Διδυμότειχο: Το παρασκήνιο της εβδομάδας που παραλίγο να φέρει ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών στην Καρωτή

Διδυμότειχο: Το παρασκήνιο της εβδομάδας που παραλίγο να φέρει ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών στην Καρωτή

Μια εβδομάδα όχι των… Παθών, αυτή αργεί ακόμα μέχρι το Πάσχα, αλλά εκείνη που παραλίγο να φέρει δομή λαθρομεταναστών στο δήμο Διδυμοτείχου και συγκεκριμένα στο χωριό Καρωτή, συμπληρώνεται σήμερα. Ευτυχώς για την περιοχή, οι έντονες αντιδράσεις και ο ξεσηκωμός της συντριπτικής πλειοψηφίας του κόσμου το ματαίωσε.

Η χθεσινοβραδινή κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος “τελείωσε” όλη αυτή την κατάσταση και ξεκαθάρισε:  “Με εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σας ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου”.

Μέχρι όμως να φτάσουμε ως εδώ, προηγήθηκαν αρκετά πράγματα και επειδή κάποιοι αντί να δώσουν εξηγήσεις στον κόσμο, γιατί αυτός που τους εξέλεξε με την ψήφο του είναι εκείνος που τους κρίνει, όπως και εμάς τα ΜΜΕ τα οποία καθημερινά επιλέγει είτε να διαβάσει είτε να αδιαφορήσει για όσα γράφουν, προηγήθηκαν πολλά και διάφορα.

Κι επειδή το Evros-news.gr έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ την περασμένη Παρασκευή το ταξίδι στα… μουλωχτά στην Αθήνα του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου και την συνάντηση με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοσοχίδη η οποία μέχρι το δημοσίευμα μας είχε κρατηθεί μυστική, πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Γιατί ο κ.Χατζηγιάννογλου σε δήλωση που… προώθησε χθες στα ΜΜΕ τα οποία θεωρεί φιλικά προς αυτόν, άφησε αιχμές λέγοντας: “Για όλους τους υπολοίπους, που αυτοσχεδιάζουν ή αποκρύπτουν τα μισά…….απλά λυπάμαι πολύ”. Ας δούμε λοιπόν ποιος… αυτοσχεδίασε στην προκειμένη περίπτωση  ή απέκρυψε όχι απλά τα… μισά, αλλά τα πάντα και μετά μπορούμε όλοι μαζί να… λυπηθούμε.

Ας πάρουμε λοιπόν τα γεγονότα με χρονική σειρά:

 • Την περασμένη Τετάρτη, μετά την λήξη του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου ζήτησε από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων, να παραμείνουν στην αίθουσα και εκεί “κεκλεισμένων των θυρών” τους ενημέρωσε ότι θα βρεθεί την Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί εκτός από τον υφυπουργό Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη για το θέμα της Νοσηλευτικής Σχολής και των ελλείψεων καθηγητών και με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
 • Όπως είπε, αυτό γίνεται για να συζητήσει την πρόθεση και πρόταση της Κυβέρνησης για την δημιουργία δομής λαθρομεταναστών στην περιοχή του δήμου Διδυμοτείχου και σε κάποια από τα μη ενεργά στρατόπεδα του.
 • Ζήτησε μάλιστα να μην διαρρεύσει το παραμικρό, να το κρατήσουν μυστικό δηλαδή, προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση στον κόσμο και ξεσηκωθούν αντιδράσεις και μόλις επιστρέψει θα τους ενημερώσει για το τι ακριβώς συζήτησε με τον κ.Χρυσοχοίδη. Τι του πρότειναν, τι αντιπρότεινε και για όλα αυτά δεσμεύτηκε να τους ενημερώσει χθες Δευτέρα. Μάλιστα ζήτησε και την άποψη των δημοτικών παρατάξεων επί του θέματος.
 • Πραγματικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν διέρρευσαν το παραμικρό και την Παρασκευή ο κ.Χατζηγιάννογλου βρέθηκε στην Αθήνα, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Βαγγέλη Τσιμπανλιώτη. Συνδευόμενος από τον βουλευτή της Ν.Δ Τάσο Δημοσχάκη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εκείνος που μεσολάβησε για να κλειστεί το ραντεβού και η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας; του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ως πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έχει άλλωστε τις… άκρες, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου επισκέφθηκε την Βουλή και έβγαλε και τις σχετικές φωτογραφίες.

