Ορεστιάδα: Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Ορεστιάδα: Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, έγιναν σήμερα το μεσημέρι στην Ορεστιάδα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Σύλλογος Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» που πρωτοστάτησε στην δημιουργία του και ο δήμος Ορεστιάδας ήταν αυτοί που υλοποίησαν το συγκεκριμένο έργο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως 70 και τα εγκαίνια του τέλεσε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός.
Παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Τάσος Δημοσχάκης ( η Νατάσα Γκαρά του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε), ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Βενετίδης, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Πεζικού Άγγελος Ιλαρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάκης Συριτούδης, ο Διοικητής της Ταξιαρχίας “ΡΙΜΙΝΙ”, φυσικά ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης που δημιούργησε το μνημείο, o Τυμπανίδης Γεώργιος, πολιτικός μηχανικός που το κατασκεύασε και πολύς κόσμος από την πόλη και το νομό Έβρου γενικότερα.
Να θυμίσουμε ότι το Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνικού θεμελιώθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 και ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης με τον Πρόεδρο του συλλόγου Κώστας Καλτσίδης, τοποθέτησαν στο κέντρο των θεμελίων του υπό ανέγερση μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου. Το μνημείο είναι το μοναδικό μέχρι σήμερα, που φέρει στα θεμέλια του, αυτά τα τρία στοιχεία από την αλησμόνητη πατρίδα, επίσης είναι το μοναδικό που απέχει σε ευθεία 5,5 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων “Ο Διγενής” Κώστας Καλτσίδης ήταν πολύ συγκινημένος και σχεδόν κλαίγοντας ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στην ανέγερση του μνημείου που αποτίει φόρο τιμής στις 353.000 Πόντιους που αφανίστηκαν από τις ορδές των Τούρκων στον μαρτυρικό Πόντο, κατά την γενοκτονία.