Σαμοθράκη: Δικαιούται να συμπεριληφθεί στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε στην Κάσο ο Πρωθυπουργός

Σαμοθράκη: Δικαιούται να συμπεριληφθεί στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε στην Κάσο ο Πρωθυπουργός

Στην περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά ελληνικά νησιά θα προχωρήσει η Κυβέρνηση το 2020, όπως εξήγγειλε στην Κάσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ακριτικό νησί, ανήμερα Χριστουγέννων.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί με στόχο να προσφέρει «μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού», σύμφωνα με τη δέσμευση τουκ.Μητσοτάκη στους κατοίκους της Κάσου. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε «ότι για να φτάσει ένα προϊόν από την Αθήνα στο νησί, εκ των πραγμάτων θα επιβαρυνθεί με μεταφορικό κόστος το οποίο θα αυξήσει τελικά την τιμή του και αυτό είναι άδικο για αυτούς οι οποίοι επιλέγουν κόντρα στις συνθήκες και αντιμετωπίζοντας τις αντιξοότητες του να ζει και να παραμένει κανείς σε ένα ακριτικό νησί».

Η Σαμοθράκη μπορεί να είναι μεγαλύτερο νησί από την Κάσο, αλλά σίγουρα ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ στην απόφαση που θα λάβει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για σημαντικότατη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά. Για πολλούς και σημαντικούς λόγους.
1) Έχει πληγεί πολύ σοβαρά από την πρωτοφανή θεομηνία του 2017 και ακόμα εκείνες οι “πληγές” δεν έχουν επουλωθεί, αφού με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με αδράνεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θανάση Βίτσα, δεν έγιναν στο νησί όσα έπρεπε και χρειάζονταν.
2) Υπήρξε η ακτοπλοϊκή κρίση του περασμένου καλοκαιριού, η οποία στοίχισε όχι μόνο οικονομικά σε εκείνο το διάστημα, αλλά επηρέασε και αρνητικά την “εικόνα” της Σαμοθράκης για την συνέχεια.
3) Σε σχέση με άλλα νησιά, όλες τις προηγούμενς δεκαετίες ήταν… ριγμένη ακτοπλοϊκά και όχι μόνο, τόσο με την μοναδική επιδοτούμενη γραμμή προς την Αλεξανδρούπολη, όσο και με άλλες που έπρεπε να έχει και δεν της δόθηκαν.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στην Κάσο πως «θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση και μπορώ να σας πω από σήμερα ότι στα πλαίσια της νέας πολιτικής μας για τον φόρο που αφορά την ακίνητη περιουσία, για τον ΕΝΦΙΑ, για το 2020 θα υπάρχει ειδική πρόνοια με σημαντικότατη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά». Για τον Πρωθυπουργό, αυτή η κίνηση είναι «το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα για να σας προσφέρουμε μια μικρή πρόσθετη ανακούφιση ως προς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού».

Πρέπει λοιπόν η νέα δημοτική αρχή του Νίκου Γαλατούμου, που με επικεφαλής τον δήμαρχο έχει αποδείξει πολλές φορές ότι βρίσκεται συχνά στην Αθήνα και διεκδικεί με συνεχείς επισκέψεις στα υπουργεία και τα κέντρα των αποφάσεων θετικές εξελίξεις για το νησί, να απαιτήσει η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να ισχύσει και στην Σαμοθράκη.