Την Παρασκευή βγήκαν οι φωτογραφίες, χθες δημοσιεύθηκαν

 • Είναι χαρακτηριστικό της μυστικοπάθειας και της προσπάθειας να γίνει στα… κρυφά η συνάντηση-συζήτηση με τον κ.Χρυσοχοίδη, ότι ο κ.Δημοσχάκης δημοσίευσε χθες Δευτέρα στην προσωπική του σελίδα στο facebook, αυτές τις φωτογραφίες από την… ξενάγηση Χατζηγιάννογλου στην Βουλή και αφού ο δήμαρχος Διδυμοτείχου βγήκε στα τοπικά ραδιόφωνα και παραδέχθηκε ότι ήταν την Παρασκευή στην Αθήνα. Αν και ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής του νομού συνηθίζει να ανεβάζει αμέσως φωτογραφίες από τις διάφορες δραστηριότητες του, αυτές τις δημοσιοποίησε με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών. Γιατί άραγε;
 • Αν λοιπόν ο κ.Χατζηγιάννογλου ήρθε στην Αθήνα μόνο για να συναντήσει τον υφυπουργό παιδείας Βασίλη Διγαλάκη για τη Νοσηλευτική Σχολή, γιατί δεν υπάρχει κάποια σχετική φωτογραφία; Τι σχέση έχει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με τον οποίο φωτογραφήθηκαν, με το συγκεκριμένο πρόβλημα, της έλλειψης δηλαδή καθηγητών που παραμένει. Αν όπως αναφέρει το σχόλιο του κ.Δημοσχάκη για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Βαγγέλη Τσιμπανλιώτη “Την Παρασκευή (24/1), ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Α.Δημοσχάκης, δέχθηκε τον Δήμαρχο Διδ/χου Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου & τον Αντιδήμαρχο Τσιμπανλιώτη Ευάγγελο στο Εντευκτήριο της Βουλής, στο πλαίσιο της επισκέψεώς τους στην Αθήνα. Το ζήτημα της Νοσηλευτικής Σχολής του Διδ/χου μονοπώλησε τη συζήτηση, καθώς η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας αυτής εξακολουθεί να συνιστά πρωταρχική μέριμνα”.

 • Αλήθεια, γιατί δεν έγινε και κάποια συνάντηση με το νέο Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση που γνωρίζει το Διδυμότειχο και όλοι ξέρουν το αγαπάει πολύ μια και υπηρέτησε στην 16η Μεραρχία, ώστε να δοθεί λύση στον ερχομό Στρατιωτικών ως Καθηγητών στην Σχολή Νοσηλευτικής; Ξέρετε, γι’ αυτούς που ο βουλευτής Τάσος Δημοσχάκης διαβεβαίωνε ότι έδωσε λύση και αρχές Νοεμβρίου θα έρχονταν να διδάξουν, μετά από συνεννόηση του με τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Γιώργο Καμπά.
 • Ο ίδιος ο κ.Δημοσχάκης υποστηρίζει ότι δεν ακολούθησε τον δήμαρχο Διδυμοτείχου στην συνάντηση με τον κ.Χρυσοχοίδη. Αφού όμως πριν από αυτήν κουβέντιασε μαζί του στη Βουλή όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, γιατί δεν τον απέτρεψε να μην πάει να συζητήσει, αν όπως δήλωνε το βράδυ του Σαββάτου στην πίτα της ΝΟΔΕ Έβρου αρχικά και μετά σε αυτή των Αποστράτων, είναι αντίθετος στην δημιουργία οποιασδήποτε δομής στον Έβρο; Γιατί έκανε “επίθεση” στο Evros-news.gr και μάλιστα ανέβασε αμέσως και το σχετικό βίντεο, μιλώντας για… παρασιτικούς τύπους οι οποίοι διαδίδουν διάφορα για αυτά τα θέματα;
 • Εκεί λοιπόν που ο κ.Χατζηγιάννογλου μαζί με τον κ.Δημοσχάκη κινούνταν στην Βουλή και στο κέντρο της Αθήνας, έτυχε να τους δει το Evros-news.gr και ο υπεύθυνος του Κώστας Πιτιακούδης, που βρισκόταν για άλλη εντελώς άσχετη δουλειά στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Βουλή. Έχει και τα… καλά του το γεγονός ότι μένει ΚΑΙ στην Αθήνα, όπως συχνά τον κατηγορούν κάποιοι θέλοντας να αποδείξουν τι αλήθεια;

