Πέτσας από Αλεξανδρούπολη: Δεν δημιουργούνται κλειστά κέντρα στον Έβρο και τη Θράκη, αλλά…

Πέτσας από Αλεξανδρούπολη: Δεν δημιουργούνται κλειστά κέντρα στον Έβρο και τη Θράκη, αλλά…

Την βούληση της Κυβέρνησης να μην δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών στον Έβρο και την Θράκη, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας από την Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν απέκλεισε εντελώς και κατηγορηματικά την δημιουργία κάποιων δομών.

Μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πίτας της ΝΟΔΕ Έβρου αλλά και σε διακαναλική συνέντευξη λίγο νωρίτερα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ διαβεβαίωσε μεν ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να μη δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στον Έβρο, τη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά όπως τόνισε: “Υλοποιούμε μία προσέγγιση που θα είναι εδώ μόνο όσοι παραμένουν σε καθεστώς μέχρι να παν σε ταυτοποίηση τους, δηλαδή να δούμε αν χορηγείται σε αυτούς η ανθρωπιστική προστασία του ασύλου ή όχι και δεν θα παραμένουν μόνιμα και για μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ όπως και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου”. Αυτό φυσικά σημαίνει πως δεν απέκλεισε την δημιουργία κάποιας δομής όπως το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης) όπως αυτό που είναι στο Φυλάκιο Ορεστιάδας από το 2013, όπου θα παραμένουν οι λαθρομετανάστες μέχρι να κριθεί αν δικαιούνται άσυλο.

Όλα αυτά ενώ υπάρχει το θέμα της συνάντησης στην Αθήνα την Παρασκευή του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ.Πέτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό όπως το αποκαλεί η Κυβέρνηση και αναφέρθηκε εκ νέου στην επικείμενη πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο και άλλων 800 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στην παροχή των απαιτούμενων τεχνικών μέσων (όπως θερμικές κάμερες) για την άσκηση των καθηκόντων τους καθώς και στη λειτουργία του ενιαίου σχεδίου θαλάσσιας επιτήρησης των συνόρων και την προμήθεια νέων σκαφών. «Με την ευγενική χορηγία ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, όπως η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, προκειμένου να έχουμε καλύτερη επιτήρηση στη θάλασσα», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «πάνω απ’ όλα δίνουμε ηθικό στους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά, ότι τους στηρίζουμε σ’ αυτή τους την προσπάθεια, ότι ναι θέλουμε να κάνουν τη δουλειά τους κι όχι να κάνουν τα στραβά μάτια προσκαλώντας εδώ οποιονδήποτε θα ήθελε να έρθει στη χώρα μας».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «η πολιτική άλλαξε όχι μόνο όσον αφορά στο ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν από λίγο διάστημα, αλλά και στην εφαρμογή της», σημειώνοντας ότι θέλει κάποιο χρόνο ν’ αποδώσει. «Ήδη τα πρώτα στοιχεία, των πρώτων εβδομάδων του 2020 δείχνουν ότι πολύ πιο γρήγορα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, τα αιτήματα τα οποία απορρίπτονται παίρνουν το δρόμο τους για επιστροφή και θα είμαστε σύντομα σε θέση να παρουσιάσουμε τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι πράγματι το σχέδιο αυτό που έχει η κυβέρνηση αρχίζει να φέρνει κάποιους καρπούς… Ξεκινήσαμε επιστροφές την προηγούμενη Παρασκευή, τις συνεχίσαμε εχθές, έχουμε ανοίξει το κανάλι των επιστροφών αλλά θέλει κάποιο χρόνο αυτό το κανάλι να ωριμάσει…».

Η γεωπολιτική πρόκληση και η Τουρκία

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας πως «δεν είναι κάτι καινούριο», αλλά «κάτι με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε και δεν φοβόμαστε να το αντιμετωπίσουμε για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Δεύτερον γιατί έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τρίτον γιατί έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Δεν φοβόμαστε, θα κάνουμε ότι χρειαστεί να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μόνο που το λέμε είναι σαφές ότι το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει και δεν θα χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για χρήση «μ’ ένα μη κομψό, μη διπλωματικό, μη πρέπον τρόπο», από τους γείτονές μας ενός «εργαλείου» αυτού «της αξιοποίησης ανθρώπινων ζωών, προσφύγων και μεταναστών ως όπλο εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης…», παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πρακτικής και την επίτευξη του ελέγχου των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, το οποίο περιλαμβάνει:

-Τη φύλαξη των συνόρων μας

-Την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου

-Την αύξηση επιστροφών

-Την κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, «την ώρα που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος, από πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό το σχέδιο, το οποίο υλοποιούμε, έχει το εξής χαρακτηριστικό. Πρώτον δείχνει σε όποιον διακινητή ή εν δυνάμει μετανάστη, ο οποίος θέλει να έρθει προς την Ελλάδα, ότι πλέον αν επενδύσει τα χρήματά του σ’ αυτή τη μετακίνηση θα τα χάσει. Δεν είναι φιλόξενη χώρα η Ελλάδα πλέον για παράτυπους μετανάστες. Είναι άλλο πράγμα να μπορέσουμε να προστατεύσουμε έναν κατατρεγμένο πρόσφυγα, ο οποίος θέλει να βρει καταφύγιο εδώ και άλλο να μπορέσουμε να δεχθούμε τόσους παράτυπους πολιτικούς μετανάστες. Δεν μπορεί η Ελλάδα να τους σηκώσει άλλο κι έχουμε στείλει αυτό το μήνυμα παντού».

