Και τον γκάτζο ρε γαμώτο; (χρονογράφημα)

Και τον γκάτζο ρε γαμώτο; (χρονογράφημα)

Γράφει ο vetjeanten*


Πέπλος 1981. Σταθμός Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου.
Λίγες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο.

Οι χήνες που συντηρούσε ο βοηθός μου Χρήστος… στον αύλειο χώρο ανησύχησαν.
Ένας ευπρεπής μυστακοφόρος με καλημερίζει και ρωτάει.
Είσαι ο κ Γιάννης ο κτηνίατρος; Ναι του λέω. Ορίστε τι θέλετε; Είμαι ο ιδιοκτήτης του φορτίου των ψαριών από την Τουρκία πού κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν με ενταφιασμό στην γέφυρα, στο σημείο εισόδου ,λίγες μέρες πριν.
Του δήλωσα ότι το φορτίο αν και ποιοτικά ήταν σε σχετικά αποδεκτή κατάσταση κατασχέθηκε γιατί δεν συνοδεύονταν από τα προβλεπόμενα υγειονομικά πιστοποιητικά εκ μέρους της Τουρκίας .
Έδωσα την ευκαιρία στον οδηγό του οχήματος που εκπροσωπούσε το φορτίο, να υποβάλλει σχετική ένσταση και να μου προσκομίσει σε σύντομη προθεσμία τα σχετικά έγγραφα μεταβαίνοντας εν ανάγκη ο ίδιος απέναντι. Δυστυχώς δεν δέχτηκε να ακολουθήσει την σχετική διαδικασία . Yπέγραψε ότι παραιτείται της σχετικής ενστάσεως και ακολουθήθηκε υποχρεωτικά η διαδικασία της καταστροφής .
Του επισήμανα ότι ανάλογα περιστατικό υπήρξαν αρκετά και με άλλους εξαγωγείς, γιατί οι τουρκικές αρχές δεν είχαν προσαρμοστεί ακόμη στις απαιτήσεις μας ως χώρας προορισμού των τροφίμων.


Ευγενέστατος ο επισκέπτης συνέχισε και μου δήλωσε ότι, είναι ομογενής εκ Τουρκίας. Ο γιός του σπουδάζει στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει προβλήματα στην Τουρκία ως ομογενής από τους αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους του τουρκικού τραπεζικού συστήματος και προσπαθεί μέσω
εξαγωγών στην Ελλάδα να … χρηματοδοτεί τις σπουδές κλπ του γιού του με απώτερο σκοπό μετά το πέρας σπουδών του, να μετακομίσουν οικογενειακώς στην Ελλάδα.
Αποχώρησε ευγενέστατος όπως ήρθε και με την συνοδεία των χηνών που έψαχναν τρόπο να το σκάσουν μαζί του για μια βόλτα στον πέριξ του αυλόγυρου χώρο.
… Προϊόντος του χρόνου
Ένα πρωινό ειδοποιήθηκα από τον προϊστάμενο μου διευθυντή κτηνιατρικής-Νομοκτηνίατρο Έβρου Ηλία …. ότι, ένα κοπάδι προβάτων προελεύσεως Τουρκίας βρέθηκε εγκαταλειμμένο, χωρίς ιδιοκτήτητου στη δική μας πλευρά στον Έβρο, στο ύψος του Πέταλου Πέπλου . Μου έδωσε εντολή ελέγχου του κοπαδιού για λοιμώδη νοσήματα και κυρίως για αφθώδη πυρετό ,νόσημα με μεγάλη μεταδοτικότητα που αποτελούσε και αποτελεί μια διαρκή απειλή για το ζωικό μας κεφάλαιο ,λόγω της συχνής παρουσίας του στην πλευρά της Τουρκίας .


Μου είπε επίσης ότι, θα ακολουθήσει ενεργοποίηση της επιτροπής μεθοριακών διενέξεων και το κοπάδι θα επιστραφεί, μετά την συνεδρίαση της επιτροπής με την αντίστοιχη τουρκική πού θα γίνει σε σύντομο χρόνο και σε σημείο που θα υπάρχει εύκολη διάβαση προκειμένου να επιστραφεί το κοπάδι.
Για τον Τούρκο ιδιοκτήτη του κοπαδιού δεν έπρεπε να ξέρουμε και ούτε ήξερε όντως κανείς τίποτα.
Επισκέφθηκα το σημείο πού ήταν εγκαταλειμμένο το κοπάδι εκατό πρόβατων περίπου στο οποίο συνυπήρχε και ένας γάιδαρος. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχαν ύποπτα συμπτώματα λοιμωδών νόσων και κυρίως αφθώδους πυρετού. Το κοπάδι τέθηκε υπό επιτήρηση και η φύλαξη του ανετέθη στον κύριο Αποστόλη, κάτοικο Πέπλου με σχετική εμπειρία.
Σύντομα ειδοποιήθηκα ότι συστήθηκε η σχετική επιτροπή, αποτελούμενη από τους προβλεπόμενους στρατιωτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και με ειδικό μέλος τον προϊστάμενο μου Ηλία….. Νομοκτηνίατρο Έβρου .Ορίστηκε η ώρα συνάντησης- συνεδρίασης σε ένα σημείο της οριογραμμής του Πέταλου.
Εγώ ως συνεργάτης του προϊσταμένου μου πήγα και περίμενα την επιτροπή στο σημείο πού φυλάσσονταν το κοπάδι παρέα με τον κ Αποστόλη. Στο μεσοδιάστημα μέχρι την άφιξη των μελών της επιτροπής μας ο Αποστόλης με… ρώτησε εάν και ο γάιδαρος κολλάει αφθώδη. Του απάντησα αρνητικά και διαπίστωσα την σχετική ικανοποίηση του. Μου εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για την …συνεργασία του γάιδαρου με το κοπάδι . Διαδραστικός γάιδαρος.


Σε λίγο εμφανίστηκε και η επιτροπή και αφού χαιρετηθήκαμε προχωρήσαμε όλοι μαζί. Τα μέλη της μπροστά και εγώ με τον Αποστόλη και το κοπάδι σε μία σχετική απόσταση ξοπίσω τους .Η εικόνα ήταν φθινοπωρινά ειδυλλιακή .Ξεχώριζε κατά μήκος του παραποτάμου όπως προχωρούσαμε μία κυρία που αγκομαχούσε κυριολεκτικά. Είχε μεριμνήσει για τα… κατάλληλα για την περίπτωση ψηλοτάκουνα στοβάλτο .Ένας άλλος συνεργάτης της επιτροπής κουβαλούσε στην πλάτη ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι και μία σακούλα με αναψυκτικά και κεράσματα. Σκηνικό ταινίας του Αγγελόπουλου.
Προχωρούσαμε αργά και ενώ είχαμε φτάσει στο υποτιθέμενο σημείο συνάντησης από την τουρκική πλευρά δεν διαπιστώναμε ανθρώπινη παρουσία. Συνεχίσαμε να προχωρούμε μη δίνοντας σχετική σημασία ακόμη στην καθυστέρηση τους. Ο χρόνος όμως περνούσε και σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε απέναντι ένα τουρκικό στρατιωτικό τζίπ και μας ενημέρωσε ότι το σημείο συνάντησης είναι παρακάτω.
Αυτό το (παρακάτω, παρακάτω) επαναλήφθηκε αρκετές φορές και πέρα από την δυσανασχέτιση αρχίσαμε και να ανησυχούμε. Μεταξύ σοβαρού και αστείου πέρασε από το μυαλό μας μήπως αιχμαλωτίσουν κάποιον για να τον ανταλλάξουν με Τούρκους πολιτικούς φυγάδες πού ακούγαμε ότι κρατούνταν στο Λαύριο.
Σε όλη την διάρκεια της διαδρομής αυτής ο Αποστόλης ήταν Καβάλα στον γαϊδουράκο πού συνόδευε  κοπάδι .Είχε μία χαρά και περηφάνια .Φαινόταν σαν κάτι να είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του.


Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε και πάλι το τζιπ των Τούρκων και μας ενημέρωσε ότι φτάσαμε επιτέλους στο σημείο συνάντησης των επιτροπών επίλυσης μεθοριακών διενέξεων. Στο σημείο υπήρχε ένα στενό πέρασμα και οι Τούρκοι πέρασαν στην δική μας πλευρά και αντάμωσαν επιτέλους με τα δικά μας μέλη της επιτροπής. Το σκηνικό συμπληρώθηκε στήνοντας το σχετικό τραπεζάκι και τα
κεράσματα.
Το κοπάδι των προβάτων, ο Αποστόλης με τον γάιδαρο από τον οποίον τότε κατέβηκε και εγώ ,μείναμε πίσω σε μία απόσταση περίπου πενήντα μέτρων.
Άρχισε η κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών και κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ένας προφανώς Τούρκος συνάδελφός μου, πλησίασε το κοπάδι για να συμπληρώσει την κλινική του εξέταση και αυτός ως είθισται. Απομακρύνθηκε σχετικά σύντομα..
Μετά από λίγη ώρα άφησε για λίγο το χώρο της σύσκεψης ο προϊστάμενός μου. Με πλησίασε προσεκτικά και μου συνέστησε να μην πλησιάσω το χώρο της σύσκεψης και αποκαλυφθώ γιατί υπάρχει πρόβλημα. Μου είπε ότι οι Τούρκοι… έθεσαν και θέμα μπλοκαρίσματος τον εξαγωγών των ψαριών τους εκ μέρους μου και με δεδομένη την καταγωγή της συζύγου μου από την Κύπρο θα μπορούσε το πρόβλημα να πάρει άλλες διαστάσεις. Ήταν σχετικά πρόσφατη η τουρκική εισβολή του
1974 στην μεγαλόνησο. Άσε μου είπε…. θα το χειριστώ.
Σε λίγη ώρα η σύσκεψη ολοκληρώθηκε και ζητήθηκε από τον Αποστόλη να κατευθύνει το κοπάδι μέσω του περάσματος προς την τούρκικη πλευρά. Ο Αποστόλης έκατσε στην αρχή του μονοπατιού με τον γάιδαρο … δίπλα του.Τα πρόβατα άρχισαν σιγά- σιγά να περνούν απέναντι. Όταν ολοκληρώθηκε το
πέρασμα των προβάτων ο Αποστόλης γύρισε προς το μέρος μου, περιμένοντας κρίνοντας από το ύφος του κάποιο νεύμα σε σχέση με την τύχη του γαϊδάρου . Απλώς χαμογέλασα. Έγινε όμως σχετική κίνηση εκ μέρους των Τούρκων για την επίσπευση της παράδοσης … και του γαϊδάρου. Δυσανασχέτησε έντονα
με σχετικές κινήσεις αλλά … συμμορφώθηκε .
Όταν έφτασε κοντά μου το τερμάτισε λέγοντας “…και τον γκάτζο ρε γαμώτο?”
Ίσως ήθελε να επιστρέψει στον Πέπλο επί του γκάτζου καθήμενος, …τροπαιούχος βουκολικής διπλωματίας.

* Ο vetjeanten που έγραψε αυτό το χρονογράφημα, είναι συνταξιούχος κτηνίατρος και υπηρέτησε στην περιοχή του Πέπλου πριν από πολλά χρόνια.