Απόστολος Πολυσάκης: Έτσι για την ιστορία…

Απόστολος Πολυσάκης: Έτσι για την ιστορία…

Του Απόστολου Πολυσάκη*


Έτσι για την ιστορία…
Η ένταξη της ανδρικής θρακιωτικης φορεσιάς στην προεδρική φρουρά ολοκληρώθηκε μόλις την Τρίτη που μας πέρασε και ήδη από την Τετάρτη ξεκίνησαν τα “όργανα” των σχετικών “άσχετων μουσικόφιλων”.

Προσωπικές απόψεις χωρίς καμία τεκμηρίωση, χωρίς καμία γνώση ούτε για αυτό που παρουσιάστηκε ως “φορεσιά Ευζώνων” ούτε για τον τρόπο που φτάσαμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός.
Έτσι λοιπόν θα πρέπει να αναφερθεί πως η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΘΣ κ. Χατζόπουλο και ολοκληρώθηκε από τον νυν πρόεδρο κ. Χρυσόπουλο και τα ανάλογα διοικητικά συμβούλια της Ομοσπονδίας. ( υπάρχει και αυτή για όσους δεν γνωρίζουν και μάλιστα είναι Πανελλήνια).


Η ολοκλήρωση αυτού του στόχου δεν θα ήταν δυνατή αν οι δήμοι Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως από το 2018 δεν επιδοτούσαν τους τρεις συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας με έδρα τους παραπάνω δήμους. Δίδυμα Τείχη Διδυμοτείχου, Αγία Σοφία Φερών, Φάρος Απαλού, οι οποίοι στην συνέχεια διέθεσαν τα παραπάνω χρήματα για την κατασκευή 6 ανδρικών φορεσιων, οι οποίες παραδόθηκαν στην προεδρική φρουρά.
Στην πορεία προέκυψε η ανάγκη για την κατασκευή όπλου μιας και Εύζωνας χωρίς όπλο δεν είναι Εύζωνας. Αφού βρέθηκε αυθεντικό όπλο από το Σουφλί οι σύλλογοι: Θρακική εστία Σουφλίου, Λαδιωτες Αλεξανδρούπολης, Θρακική εστία Σερρών και σύλλογος Μανδριτσιωτών Θέρμης πλήρωσαν για την κατασκευή 6 πιστών αντιγράφων προκειμένου και αυτά να παραδοθούν στην προεδρική φρουρά.
Όλα τα παραπάνω (ρουχισμός και οπλισμός) εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού από ειδική επιτροπή και έτσι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Διαπίστωση λοιπόν αποτελεί το γεγονός πως αν εξαιρέσουμε τους δήμους Διδυμοτείχου και Αλεξανδρουπόλεως οι οποίοι ενίσχυσαν οικονομικά το όλο εγχείρημα, κανένας άλλος πολιτικός, πολιτειακός ή θεσμικός φορέας της Θράκης δεν συνέδραμε το ελάχιστο στην προσπάθεια αυτή.


Τα σοβαρότερα προβλήματα της Θράκης μας, σαφώς και αφορούν όλους, αλλά θα έπρεπε να απευθύνονται σε αυτούς που πραγματικά μπορούν ή θέλουν να κάνουν κάτι για αυτόν τον τόπο και όχι να συνδέονται με το γεγονός της ένταξης της ανδρικής θρακιώτικης φορεσιάς στην προεδρική φρουρά.
Το “γούστο” είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και πιστεύω ότι θα άφηνε παγερά αδιάφορους τους προγόνους μας για τα ρούχα και τον τρόπο που τα φορούσαν. Όσο δε για το ζωνάρι που μοιάζει με “τραπεζομάντηλο” και που ποτέ οι Θράκες δεν το φόρεσαν έτσι μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί το αληθές από πλειάδα φωτογραφιών εποχής, καταγραφών, ερευνών λαογραφων και ανθρώπων που ασχολούνται με την παράδοση.
Τα γουρουνοτσάρουχα και τα ποδοπάνια λοιπόν όντως φορέθηκαν από τους προγόνους μας αλλά ποτέ δεν υπήρξαν το επίσημο υποδημα τους, τα κουντούργια, τα γεμένια και τα κλειστού τύπου δετά παπούτσια υπήρξαν και μπορεί να αποδειχθεί.


Η προσπάθεια ήταν συλλογική και πέτυχε είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Η προσπάθεια εκμηδενισμού του αποτελέσματος από κάποιους “δήθεν” είναι αστεία έως γελοία.
Η επιλογή της συγκεκριμένης φορεσιάς και του συγκεκριμένου τρόπου που φοριέται αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση του “όσο το δυνατόν κοινού ανδρικού ενδύματος της Θράκης ” μιας και έχουμε την δυνατότητα να παρουσιάσουμε μόνο μία.
Ας κρατήσουμε λοιπόν την προσωπική μας άποψη για εμάς και μόνο και ας μην βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα αν δεν γνωρίζουμε.
Ίσως να ακούγονται κάπως απολογητικά όλα αυτά, αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να τα γράψω όχι για να υπερασπιστώ κάποιον ή κάτι αλλά γιατί με στεναχωρεί το γεγονός άνθρωποι, Θράκες του πνευματικού και μη κόσμου να κάνουν τέτοιου είδους τοποθετήσεις.
Υπερήφανος Θράκας.
Υπερήφανος Έλληνας

  • Ο Απόστολος Πολυσάκης είναι Πρόεδρος του Συλλόγου “Δίδυμα Τείχη” του Διδυμοτείχου