζεται ενεργειακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης, αλλά και Turkish Stream 2 ή Balkan Stream, όπως αποκαλείται ανεπίσημα. Είναι ο νέος αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, διασχίζοντας τα Βαλκάνια, μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Οι σχετικές υπογραφές, ανάμεσα  σε Ρωσία, Τουρκία, Βουλγαρία και Σερβία, έπεσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019, οι εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου και πλέον βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Αντίθετη με τα ελληνικά ενεργειακά σχέδια

Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως τα ενεργειακά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Βουλγαρίας, βρίσκονται αυτή την περίοδο πλησιέστερα σε εκείνα της Τουρκίας και της Ρωσίας, παρά της Ελλάδας και της Δύσης γενικότερα. Παρά τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη με τους  αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε., που δεν επιτρέπουν τη Gazprom να λειτουργεί ως προμηθευτής και ταυτόχρονα ως διαχειριστής αγωγού αερίου εντός της Ένωσης, η Βουλγαρία και η κρατική εταιρεία Bulgartransgaz, που εμφανίζεται ως προκάλυψη της Gazprom, προσπαθεί με εταιρείες-κελύφοι να παρακάμψει τους κανόνες των Βρυξελλών. Το ρίσκο είναι μεγάλο, όπως επίσης και το κέρδος της Βουλγαρίας όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο  Balkan Stream.

Η Βουλγαρία λοιπόν έχει αντίθετα ενεργειακά συμφέροντα με την Ελλάδα και δεν κόπτεται να δει την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού East-Med, που θα καθιστούσε την Ελλάδα, ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Ούτε και επιθυμεί ιδιαίτερα η Ελλάδα να αρχίσει σύντομα να αξιοποιεί τα ενεργειακά της κοιτάσματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, το οποίο θα την καθιστούσε ενεργειακό προμηθευτή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Ούτε φυσικά βλέπει με καλό μάτι τον πλωτό σταθμό επαναεροποίησης αερίου (LNG) που κατασκευάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και ο οποίος θα εφοδιάζει με αμερικανικό φυσικό αέριο, μέσω Βουλγαρίας, τις χώρες της Αν. Ευρώπης, ακόμη και την Ουκρανία. Αντίθετα έχει συμφέρον με την ακύρωση ή έστω με την καθυστέρηση όλων αυτών των ελληνικού ενδιαφέροντος ενεργειακών σχεδίων, ώστε η ίδια να προλάβει να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής και να αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη θέση της.

Η Βουλγαρία φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος

Ο αγωγός “Balkan Stream” που θα περνάει μέσω Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα διασχίζει 403 χιλιόμετρα σερβικού εδάφους, θα μεταφέρει 15,75 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως της Γραμμής 2 του Turk Stream στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι η “απάντηση” στους αγωγούς που περνούν ήδη  από την Ελλάδα όπως ο ΤΑΡ, ο σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης και οι άλλοι που προγραμματίζονται. Τις εργασίες κατασκευής του “Balkan Stream” υλοποιεί η κοινοπραξία Arkad, σαουδαραβικών κυρίως συμφερόντων, και ο Μπ. Μπορίσοφ υπογράμμισε ότι το έργο θα αποτελέσει επένδυση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. «Η πραγματική διαφοροποίηση στην προμήθεια φυσικού αερίου θα επιτευχεί στα Βαλκάνια και την Ουγγαρία, όταν ολοκληρωθεί ο διασυνδετήριος αγωγός με την Ελλάδα (IGB), στον οποίο η Βουλγαρία επενδύει 500 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Μπ. Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι το έργο του αποκαλούμενου Balkan Stream «θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να καταστεί ένα σημαντικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου».

Έτσι η Βουλγαρία θα καταστεί ένα είδος ενεργειακού κόμβου για όλη την περιοχή. Το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο είναι σημαντικό τόσο για τη Βουλγαρία, καθώς θα ενισχύσει “τη στρατηγική θέση της Βουλγαρίας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα.

 

Αυτό θα φανεί άλλωστε σχετικά γρήγορα καθώς ήδη από το 2020 φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω του Turkish Stream, θα αρχίσει να πλημμυρίζει τη βαλκανική αγορά. Το μόνο που σκιάζει αυτή την προοπτική και ίσως να τρομάζει τον Μπ. Μπορίσοφ είναι οι αντιδράσεις της Ε.Ε. και, κυρίως, η τελική στάση των ΗΠΑ, που έχουν θέσει ως στρατηγικό στόχο τους τον ενεργειακό πλουραλισμό της Ευρώπης και την σταδιακή απεξάρτηση από τον, σχεδόν μονοπωλιακό, εφοδιασμό της από το ρωσικό αέριο.

Πηγή: tvxs.gr