Στόχος η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να αναδείξει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά της για τουρισμό 12 μήνες

Στόχος η Περιφέρεια ΑΜ-Θ να αναδείξει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά της για τουρισμό 12 μήνες

Συνεδρίασε στις 17/12 στα γραφεία του ΕΟΤ, για πρώτη φορά, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού και της ηγεσία του ΕΟΤ, με συμμετοχή περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.  Ανάμεσα τους και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη.

Ανοίγοντας τις εργασίες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό 12 μηνών, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αυτή είναι η βασική στόχευση της στρατηγικής μας. Στο νέο μοντέλο που σχεδιάζουμε, η τουριστική πολιτική κάθε Περιφέρειας δεν αναπτύσσεται ανεξάρτητα και χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τους εθνικούς στόχους. Αντιθέτως, δουλεύουμε στενά με τις Περιφέρειες ώστε να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλάνο μάρκετινγκ, όπου κάθε Περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τόσο στους προορισμούς όσο και στην εποχικότητα»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, είπε: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού. Κάθε Περιφέρεια της χώρας μπορεί να διαμορφώσει το δικό της, αυτόνομο, αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο μιας πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης και με ένα συνολικό επανασχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:

– Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και νέο μοντέλο τουριστικής προβολής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με την τριμερή συνεργασία κράτους, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

– Την ενίσχυση με ποιοτικά στοιχεία του τουρισμού μας, σε περιοχές που αποτελούν κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

– Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως είναι ο τουρισμός υγείας, ο καταδυτικός, ο αναρριχητικός, ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο αθλητικός, ο θρησκευτικός τουρισμός.

– Την προσαρμογή του τουρισμού μας και των ελληνικών Περιφερειών στην 4η βιομηχανική επανάσταση που εκφράζεται μέσα από την ψηφιακή οικονομία που θα κυριαρχήσει στο μέλλον.

– Την ανατροπή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης στη χώρα μας, μέσα από ένα σχέδιο νόμου που θα εκσυγχρονίζει τις υπάρχουσες δομές, θα παρέχει νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς.

– Την ανατροπή της διοίκησης των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού με την αναμόρφωσή τους σε κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής ανά Περιφέρεια».

Ο γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν για ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού έχει στόχο το συντονισμό και τη διάχυση καλών πρακτικών και την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες».

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου, ανέφερε πως «η διαρκής και ουσιαστική συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, όπως και με τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα της χώρας μας, αποτελεί και προσωπικό μου στόχο γιατί μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας. Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει μια καλύτερη στρατηγική για την αναβάθμιση της αγοράς του τουρισμού, και η βιωσιμότητα αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κατ’ επέκταση οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία σήμερα».

Ο γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, χαιρετίζοντας την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, υπενθύμισε πως «ο συντονισμός των Περιφερειών ήταν μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» – και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τώρα υλοποιείται και μάλιστα στην έδρα του ΕΟΤ. «Η λέξη-κλειδί και στον τουρισμό είναι “συνέργειες”. Αυτό ακολουθούμε στον ΕΟΤ, με τις Περιφέρειες, τους δήμους, τον ιδιωτικό τομέ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκθέσεων του ΕΟΤ για το 2020, ανακοίνωσε μια καινοτομία της παρουσίας της Ελλάδας στο εξωτερικό:

«Στις 47 διεθνείς εκθέσεις του επόμενου χρόνου, μετά τη λήξη τους θα οργανώνονται workshops με εκπροσώπους των Περιφερειών και τουριστικών παραγόντων της εκάστοτε αγοράς, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι παρεμβατική. Το πρώτο workshop θα γίνει στην έκθεση του Τελ Αβίβ τον Φεβρουάριο του 2020, με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειών».