Επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: “Δεν θα περάσει η προκλητική αυθαιρεσία της Τουρκίας”

Επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: “Δεν θα περάσει η προκλητική αυθαιρεσία της Τουρκίας”

Επίτιμος δημότης Διδυμοτείχου ανακηρύχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που παρέστη σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Αθανάσιο.

Ο κ.Παυλόπουλος έστειλε από την “πόλη των κάστρων” μια “ανάσα” από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ιδίως προς την γείτονα Τουρκία ότι οι Έλληνες θα υπερασπιζόμαστε, πάντοτε, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια υπό όρους αρραγούς ενότητας, έστειλε από το Διδυμότειχο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωση τού Έβρου και της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρος:  «Ειδικότερα δε η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η προκλητική αυθαιρεσία της, η οποία στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και κατ’ εξοχήν εναντίον του Δικαίου της Θάλασσας, δεν θα γίνει ανεκτή, δεν θα περάσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ.


«Τιμούμε σήμερα την Επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου και την Ενσωμάτωση του Έβρου στον Εθνικό μας Κορμό, ύστερα από αιώνες σκλαβιάς και αιματοχυσίες, που προκάλεσε ο βάρβαρος τουρκικός ζυγός. Από εδώ, από το Διδυμότειχο, στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, και ιδίως προς την γείτονα Τουρκία, ότι εμείς, οι Έλληνες, Λαός και Έθνος της Ελευθερίας και της Αντίστασης απέναντι σε κάθε επιβουλή εναντίον της Κυριαρχίας μας, θα υπερασπιζόμαστε, πάντοτε, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια υπό όρους Αρραγούς Ενότητας.Ειδικότερα δε η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η προκλητική αυθαιρεσία της, η οποία στρέφεται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και κατ’ εξοχήν εναντίον του Δικαίου της Θάλασσας, δεν θα γίνει ανεκτή, δεν θα περάσει.

Η Ελλάδα θα υπερασπισθεί, στο ακέραιο, τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό τα δεδομένα αυτά εμείς, οι Έλληνες, θα φέρουμε σε πέρας και την αποστολή μας που αφορά την εγγύηση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Χρόνια Πολλά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Αντιστράτηγος Νίκος Μεξενίδης, καθώς και ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος. 

Αναχώρησε για το Διδυμότειχο και παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Ανθίμου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Αγίου Αθανασίου στους δρόμους της πόλης και υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του τσουχτερού κρύου, αλλά αυτό δεν μείωσε στο ελάχιστο την λαμπρότητα και την συμμετοχή του κόσμου.

Παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, οι βουλευτές Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης,  Σταύρος Κελέτσης, Νατάσα Γκαρά, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Διοικητής της 16ης Μεραρχίας Υποστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης και οι στρατιωτικές, αστυνομικές και τοπικές αρχές.

Η πομπή έφτασε στον Ιερόν Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας, όπου έγινε προσφώνηση υπό του Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνού και ομιλία του δημοσιογράφου-ιστορικού συγγραφέως Παντελή Αθανασιάδη.

Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στο Δημαρχείο που βρίσκεται δίπλα και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή ανακήρυξης της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη Διδυμοτείχου. Ο δήμαρχος της πόλης Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου αναφέρθηκε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε την προσωπικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά επεσήμανε και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ακολούθησαν τρία θρακιώτικα τραγούδια από την Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου με Διευθυντή τον Χρήστο Κισσούδη και στη συνέχεια ο κ.Παυλόπουλος αναχώρησε για το ακριτικό φυλάκιο στο χωριό Πύθιο.

Η επίσκεψη του ολοκληρώνεται αυτή την ώρα, με γεύμα προς τιμήν του στο ξενοδοχείο “Πλωτίνη” ιδιοκτησίας του δημάρχου της πόλης Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου.