Λύση απ’ το υπουργείο Υγείας – Δεν κλείνουν το αιμοληπτήριο της Σαμοθράκης και τα άλλα του Έβρου

Λύση απ’ το υπουργείο Υγείας – Δεν κλείνουν το αιμοληπτήριο της Σαμοθράκης και τα άλλα του Έβρου

Χριστουγεννιάτικο δώρο του υπουργείου Υγείας στους κατοίκους της Σαμοθράκης αλλά και των υπόλοιπων απομακρυσμένων περιοχών του νομού Έβρου, αφού με απόφαση του Υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη στις 24 Δεκεμβρίου, δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που στάλθηκε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο παραμονή Χριστουγέννων, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου και υπογράφει ο κ.Κοντοζαμάνης με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια φυσικά και την οποία ζητάει να κοινοποιήσουν σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της ώρας, αναφέρεται ότι αναστέλλεται η παύση λειτουργίας των αιμοληπτηρίων, όπως προέβλεπε ο νόμος του 2017 της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, οι κύριοι Ξανθός και Πολάκης είχαν αποφασίσει την παύση λειτουργίας των αιμοληπτηρίων ή παραρτημάτων τους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 5.000 και αν εφαρμόζονταν, η Σαμοθράκη που είναι και νησί θα είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά τις 31 Δεκεμβρίου.

Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο είχε στείλει

ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος στο υπουργείο Υγείας

Από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να καταβάλλουν από την τσέπη τους τουλάχιστον … 150 ευρώ, για υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις, αφού το μοναδικό αιμοληπτήριο του νησιού θα έβαζε λουκέτο, με νόμο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και ο “Γολγοθάς” των κατοίκων θα ήταν απερίγραπτος, γιατί έπρεπε να μεταβαίνουν με το πλοίο στην Αλεξανδρούπολη για μια απλή αιματολογική εξέταση.

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Νίκος Γαλατούμος, είχε κάνει έκκληση να μην κλείσει το μοναδικό αιμοληπτήριο, καθώς οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη. Όπως ανέφερε, το νησί έχει 3.000 μόνιμους κατοίκους και τους 5.000 ετεροδημότες που κατοικούν στο νησί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, καθώς και τους τουρίστες του καλοκαιριού. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, αλλά επίσης, μεταξύ αυτών υπάρχουν και πολλές έγκυες γυναίκες, καρκινοπαθείς, χρονίως πάσχοντες και μικρά παιδιά.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, η Σαμοθράκη απέχει από την Αλεξανδρούπολη (28 ναυτικά μίλια) 2,5 ώρες με το καράβι, ενώ δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια.

“Δεν υπάρχει δρομολόγιο σε καθημερινή βάση που να διευκολύνει τους κατοίκους σε αιμοληψία. Συγκεκριμένα το πλοίο Δευτέρα και Τρίτη αναχωρεί από το νησί στις 14.30 μ.μ. Από δε την Αλεξανδρούπολη στις 09.00 μ.μ. Την Τετάρτη δεν υπάρχει δρομολόγιο από το νησί. Την Παρασκευή, το πλοίο αναχωρεί στις 17.30. Οι κάτοικοι, θα πρέπει να πληρώνουν έξοδα εισιτηρίων πλοίου και ξενοδοχεία, διότι όπως προκύπτει σαφώς από τα προαναφερόμενα δρομολόγιο, έστω για μια απλή γενική αίματος, το κόστος είναι πάνω από 150 ευρώ για τον κάτοικο του νησιού, πέρα από την απερίγραπτη ταλαιπωρία.

Σημειώνεται δε ότι το πλοίο δεν εκτελεί δρομολόγια με ανέμους άνω των 5 μποφόρ. Επομένως παροχές υγείας, όπως αιμοληψίες, που για τους κατοίκους της λοιπής Ελλάδας μπορεί να είναι υπόθεση ρουτίνας, για τον κάτοικο της Σαμοθράκης είναι ένα μεγάλο και κοστοβόρο ταξίδι, για τους δε ασθενείς ένας απερίγραπτος Γολγοθάς”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και κάνει έκκληση στον υπουργό Υγείας για δώσει λύση:

“Επικαλούμαστε την ευαισθησία σας και σας παρακαλούμε θερμά για την άμεση λύση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην αναγκαστεί να κλείσει το μοναδικό αιμοληπτήριο που υπάρχει στο νησί, που και αυτό λειτούργησε μετά από παρεμβάσεις και αιτήματα της τοπικής κοινωνίας”, κατέληγε ο κ.Γαλατούμος στην επιστολή του.

Μαζί με το αιμοληπτήριο της Σαμθράκης δεν θα κλείσουν, μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση όπως αναφέρει η απόφαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και για τα άλλα αιμοληπτήρια του νομού που υπάρχουν σε περιοχές όπως τα Δίκαια Ορεστιάδας, οι Μεταξάδες Διδυμοτείχου και αλλού.