Ξεκίνησαν σήμερα παρουσία του δημάρχου Σαμοθράκης Νίκου Γαλατούμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Γρηγόραινα, οι εργασίες για την τοποθέτηση της στρατιωτικής γέφυρας τύπου Μπέλεϊ στο ρέμα της Πλατιάς στην περιοχή των Θέρμων.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, συνεργεία του Μηχανικού των ενόπλων δυνάμεων προχωρούν τις εργασίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, δίνοντας σημαντική “ανάσα” στους κατοίκους για την κίνηση τους στην περιοχή. Τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει η εγκατάσταση των ακρόβαθρων πάνω στα οποία θα τοποθετηθεί η γέφυρα Μπέλεϊ στην περιοχή Ματζάρα, που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα των Σαμοθρακιτών και υλοποιείται με την βοήθεια και τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ.
Ο Δήμος Σαμοθράκης να θυμίσουμε ότι υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου στις 10 Ιουνίου 2019 με προϋπολογισμό 37.700,00€, ενώ το ΓΕΕΘΑ ανέλαβε εξολοκλήρου την κατασκευή του έργου. Παρόμοια γέφυρα υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σδτο νομό Έβρου και στο Μικρό Δέρειο Σουφλίου και συνδέει τα Πομακοχώρια με τον υπόλοιπο δήμο Σουφλίου, αλλά και τα χωριά του Διδυμοτείχου.
Η γέφυρα Μπέλεϊ είναι μεταφερόμενη προκατασκευασμένη γέφυρα που τοποθετήθηκε εύκολα και γρήγορα. Ξεκίνησε από τη Βρετανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για στρατιωτικούς σκοπούς και γνώρισε εκτεταμένη χρήση από το Σώμα Μηχανικού τόσο του βρετανικού όσο και του αμερικανικού στρατού. Επινοήθηκε από τον Ντόναλντ Μπέιλι, πολιτικό μηχανικό και υπάλληλο του υπουργείου Πολέμου της Βρετανίας, ο οποίος είχε σαν χόμπι την κατασκευή μοντέλων γεφυρών. Ο στρατάρχης Μοντγκόμερι, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε δηλώσει πως «χωρίς τη γέφυρα Μπέλεϊ, δε θα είχαμε κερδίσει τον πόλεμο».
Το πλεονέκτημα αυτού του είδους γέφυρας είναι ότι για τη συναρμολόγησή της δεν απαιτούνται ειδικά εργαλεία ή βαρύς εξοπλισμός. Τα στοιχεία της γέφυρας, κατασκευασμένα από υλικά όπως ξύλο και μέταλλο, είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μεταφέρονται άνετα με φορτηγά, καθώς και να αποτίθενται στην τελική θέση συναρμολόγησης με χρήση μόνο μυϊκής δύναμης.