Δόθηκε παράταση πριν λίγο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Δόθηκε παράταση πριν λίγο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2019 με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει παράταση 15 ημερών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πληρώσει ακόμα τα τέλη και έτσι δίνεται ένα ακόμα περιθώριο για να τακτοποιήσουν την συγκεκριμένη οφειλή.

Επίσης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου δόθηκε παράταση και για την κατάθεση πινακίδων για όσους θέλουν να αποφύγουν τα τέλη του 2020.

Να σημειωθεί πως όσοι πληρώσουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας (δηλαδή μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020) είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».

Επιπλέον εκκρεμότητες

Τα τέλη κυκλοφορίας μπορεί να πήραν παράταση, ωστόσο οι φορολογούμενοι μέχρι αύριο έχουν και άλλες εκκρεμότητες. Απομένει η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις των ρυθμίσεων, καθώς και άλλες φορολογικές εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να τακτοποιήσουν μέσα στις τέσσερις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2019.

Ειδικότερα θα πρέπει να υποβληθούν:

Δήλωση αποβιώσαντος: Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (31/12/2019). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Δηλώσεις φορολογίας κατοίκων εξωτερικού, που έγινε δεκτή η μεταφορά τους στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε μέσα στο 2019, μπορούν να υποβάλουν την φορολογική δήλωση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.

Δηλώσεις για δωρεές-γονικές παροχές ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2019 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31/12/2019 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2020 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η Εφορία.

Πηγή: newsit.gr