Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγράφηκε η “Λιθοξοϊκή  Οικοδομική Τέχνη” των Μεταξάδων Έβρου

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εγγράφηκε η “Λιθοξοϊκή Οικοδομική Τέχνη” των Μεταξάδων Έβρου

Μια πολύ σημαντική, θετική και ευχάριστη εξέλιξη σημειώθηκε αυτές τις ημέρες, με την υπογραφή εκ μέρους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αφού έγινε εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, της Λιθοξοϊκής Οικοδομικής Τέχνης των Μεταξάδων Έβρου. Της τέχνης των φημισμένων τεχνιτών πέτρας του χωριού δηλαδή, οι οποίοι τα παλαιότερα χρόνια την επεξεργάζονταν και με αυτήν χτίζονταν τα εντυπωσιακά, παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

Μια προσπάθεια που γεννήθηκε ως σκέψη το 2015, ωρίμασε το 2016, εκτελέστηκε το 2017 και τελικά ευοδώθηκε το 2019 από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως γράφει και η Κατερίνα Ριτζούλη, η οποία και συνέταξε τον σχετικό φάκελο για την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίθηκε με υπογραφή της υπουργού Λίνας Μενδώνη. 

Η εγγραφή της Λιθοξοϊκής Τέχνης των Μεταξάδων Έβρου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει άμεση σχέση με την UNESCO, είναι όπως σημειώνει η κ.Ριτζούλη:  “Πιστεύω ότι είναι μια σημαντική στιγμή για όλη τη Θράκη, αλλά και την Ελλάδα. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περαιτέρω, σύντομα θα αναρτηθεί και στο ayla.culture.gr, όπου θα παρελαύνει μαζί με το Ρεμπέτικο, τον Καραγκιόζη και την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία”. Εκεί βρήκαμε επίσης την Μεσογειακή Διατροφή, την Καλλιέργεια της Μαστίχας κ.α.  Το Εθνικό Ευρετήριο είναι η αποτύπωση στοιχείων της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας μια έγκυρη και επικαιροποιημένη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Σκέψεις για εκδήλωση στους Μεταξάδες που

θα αναδείξει αυτή την σημαντική διάκριση

Οι Μεταξάδες και το γειτονικό Παλιούρι, τα δυο διπλανά χωριά του δήμου Διδυμοτείχου, έχουν πάρα πολά σπίτια χτισμένα με πέτρα από τους φημισμένους τεχνίτες της περιοχής και έχουν χαρακτηριστεί με το ΠΔ/19-10-78 (ΦΕΚ 594/Δ/13-11-78) «Περί χαρακτηρισμού ως παραδοσιακών οικισμών τινών του Κράτους και καθορισμού των όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων αυτών», ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεταξάδων Χρήστος Κισσούδης, ένας άνθρωπος που δεν σταματάει ούτε στιγμή να… γεννάει ιδέες και να τις υλοποιεί για την ανάδειξη του χωριού του μαζί με τους συνεργάτες του στην Τοπική Κοινότητα αλλά και την στήριξη των Συλλόγων Γυναικών και Νέων, σκέφτεται ήδη την διοργάνωση μιας εκδήλωσης για να αναδειχθεί αυτή η πολύ σημαντική διάκριση.

Σε αυτήν μάλιστα, υπάρχουν ήδη σκέψεις να μετέχουν σίγουρα κάποιοι ηλικιωμένοι, άριστοι γνώστες της Λιθοξοϊκής Οικοδομικής Τέχνης, αλλά και η Κατερίνα Ριτζούλη που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγγραφή  της Λιθοξοϊκής Οικοδομικής Τέχνης των Μεταξάδων Έβρου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*