Αλεξανδρούπολη: Έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για έγκριση Προϋπολογισμού 2020, μετά από προσφυγή Λαμπάκη στην Αποκεντρωμένη

Αλεξανδρούπολη: Έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για έγκριση Προϋπολογισμού 2020, μετά από προσφυγή Λαμπάκη στην Αποκεντρωμένη

Δυο συνεδριάσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και μάλιστα η μία έκτακτη για νέα Έγκριση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020.

Αυτό κατέστη αναγκαίο, αφού η προηγούμενη απόφαση που λήφθηκε το Νοέμβριο, ακυρώθηκε για καθαρά τυπικούς λόγους με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης στις 24 Δεκεμβρίου, μετά από προσφυγή που κατέθεσε ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Πόλη και Πολίτες” Βαγγέλης Λαμπάκης στις 29 Νοεμβρίου 2019. Στην… επεισοδιακή και πολύωρη συνεδρίαση που τελικά εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, ο ίδιος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι αποχώρησαν επικαλούμενοι κόπωση, αλλά αυτό έγινε όταν διαπίστωσε πως η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε δεν θα εγκρίνονταν από το δημοτικό συμβούλιο.

Παρέμειναν όμως και τον ψήφισαν εκτός της παράταξης του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη οι 5 δημοτικοί σύμβουλοι της “ΑΝΑΣΑ”, οι 4 δημοτικοί σύμβουλοι του Βαγγέλη Μυτιληνού, οι 2 δημοτικοί σύμβουλοι του Δημήτρη Λαζόπουλου και ο ανεξάρτητος Παύλος Μιχαηλίδης, ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” που επίσης παρέμεινε, όπως συνηθίζει ψήφισε λευκό. Βρίσκοντας όμως ο κ.Λαμπάκης “πάτημα” στο γεγονός ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση η κατατεθείσα από την δημοτική του παράταξη εναλλακτική πρόταση οικονομικού προϋπολογισμού 2020, κατέθεσε προσφυγή η οποία έγινε αποδεκτή από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης.

Η απόφαση βασίστηκε στις διατάξεις των παρ. 8 και 9 του άρθρου 77 του Ν. 4172/13 όπως έχουν αντικατασταθεί από τις διατάξεις των παρ. 1α και 1β του άρθρου 12 του Ν. 4623/19 προκύπτει: “8. Η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν. Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων, που κατατίθενται σύμφωνα με την παράγραφο 9. Εναλλακτικές προτάσεις προϋπολογισμού κατατίθενται είτε στην οικονομική επιτροπή κατά το στάδιο σύνταξης του σχεδίου του προϋπολογισμού, είτε στο δημοτικό συμβούλιο κατά την πρώτη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού”.

Αποχώρησαν Λαμπάκης και δημοτικοί του σύμβουλοι,

αλλά έκανε προσφυγή γιατί δεν την ψήφισαν οι… άλλοι

Θα έπρεπε λοιπόν αν και αποχώρησε ο τέως δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης με τους δημοτικούς του συμβούλους και δεν παρέμειναν να την αναπτύξουν και να την υποστηρίξουν, οι υπόλοιποι να συζητούσαν την εναλλακτική του πρόταση και να αποφάσιζαν επί αυτής. Γι’ αυτό έγινε δεκτή η προσφυγή του και έτσι καλούνται τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπως στις 30.12.2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:00 προσέλθουν στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Έκτακτη Ειδική Συνεδρίαση , σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 74 του N. 4555/18,  για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα παρακάτω θέματα:

1.α)Έγκριση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020 και β)Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Οικονομικού Έτους 2020 του Δήμου Αλεξανδρούπολης (Εισηγ. κ. Κιζιρίδης Γ.)

Το παραπάνω θέμα συζητείται εκτάκτως, διότι, μετά την αριθμ. πρωτ. 28124/24-12-2019 Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, με την οποία ακυρώθηκε η αριθμ. 563/2019 Α.Δ.Σ. «α)Έγκριση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2020  και β)Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Οικονομικού Έτους 2020 του Δήμου Αλεξανδρούπολης», απαιτείται να ληφθεί νέα Απόφαση έως 31-12-2019.

Θα ακολουθήσει στις 6 το απόγευμα και Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης στη συνέχεια και με θέματα:

1. Αιτήσεις-Ενημερώσεις.

2. Έγκριση της 328/2019 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α. “Περί έγκρισης τιμολογιακής πολιτικής Δ.Ε.Υ.Α.Α., έτους 2020” (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)

3. Καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης της υπηρεσίας για τη χορήγηση νέας παροχής ρεύματος της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας του Προθερμαντηρίου ¨ΜΠΟΥΛΜΠΟΥΝΤΖΗΣ¨ του γηπέδου «ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ» (Εισηγ. κ. Μπρίκα Αικ.)  

4. Τροποποίηση της 398/2018 απόφασης Δ.Σ. ως προς την αντικατάσταση του εκπροσώπου του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης για το έργο «Επισκευή-συντήρηση υπαίθριων και μη αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου Δήμου Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ. κ. Μπρίκα Αικ.)

5. Έγκριση παραχώρησης του Τουριστικού Κέντρου Φερών στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (Εισηγ. κ. Νάκου Μ.)

6. Έγκριση παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης με τον ΟΑΕΔ για το έτος 2020 (Εισηγ. κ. Νάκου Μ.)

7. Εκλογή μελών της μειοψηφίας στην Εκτελεστική Επιτροπή για θέματα που αφορούν υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων του Δήμου σε πειθαρχικά θέματα αυτών   (Εισηγ. κ. Πρόεδρος του Δ.Σ.)