Παυλόπουλος: “Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο χρέος στην Θράκη – Αποδίδουμε αυτό που της αναλογεί” (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Παυλόπουλος: “Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο χρέος στην Θράκη – Αποδίδουμε αυτό που της αναλογεί” (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Μια κορυφαία στιγμή για την Θράκη και τους Θρακιώτες ήταν η σημερινή, αφού παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο αρχείο των Εθνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών της Προεδρικής Φρουράς, η παρουσίαση και ένταξη της παραδοσιακής ενδυμασίας της Θράκης

Η παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία της Θράκης, εντάχθηκε στην ιματιοθήκη της Προεδρικής Φρουράς, με πρώτη επίσημη εμφάνισή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στις 14/5/2020 κατά τον εορτασμό της 100ης επετείου από την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό.

Η ενδυμασία περιλαμβάνει μαύρο ποτούρι, άσπρο πουκάμισο, μαύρο γιλέκο, και κόκκινο ζωνάρι με άσπρες κάθετες ρίγες. Το κεφάλι κοσμεί σαρίκι και συμπληρώνεται με το σακάκι (“αντερί τσούκνα”). Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η φορεσιά θα περιλαμβάνει και το απαραίτητο όπλο, που είναι το αυθεντικό θρακιώτικο σπαθί το οποίο παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Μπουρουλίτη από το Σουφλί και αντίγραφο του οποίου κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τη φορεσιά της Προεδρικής Φρουράς.
Ο κ.Παυλόπουλος κατά την ομιλία του επεσήμανε:
«Είναι μια σημαντική στιγμή και για την Προεδρική Φρουρά και για την Θράκη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Σήμερα, αποδίδουμε στην Θράκη αυτό που της αναλογεί. Και το πράττουμε στο πλαίσιο μιας εμβληματικής, κυριολεκτικώς, Επετείου: Συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένταξη της Θράκης μας στον Εθνικό μας Κορμό.
Και αυτή η ένταξη της Ενδυμασίας της στις Ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς είναι ένα οφειλόμενο χρέος, το οποίο σήμερα όλοι μαζί εκπληρώνουμε. Με τον τρόπο αυτόν αναγνωρίζουμε τι είναι εκείνο το οποίο σηματοδοτεί διαχρονικά και, ιδίως, στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας η ακριτική Θράκη. Αυτό το ακραίο Φυλάκιο της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Συγχαίρω όλους εκείνους που πήραν την πρωτοβουλία – ιδίως όλους τους Θράκες – στην οποία εμείς, απλώς, ανταποκριθήκαμε. Γιατί, όπως είπα, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος απέναντι στην Θράκη, απέναντι στους Θράκες, ουσιαστικά απέναντι στην Ιστορία μας, στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παυλόπουλος: Η Θράκη είναι ακραίο όριο της Ελλάδας
«Γιατί η Θράκη είναι ακραίο όριο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και αυτό το οποίο εκπέμπει είναι κατά πρώτο λόγο τις Αρχές της Ειρήνης, της Ειρηνικής Συνύπαρξης, της Φιλίας και της Καλής Γειτονίας.