Το οικονομικό και οι ενέργειες της Κυβέρνησης

Το οικονομικό και το γεωπολιτικό επίπεδο, συνιστούν τις δύο βασικές προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί η χώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα. Στην χθεσινοβραδινή ομιλία του στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι περνάμε σε μία νέα εποχή, κάτι που όπως είπε «θα γίνει πιο χειροπιαστό τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια».

Τόνισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη το 2019 είναι υψηλότερη από αυτή που όλοι εκτιμούσαν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπερβεί το 2,5% το 2019, όταν οι εκτιμήσεις μιλούσαν για κάτω από 2% και ο προϋπολογισμός μιλούσε για 2%. Αυτό μας δίνει ένα πολύ καλό σκαλοπάτι για να πάμε το 2020 σε αριθμούς υψηλότερους ακόμη και από το 3%», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα νούμερο αλλά για νέες θέσεις εργασίας, για επενδύσεις που ενώ «αράχνιαζαν στα συρτάρια» θα γίνουν πράξη, για νέες επενδυτικές προσπάθειες που θα καρποφορήσουν και θα φέρουν νέες δουλειές και νέες επενδύσεις, βάζοντας τη χώρα ξανά σ’ έναν κύκλο αισιοδοξίας. Διευκρίνισε πως οδηγός προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου «δεν είναι μόνο η ανάπτυξη, το εισόδημα και οι επενδύσεις…», είναι και «το πώς μοιράζεται ο νέος πλούτος που παράγεται» και τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μη μείνει κανείς πίσω…». Παρουσιάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό του μηχανισμού που όπως είπε έχει τεθεί ήδη σε κίνηση, σημείωσε πως αυτός περιλαμβάνει:

-Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο καλύπτει μ’ ένα δίχτυ ασφαλείας αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

– Πρωτοβουλίες «που στηρίζουν και δίνουν λύσεις σε προβλήματα όπως το δημογραφικό, είτε αυτό αφορά το επίδομα γέννησης, που ψηφίζεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, είτε αφορά ζητήματα όπως η πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για κάθε παιδί, που είναι δέσμευσή μας και άρχισε να υλοποιείται από την τρέχουσα περίοδο και θα ολοκληρωθεί την επόμενη. Αλλά πολύ περισσότερο έχει αυτό το συνδυασμό των ενεργειών μας για περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές…».

Μήνυμα μέσω βίντεο Μητσοτάκη: Θετικό πνεύμα στις καλές και στις δύσκολες στιγμές

Να συνεχίσουν να είναι δίπλα του «με μεράκι κι όρεξη και θετικό πνεύμα στις καλές αλλά και στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να υπάρξουν», παρότρυνε τους παριστάμενους στην κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το… παρών μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος και ζήτησε να είναι «η φωνή που θα μεταφέρει τις καλές ειδήσεις του κυβερνητικού έργου…» και ταυτόχρονα «το αυτί που θ’ αφουγκράζεται τις προτάσεις και τα αιτήματα… Με άλλα λόγια να είστε ο δροσερός άνεμος που θα φουσκώνει τα πανιά στο καράβι της πατρίδας μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στέλνοντας τις ευχές του για το 2020.

Πρωτοχρονιάτικη πίτα 2020

Gepostet von ΝΟΔΕ ΕΒΡΟΥ am Samstag, 25. Januar 2020

Πολύς κόσμος στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ

Στην κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Έβρου έδωσε το παρόν πολύς κόσμος και η αίθουσα του ξενοδοχείου Ramada Plaza Thraki ήταν κατάμεστη. Εκτός του Κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που παραβρέθηκε μαζί με την εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ Έλενα Σώκου, το παρόν έδωσαν οι τρεις βουλευτές Έβρου του κόμματος Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως, Σαμοθράκης κ.Άνθιμος που ευλόγησε και την πίτα, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜ-Θ Κώστας Βενετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Θανάσης Τσώνης, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης (έκανε θετική εντύπωση η παρουσία του), ο δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βασίλης Μαυρίδης, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Παρέστησαν επίσης όλη η ΝΟΔΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Άκη Παρασκευόπουλο, η διοίκηση του ΟΛΑ με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου, ο Διοικητής του ΠΓΝοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Ρούφος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, περιφερειακοί σύμβουλοι ΑΜ-Θ, Αντιδήμαρχοι Αλεξανδρούπολης όπως οι Δημήτρης Κολγιώνης, Θόδωρος Βουρδόλης, Ηλίας Δαστερίδης, δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης όλως ο Βαγγέλης Λαμπάκης, επιχειρηματίες και πολλά στελέχη του κόμματος.

Πριν την κοπή της πίτας από τον κ.Πέτσα, με το φλουρί να πέφτει στον βουλευτή Χρήστο Δερμεντζόπουλο, υπήρξαν ομιλίες από τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ.Παρασκευόπουλο, τους τρεις βουλευτές της Ν.Δ του νομού Έβρου, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο που ανέφερε ότι στον Έβρο πραγματοποιούνται έργα ύψους 165 εκατ. ευρώ, την Εβρίτισσα εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ Έλενας Σώκου και τον δήμαρχο Ορεστιάδας και Πρόεδρο της ΠΕΔ κ.Μαυρίδη, εκπροσωπώντας όλους τους δημάρχους.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*