Αυτή την ΠΡΟΤΑΣΗ έκανε το 2017 το Evros-news.gr για την Καρωτή: Χωριό Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης

Αυτή την ΠΡΟΤΑΣΗ έκανε το 2017 το Evros-news.gr για την Καρωτή: Χωριό Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης

Με αφορμή τον “θόρυβο” που ξέσπασε για την πρόθεση της Κυβέρνησης και την πρόταση στον δήμαρχο Διδυμοτείχου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου για δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στην Καρωτή, το Evros-news.gr θυμίζει την πρόταση που έκανε το 2017 για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων που υπάρχουν εκεί.

Το κάναμε στις 30 Μαίου 2017, σχεδόν ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ από την στιγμή που βγήκαμε στον διαδικτυακό “αέρα” και με αφορμή  τον εορτασμό και φέτος των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ της Θράκης, αφού διοργανώθηκαν τόσο στους τρεις νομούς της Θράκης όσο και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό όπου υπάρχουν συμπατριώτες μας, πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κύριο συστατικό τους είχαν φυσικά την θρακιώτικη παράδοση, τους χορούς και τα τραγούδια μας.

Γράφαμε τότε:

Από την πρώτη στιγμή που το evros-news.gr βγήκε στον “αέρα” του διαδικτύου, πριν ένα μήνα περίπου, έδειξε ότι δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και την ανάδειξη και κάλυψη των εκδηλώσεων που διεξάγονται είτε στον Έβρο, είτε στους άλλους νομούς της Θράκης, αλλά και στο εξωτερικό. Αφορμή για τις σκέψεις μου αυτές και την ΠΡΟΤΑΣΗ που υποβάλλω προς εξέταση, στάθηκαν όλα όσα προανέφερα, αλλά και μια συγκινητική τιμητική βραδιά που οργάνωσε ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης για τον κορυφαίο Θρακιώτη τραγουδιστή και δάσκαλο της μουσικής μας παράδοσης. Τον Χρόνη Αηδονίδη.

Σκέφθηκα ότι ο Χρόνης Αηδονίδης, αλλά και ο έτερος κορυφαίος τραγουδιστής της Θράκης και του Έβρου, ο Καριοφύλλης Δοϊτσίδης, κατάγονται και οι δυο από το χωριό Καρωτή του Διδυμοτείχου. Όπως και ο κατά πολύ νεότερος τους και “μαθητής” που ακολουθεί με επιτυχία τα βήματα τους, ο Βαγγέλης Δημούδης. Δυο κορυφαίοι και ένας σπουδαίος ερμηνευτής, κατάγονται όλοι από το ίδιο χωριό.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: Να ανακηρυχθεί η ΚΑΡΩΤΗ ΧΩΡΙΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Με πρωτοβουλία του δήμου Διδυμοτείχου, της Αντιπεριφέρειας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να συντονιστούν οι απαραίτητες κινήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού και να δημιουργηθεί στο χωριό τους ένα Κέντρο Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης. Με χώρους και πολυποίκιλες δραστηριότητες όλη την διάρκεια του χρόνου, το οποίο θα αποτελέσει “πόλο έλξης” για όλους τους Εβρίτες, τους απανταχού Θρακιώτες, αλλά και κάθε επισκέπτη που του αρέσει η μουσική, τα τραγούδια και οι χοροί του τόπου μας.

Οι χώροι στο χωριό της Καρωτής υπάρχουν και είναι μάλιστα άφθονοι. Αναφέρομαι στα δύο εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, που σιγά-σιγά φθείρονται και γκρεμίζουν. Τόσο αυτό πίσω από το χωριό που στέγαζε την 16 ΕΜΑ, όσο και το δεύτερο που βρίσκεται πριν το χωριό.

Στους χώρους αυτούς, δηλαδή ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ μπορεί να λειτουργήσουν:

Ένα σύγχρονο μουσείο θρακιώτικης μουσικής παράδοσης που θα περιέχει:

  • Προσωπικά αντικείμενα των δύο κορυφαίων Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη, αλλά και κάποιων ακόμα σπουδαίων θρακιωτών τραγουδιστών και οργανωπαιχτών. Λίγα χιλιόμετρα απ’ την Καρωτή, βρίσκεται το χωριό του συγχωρεμένου τραγουδιστή και οργανοπαίχτη στο ούτι Κώστα Μπουζαμάνη, το Ελληνοχώρι. Απ’ την άλλη πλευρά, η Μεγάλη Δοξιπάρα του αείμνηστου δεξιοτέχνη του κλαρίνου Χρήστου Κουρούδη και του γκαϊτατζή Σιδέρη Βλάχου. Πιο μακριά, στην Ορεστιάδα, ο τόπος που έζησε για πολλά χρόνια ο Γιώργος Μπουρμάς, που και αυτός έφυγε από κοντά μας. Αλλά και το Διδυμότειχο του ανεπανάληπτου γκαϊντατζή Πασχάλη Χριστίδη και πολλών ακόμα.
  • Θα υπάρχουν μεγάλες οθόνες όπου θα παίζουν βίντεο από τις κορυφαίες στιγμές των ερμηνευτών του θρακιώτικου τραγουδιού. Με ρεπορτάζ που έχουν ήδη γυριστεί και είναι έτοιμα προς προβολή, για την ζωή και την καρριέρα τους.
  • Θα υπάρχουν οι παλαιότεροι δίσκοι και κασέτες, μέχρι τα πιο σύγχρονα CD και DVD. Κι αυτά να μπορούν να πωλούνται σε όσους επισκέπτες θέλουν να τα αγοράσουν, ώστε να προκύπτουν και έσοδα για τα λειτουργικά έξοδα των χώρων αυτών.
  • Να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκμάθησης θρακιώτικων οργάνων. Αντί οι νεαροί(και όχι μόνο) γκαϊντατζήδες να ψάχνουν χώρους στο Διδυμότειχο, να μπορούν σε ένα δικό τους χώρο να συγκεντρώνονται και να διδάσκονται το αγαπημένο τους όργανο. Κι όχι μόνο γκάιντα, αλλά και κλαρίνο και ούτι και θρακιώτικη λύρα και βιολί και τα υπόλοιπα όργανα. Σε έναν χώρο που θα είναι ΓΕΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ και θα έχει μια διαφορετική αύρα.

  • Να πηγαίνουν εκεί, ο γιος του συγχωρεμένου Μπουζαμάνη και με φόντο τα αντικείμενα και τις εικόνες του πατέρα του να διδάσκει σε νέους. Οι γιοι και τα εγγόνια του Χρήστου Κουρούδη που ακολουθούν εδώ και χρόνια τα βήματα του το ίδιο. Ο σπουδαίος “μαθητής” του Χρόνη Αηδονίδη, ο Χρήστος Κισσούδης από τους Μεταξάδες με την άριστη γνώση της βυζαντινής μουσικής. Ο “μαθητής” του Γιώργου Μπουρμά, ο Παναγιώτης Μπαρμπούδης με το ανεπανάλητο παίξιμο στο κλαρίνο.
  • Να δημιουργηθούν δυο χώροι εκδηλώσων. Μια μεγάλη κλειστή αίθουσα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να χρησιμοποιείται όταν δεν είναι καλές οι καιρικές συνθήκες και ανοιχτός χώρος για τα καλοκαίρια. Ένα υπαίθριο θέατρο με λειώμενες εξέδρες, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και οι δυο χώροι να είναι λειτουργικοί όλη την διάρκεια του χρόνου.
  • Να φτιαχτεί μια αίθουσα εκδηλώσεων, για ημερίδες, συνέδρια και συνεδριάσεις πολιτιστικών θρακιώτικων συλλόγων. Θα μπορούν να γίνουν εκεί ακόμα και το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ ή τα ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΕΒΡΙΤΩΝ του εξωτερικού. Υπάρχει πιο ιδανικός χώρος;

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

  1. Η Καρωτή. ως Χωριό Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης, να γίνει τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Να συνδυάζουν την επίσκεψη στο Διδυμότειχο και το Κάστρο του ή το Βυζαντινό Μουσείο και την Πλωτινούπολη, με μια επίσκεψη στο ΠΑΡΚΟ ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
  2. Να γίνει προορισμός για Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια, Πανεπιστημιακές σχολές, ιδιαίτερα τις μουσικές, από όλη την Ελλάδα και φυσικά ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ του Έβρου και της Θράκης, καθώς και τα ωδεία και τις μουσικές ιδιωτικές σχολές όλης της χώρας. Το όνομα ιδιαίτερα του Χρόνη Αηδονίδη αποτελεί “μαγνήτη”.
  3. Αυτές είναι ελάχιστες μόνο σκέψεις και ιδέες. Μπορούν να κατατεθούν και να προστεθούν πολλές ακόμα, ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και να υποβληθεί η ανάλογη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για χρηματοδότηση και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για παραχώρηση των χώρων των στρατοπέδων. Οι οποίοι καταστερέφονται άλλωστε και με αυτή την λύση θα αποκτήσουν… ζωή και θα είναι χρήσιμοι
  4. Ο Έβρος, με εξαίρεση την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και φυσικά την Σαμοθράκη, ειδικά ο βόρειος Έβρος, δεν έχουν να προσφέρουν παραλίες στους τουρίστες, Έλληνες και ξένους.
  5. Διαθέτουν όμως ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ, ιστορικούς τόπους, αξιοθέατα, ήθη και έθιμα, σημαντικές εκδηλώσεις από ανθρώπους οι οποίοι μοχθούν κάτω από αντίξοες  συνθήκες ακόμα και στις τωρινές εποχές της τεράστιας οικονομικής κρίσης, να διατηρήσουν, να αναδείξουν και να διαδώσουν στις επόμενες γενιές την ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ.

ΚΑΡΩΤΗ: Το χωριό της Θρακιώτικης Μουσικής Παράδοσης. Χρωστάμε στον Χρόνη Αηδονίδη και τον Καριοφύλλη Δοϊτσίδη να δουν όσο ακόμα είναι στην ζωή, ότι η γενέτειρα τους, θα γίνει η “ΚΥΨΕΛΗ” της θρακιώτικης μουσικής.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