Οι Θράκες το έχουν αποδείξει μέσα στον χρόνο. Αντιλαμβάνονται τι θα πει Ειρήνη, τι θα πει Φιλία, τι θα πει Ειρηνική Συνύπαρξη μεταξύ των Λαών. Οι Θράκες όμως έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν, επίσης, να υπερασπίζονται το Έδαφος, τα Σύνορα και, μαζί μ’ αυτά, τις Αρχές και τις Αξίες του Πολιτισμού μας και της Δημοκρατίας μας. Και με τον ίδιο τρόπο τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, μαζί βεβαίως με τα Σύνορα και το Έδαφος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία
«Με αυτή την ευκαιρία, ξαναστέλνουμε, για πολλοστή φορά, μηνύματα προς όλους τους γείτονές μας και, ιδίως, προς την γειτονική Τουρκία: Είμαστε εδώ για να συνυπάρξουμε και να δημιουργήσουμε από κοινού. Αλλά, είμαστε εδώ και για να υπερασπισθούμε αυτό που μας αναλογεί, όχι μόνο σύμφωνα με την Ιστορία μας αλλά σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ως εγγυητές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του. Και σ’ αυτό δεν είμαστε μόνοι, το γνωρίζουν όλοι. Και δεν είμαστε μόνοι γιατί αναγνωρίζουν όλοι το Δίκαιο της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως Δίκαιο Ευρωπαϊκό, Δίκαιο Διεθνές».
Παυλόπουλος: Το να είσαι Ευρωπαίος είναι θέμα Ευρωπαϊκής συνείδησης
Οφείλω όμως να στείλω και ένα άλλο μήνυμα: Ακούμε προσφάτως τους γείτονές μας, την Τουρκία, να ομιλούν για την σχέση τους με τον χώρο της Ευρώπης και να διατείνονται ότι είναι Ευρωπαίοι. Μακάρι να το εννοούσαν. Αλλά τους διαμηνύουμε ότι το να είσαι Ευρωπαίος είναι θέμα Ευρωπαϊκής συνείδησης και πίστης στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Αντιθέτως, η γειτονική μας Τουρκία απομακρύνεται, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερο από αυτές τις Αρχές και τις Αξίες. Και το πράττει χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ακόμα και τον Λαό της.

Με αυτή την ευκαιρία, λοιπόν, σήμερα εδώ, τιμώντας την Ιστορία της Θράκης και των Θρακών στέλνουμε παντού το μήνυμα: Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά είμαστε αποφασισμένοι εμείς, οι Έλληνες – και μαζί, βεβαίως, αυτό το πολύτιμο κομμάτι του Εθνικού μας Κορμού, η Θράκη – να υπερασπισθούμε τον Τόπο μας, να υπερασπισθούμε την Ευρώπη, να υπερασπισθούμε την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα, να υπερασπισθούμε την Διεθνή Νομιμότητα. Και θα το πράξουμε, ας είναι βέβαιοι όλοι, υπό όρους αρραγούς ενότητας.
Το επαναλαμβάνω, και το επαναλαμβάνω γιατί αυτό είναι η αλήθεια και το αποδεικνύουμε καθημερινά: Εμείς, οι Έλληνες, στα μεγάλα και σημαντικά είμαστε πάντα ενωμένοι. Έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη μας. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Και τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια όχι απλώς θα τα υπερασπισθούμε όπως πρέπει, αλλά θα το πράξουμε και με τρόπο ώστε να διδαχθούν οι επόμενες γενιές. Γιατί πρέπει να αφήσουμε ανεξίτηλα αποτυπωμένο αυτό το σημάδι μνήμης για τις επόμενες γενιές, προκειμένου να γνωρίζουν και εκείνες ποια είναι η Ιστορία μας, αλλά και ποιο είναι και το δικό τους χρέος.

 

Ένα σχόλιο

  1. Το λάθος της τιμητικης εκδήλωσης στην τελετή παρουσιασης φαίνεται στις φωτογραφίες που εβγαλαν οι επισημοι με τον Π.τ.Δ. και δυστυχώς, ουδεις το αντεληφθη… Διερωτομαι, προσηλθαν οι επισημοι εκπροσωποι της Θρακης να βγαλουν αναμνηστικη φωτογραφία με τον Π.τ.Δ; Και αφησαν παραγκωνισμενους στα μετοπισθεν τους, τους φεροντες τοπικες φορεσιες ανδρες της Προεδρικης φρουρας; Μα η εκδήλωση γι’ αυτους έγινε! Η εικόνα όπως παρουσιαζεται είναι αστοχη, ακομψη και όχι κοσμια! Κανονικά στη φωτογραφία που εβγαλαν, έπρεπε οι φεροντες τοπικες φορεσιες ανδρες της Προεδρικης φρουρας να βρισκονται μπροστά ανάμεσα τους! Αυτή θα έπρεπε να είναι η τιμητικη φωτογραφία! Γι’ αυτους έγινε η τελετή!!! Εδώ επαληθευεται η κινεζικη παροιμια: Μία φωτογραφία είναι ιση με χιλιες λέξεις!!!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*