 • Τα τηλέφωνα που κάναμε στο Διδυμότειχο, αρχικά έβρισκαν… τοίχο, αφού η πλειοψηφία των ερωτώμενων δήλωνε άγνοια. Ένας όμως τελικά (ούτε πάει ο νους σας ποιός τον “έδωσε” τον δήμαρχο)… μαρτύρησε το μυστικό. Ότι δηλαδή πήγε στην Αθήνα για να συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής λαθρομεταναστών. Να ακούσει τις προτάσεις, να πει τις δικές του απόψεις και αφού επιστρέψει να τους ενημερώσει. Μας είπε χαρακτηριστικά πως μόνο που δεν τους… όρκισε να μην βγάλουν τίποτα προς τα έξω πριν επιστρέψει.
 • Έτσι προέκυψε το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του Evros-news.gr την περασμένη Παρασκευή, που μιλούσε συγκεκριμένα για ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, δηλαδή Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης. Κάτι που ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΠΛΗΡΩΣ με τις δηλώσεις του στα τοπικά ραδιόφωνα χθες Δευτέρα ο ίδιος ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.
 • Παραδέχθηκε μάλιστα, ότι δεν φτάνει που δέχθηκε να πάει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ενώ μήνες τώρα με τη Νοσηλευτική Σχολή να βρίσκεται στον “αέρα” ως τον Δεκέμβριο και να παραμένει ακόμα, δεν έκανε το ίδιο με την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως και δεν το… ξέκοψε από την πρώτη στιγμή, αλλά κουβέντιασε διεξοδικά το θέμα.

Οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Σουφλίου αρνήθηκαν και να το συζητήσουν

 • Γιατί άλλοι δυο δήμαρχοι του βορείου Έβρου που τους έγινε ανάλογη πρόσκληση, το… έκοψαν μαχαίρι και δεν δέχθηκαν να το συζητήσουν καν. Ο δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Μαυρίδης και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος. Το αποκάλυψε άλλωστε και ο ίδιος ο κ.Μαυρίδης, μιλώντας χθες στον ραδιοσταθμό STATUS. Μπορεί να του έχω ασκήσει σκληρή κριτική όλο αυτό το διάστημα, αλλά στο συγκεκριμένο θέμα ήταν ξεκάθαρος, κάθετος και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Κυβέρνηση έστω και να κουβεντιάσει μαζί του.
 • Το ίδιο και ο ομόλογος του από το Σουφλί Παναγιώτης Καλακίκος, που ως γνωστόν ο ίδιος ξεσήκωσε τον κόσμο όταν βρέθηκε εδώ ο Αλκιβιάδης Στεφανής και υπήρξε φήμη πως θα επισκεφθεί στρατόπεδο στο Μεγάλο Δέρειο που προορίζεται για δομή λαθρομεταναστών. Κι αυτόν επιχείρησαν να τον… δελεάσουν, αλλά το.. έκοψε μαχαίρι επίσης.

“Άδειασε” Χατζηγιάννογλου ο Μαυρίδης 

 • Ο δήμαρχος Ορεστιάδας και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ.Μαυρίδης “άδειασε” τον… φίλο του Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου για τους χειρισμούς του, αποδίδοντας τους στην έλλειψη εμπειρίας που έχει. Το είπε κομψά μια και δεν ήθελε να πει στα ίσια ότι πήγε να… ανοίξει την κερκόπορτα και να αρχίσουν μετά την Καρωτή στον Έβρο και την Θράκη, να ανοίγουν δομές στα Βρυσικά, σε στρατόπεδα της Ορεστιάδας και του Σουφλίου, αλλά και της Αλεξανδρούπολης.

 • Είπε στο ραδιόφωνο ο κ.Μαυρίδης: “Υπάρχουν διαχρονικά ομόφωνες αποφάσεις και του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ που λένε ΟΧΙ σε καμιά μορφής δομή. Κάποια θέματα τα κόβεις μαχαίρι. Δεν συζητιέται αυτό το πράγμα. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα ξανά, γιατί έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, ομόφωνες αποφάσεις και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε καμιά πρόσκληση οποιουδήποτε κυρίου Χρυσοχοίδη, ο οποίος στο συγκεκριμένο θέμα έψαξε μια τοπική κοινωνία για να την δελεάσει να δεχθεί μία δομή”
 • Είπε επίσης ο Βασίλης Μαυρίδης: “Και σε άλλους δημάρχους έγιναν προσπάθειες.να ανοίξει αυτό το θέμα. Κλειστή πόρτα βρήκανε. Από αυτήν την Κυβέρνηση. Δεν είναι ένας μόνο ο δήμος, ούτε ένας ο δήμαρχος που έριξε άκυρο στην πρόταση αυτή. Διερευνητικές κινήσεις για να δουν αν μπορούν να καταθέσουν πρόταση, αλλά κόπηκε μαχαίρι. Δεν χρειάζεται να τους ονοματίσω. Πέντε είμαστε όλοι και όλοι στον Έβρο. Θεωρώ ότι αν ανοίξεις μια συζήτηση θα σε βρουν ευάλωτο και σε κάτι άλλο. Αυτό βέβαια έρχεται με την εμπειρία”. Πιο ξεκάθαρο “άδειασμα” από τον Βασίλη Μαυρίδη, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις του κόσμου ματαίωσαν το σχέδιο

Αντίθετα, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου στις χθεσινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις, αν και τόνισε συνέχεια πως θα ακούσει την… φωνή της τοπικής κοινωνίας, συγχρόνως έλεγε ότι υπάρχουν επαγγελματίες και άνεργοι που μπορεί να είναι υπέρ της δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στην Καρωτή. Πως θα πάει να συζητήσει με τους κατοίκους εκεί. Κι αν η Κυβέρνηση δεν έβλεπε τις έντονες αντιδράσεις που ξεσηκώθηκαν και τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προαναγγέλονταν, με αποτέλεσμα χθες βράδυ ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά δομή οποιασδήποτε μορφής, το θέμα θα παρέμενε “ανοιχτό”.

Για τους 500 που θα φιλοξενούνταν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Καρωτής, θα έρχονταν και ΜΚΟ να ασχολούνται μαζί τους. Κι αυτοί κάπου θα έμεναν. Μάλιστα, επειδή παίρνουν χρήματα απ’ ευθείας από την Ερωπαϊκή Ένωση και γενικότερα το εξωτερικό, όπως τις οργανώσεις του γνωστού Σόρος, πληρώνουν και καλά. Κάποιοι λοιπόν μπορεί να ήταν υπέρ και μπροστά στην δουλειά που θα έβρισκαν πέντε-δέκα άτομα, να έβλεπαν το… δέντρο και όχι το δάσος. Γιατί όπως πολύ σωστά σχολίασε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλούδης, καταγόμενος από τον δήμο Διδυμοτείχου και συγκεκριμένα το χωριό Παλιούρι: “Κάπως έτσι ξεκίνησε και η Μόρια εδώ στην Λέσβο και τώρα έφτασε τους 25.000 λάθρο. Υπερασπιστείτε τα μέρη μας πριν ξεκινήσει η καταστροφή”.

Υ.Γ: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έλεγε χθες σε όσους από τον Έβρο του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν να πάρει ξεκάθαρη και κατηγορηματική θέση ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά δομή οποιασδήποτε μορφής στο νομό, ότι μόνο αν υπήρχε ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της κάθε τοπικής κοινωνίας θα προχωρούσε κάτι τέτοιο. Απ’ την στιγμή που ένας δήμαρχος όχι μόνο δέχθηκε να συναντηθεί μαζί του, αλλά κουβέντιασε και πιθανά ανταλλάγματα, αυτός του ανέλυσε τις προθέσεις της Κυβέρνησης και περίμενε την οριστική του απάντηση για την απόφαση της τοπικής κοινωνίας του Διδυμοτείχου. Η οποία βροντοφώναξε ένα ηχηρότατο ΟΧΙ και το Evros-news.gr και εγώ προσωπικά ως Κώστας Πιτιακούδης, είμαστε περήφανοι που ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ όλη την μυστική μεθόδευση που πήγε να γίνει στα… μουλωχτά για να δημιουργήσουν κάποιοι τετελεσμένα.

Όσο λοιπόν και αν προσπαθούν ορισμένοι ηλίθιοι, φίλοι και συμβουλάτορες μάλιστα του δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου να μας στοχοποιήσουν, γελάμε μαζί τους και με τα καραγκιοζιλίκια τους. Τους αφήνουμε στην ανυπαρξία τους, αφού μόνο τον εαυτό τους εκπροσωπούν, μια και στάθηκαν ανίκανοι να εκλεγούν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ενώ η θεσμική τους θέση αμφισβητείται ως προς τη νομμότητα της εκλογής από τους ίδοους τους συναδέρφους τους. Καραγκιόζηδες πραγματικοί…

Κώστας Πιτιακούδης

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*