Αναβίωσαν και φέτος με επιτυχία το έθιμο του “Μπομποσάρη” στο Νέο Χειμώνιο (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Αναβίωσαν και φέτος με επιτυχία το έθιμο του “Μπομποσάρη” στο Νέο Χειμώνιο (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Όπως κάθε χρόνο την δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων, έτσι και φέτος στο χωριό Νέο Χειμώνιο Ορεστιάδας, οι κάτοικοι του αναβίωσαν με πολύ μεγάλη επιτυχία το έθιμο του «Μπομποσάρη».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Τα Ζαλουφιώτικα” συνέχισε χθες το πανάρχαιο αυτό έθιμο, που ξεκινά από τα Διονυσιακά δρώμενα και φθάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο Μπομποσάρης και η γυναίκα του τρέχουν από σπίτι σε σπίτι να χαιρετήσουν τους νοικοκυραίους όπου ο Μπομποσάρης χοροπηδάει ώστε να κάνουν θόρυβο τα κουδούνια του και χτυπάει με δύναμη το ρόπαλο του στην γη. Αυτό στοχεύει στη βλάστηση και στην καρποφορία της γης.

Στα 5 σπίτια.. Τελευταία στάση του Μπομποσάρη και της συνοδείας του.. Και του χρονου.. Χρόνια πολλά σε όλους!!! ???

Gepostet von Anna Fotidou am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Αφού περάσουν όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου στήνεται γλέντι. Εκεί το παρόν έδωσαν ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης με τους Αντιδημάρχους Γιώργο Καραγιάννη και Αρχοντή Αρχοντίδη και πολύς κόσμος από το Νέο Χειμώνιο και τα γύρω χωριά.

Το Νέο Χειμώνιο είναι χωριό της Ορεστιάδας που κατοικείται κυρίως από Αρβανίτες της Ανατολικής Θράκης και οι κάτοικοι του διατηρούν το έθιμο που το έφεραν από τους τόπους που ξεριζώθηκαν.

Πρωί πρωί στους πέντε μαχαλάδες (γειτονιές) του Μ.Ζαλουφιού ξεκινούσαν τα παλικάρια για να ντύσουν τον Μπομποσάρη και την γυναίκα του.
Ένα παλικάρι ντυνόταν με μακριά γούνα, με το μαλλί προς τα έξω. Στο κεφάλι έβαζε μια κατσαρόλα με σαρίκι, το πρόσωπό του το μαύριζαν με κάρβουνο, στη μέση του έβαζαν μια τριχιά όπου κρεμούσαν κουδούνια και στο χέρι του κρατούσε ένα χοντρό ρόπαλο. Και ένα άλλο παλικάρι ντυνόταν γυναίκα, με γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά. Στο κεφάλι είχε μαύρο τσεμπέρι, τεχνητές πλεξούδες, χάντρες, βραχιόλια, ένα μικρό μαντηλάκι για το χορό και κρατάει ένα καλάθι.


Αυτούς τους συνόδευαν μουσικά όργανα, ένας άλλος κρατούσε καλάθι για το κρέας, άλλος δισάκι για το αλεύρι κι άλλος ένας κουμπαρά για τα λεφτά.
Οι άντρες που συμμετείχαν στο έθιμο είχαν ένα κόκκινο σημάδι στο αριστερό μάγουλο τους και όργανα που συνοδεύουν τους κατοίκους στο τραγούδι.
Τραγουδούν για την νέα που είναι στο παραθύρι και το καλό κρασί του αφέντη. Σε κάθε σταυροδρόμι τραγουδούν και χορεύουν όλοι μαζί με την συνοδεία της γκάιντας.

Έχει επικρατήσει η εκδοχή ότι με αυτό τους το έθιμο έκαναν αναπαράσταση της φυγής του Ιωσήφ και της Παρθένου Μαρίας, όταν ο Ηρώδης είχε διατάξει την σφαγή των αγοριών μέχρι δύο ετών.

Μπομποσάρης 2019..τα κουδούνια άρχισαν να ακούγονται στις γειτονιές του Νεου Χειμωνίου.. Προλαβαίνετε.. #πιιιιρρριιχου #εθιμο_δωδεκαημερου #Μεγαλο_Ζαλουφι

Gepostet von Anna Fotidou am Donnerstag, 26. Dezember 2019

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τον χθεσινό “Μπομποσάρη” είναι της Άννας Φωτίδου και του Συλλόγου “Τα Ζαλουφιώτικα”, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ.