Διδυμότειχο: Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων

Διδυμότειχο: Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων

Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια γιόρτασε το Διδυμότειχο την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας του Διδυμοτείχου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή, προηγούμενης της φιλαρμονικής του Στρατού και των ιερών λαβάρων, με κατεύθυνση προς τη Γέφυρα του Ερυθροποτάμου, απ’ όπου μετά από σύντομη ακολουθία ο Σεβασμιώτατος  έριξε το Σταυρό στα παγωμένα νερά του ποταμού.

Νέοι από την γειτονική συνοικία της Ταμπακιάς, αψηφώντας το δριμύ ψύχος και τους θυελλώδεις ανέμους, έπεσαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να ανασύρουν το Σταυρό και να λάβουν στη συνέχεια την ευλογία του Επισκόπου τους.

Την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Επίσης, σε πόλεις και χωριά χαρμόσυνα κτύπησαν οι καμπάνες των εκκλησιών την ώρα του αγιασμού των υδάτων, αλλά και οι καρδιές των πιστών μας κτύπησαν βλέποντας τον Σωτήρα και Λυτρωτή τους να υποτάσσεται στο Νόμο και να ταπεινώνεται ενδυόμενος την ανθρώπινη φύση, να εγγίζει όχι απλά την αδυναμία της αλλά και την πτώση της και με το Βάπτισμα Του να αγιάζει όλη τη Κτίση.

«Ο Χριστός βαπτίσθηκε για να τηρήσει τον Νόμο και να φέρει την Χάρη Του στον Ιορδάνη και δια του ύδατος σε όλη την Κτίση και στον άνθρωπο. Έδωσε, λοιπόν, την δυνατότητα στον καθένα μας με το βάπτισμά μας να αποκτήσουμε την Χάρη της υιοθεσίας, τα Θεοφάνεια στην προσωπική μας ζωή…

»Ας ανανεώσουμε, λοιπόν αδελφοί, κι εμείς φέτος το δικό μας βάπτισμα με την ευκαιρία της  εορτής των Θεοφανείων. Την ημέρα της βαπτίσεώς μας, λάβαμε τη Χάρη της Βαπτίσεως του Κυρίου κι έτσι για όλους μας άνοιξε ο ουρανός και σχίσθηκε η γη. Το βάπτισμά μας αποτελεί ένα προσκλητήριο πνευματικής ζωής. Μπορεί πλέον ο καθένας μας να γίνει ουράνιος άνθρωπος. Παρά το ότι φέρει τα στίγματα της αμαρτίας και της πτώσεως επάνω του, μπορεί με τη Χάρη του Θεού, μέσα από τα μυστήρια της Χάριτός Του, να διασχίσει τον ποταμό αυτής της ζωής και να κατευθυνθεί προς τον Θεό.

Αυτή είναι και η ευχή της Εκκλησίας μας· να μας αξιώσει ο Θεός, τέτοιες μέρες να ξαναθυμηθούμε το βάπτισμά μας και, αναβαπτιζόμενοι στην πνευματική κληρονομιά που πήραμε με αυτό, να μπορέσουμε να αντικρύσουμε ανοικτούς τους ουρανούς, να ακούσουμε τη φωνή του Θεού Πατρός, να προσκυνήσουμε τον Κύριο, να ζήσουμε τη Χάρη του αγίου Πνεύματος κι έτσι όλοι μαζί να περάσουμε από το πέλαγος και τη θάλασσα αυτού του κόσμου στη Βασιλεία των Ουρανών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός για την ημέρα των Θεοφανείων.