Βροντερό ΟΧΙ από τους κατοίκους της Καρωτής σε δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών στο χωριό τους

Βροντερό ΟΧΙ από τους κατοίκους της Καρωτής σε δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ λαθρομεταναστών στο χωριό τους

Βροντερό ΟΧΙ είπαν χθες βράδυ οι κάτοικοι της Καρωτής στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ) ή οποιασδήποτε άλλης δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο χωριό τους.

Αν και η προχθεσινή κατηγορηματική ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τελικά καμιά δομή μεταναστευτικού χαρακτήρα στο νομό Έβρου, ουσιαστικά “τελείωσε” το θέμα πριν ακόμα… ανοίξει, λόγω των έντονων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου όπως είχε προαναγγείλει, πήγε και συναντήθηκε με τους κατοίκους του χωριού. Παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Καρωτής Στράτου Τζιογκίδη, του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Γιαγτζίδη που κατάγεται από το χωριό, αλλά και του πατέρα του Γιάννη Γιαγτζίδη, επί πολλά χρόνια Προέδρου της Κοινότητας, αλλά και δημοτικών συμβούλων, ενημέρωσε τον κόσμο για την συνάντηση με τον κ.Χρυσοχοίδη. Το παρόν έδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Θόδωρος Σκίνδρης, ενώ περίπου 100 άτομα, κάτοικοι του χωριού αλλά και επισκέπτες άλλων χωριών, βρέθηκαν μέσα και έξω από το καφενείο που έγινε η συζήτηση.

Ο κ.Χατζηγιάννογλου ανέφερε το χρονικό της υπόθεσης και γιατί αποφάσισε να πάει στην Αθήνα για να συναντήσει τον κ.Χρυσοχοίδη και να ακούσει την πρόταση που του έκανε για την δημιουργία δομής λαθρομεταναστών στο ανενεργό στρατόπεδο “Φυλλιρίδη” της Καρωτής. Τόνισε πως με βάση την δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη το βράδυ της Δευτέρας, καταλαβαίνει ότι παίρνει… πίσω την πρόταση αυτή, ενώ τόνισε πως σε κάθε περίπτωση θα απαντούσε αφού άκουγε πρώτα τους κατοίκους του χωριού, τους δημότες και φυσικά το δημοτικό συμβούλιο. Ανέφερε ότι από την Παρασκευή που έγινε η συνάντηση και στο Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε, το θέμα βγήκε στην δημοσιότητα με τρόπο που ο ίδιος δεν ήθελε και δημιουργήθηκε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Ένταση και καταγγελία Σκίνδρη

Το κυρίαρχο στοιχείο που επικράτησε σε όλη την διάρκεια της συνάντησης, ήταν η ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ των κατοίκων της Καρωτής να δεχθούν την δημιουργία οποιασδήποτε δομής στο χωριό τους. Οι τόνοι ανέβηκαν κάποιες στιγμές, επικράτησε ένταση και ιδιαίτερα όταν ο παριστάμενος δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ.Σκίνδρης που πάντως συνεργάζεται με την δημοτική αρχή του κ.Χατζηγιάννογλου, κατήγγειλε ότι στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δομής λαθρομεταναστών. Ανέφερε μάλιστα το όνομα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστου Τοκαμάνη και τόνισε πως πρότεινε και συγκεκριμένα αντισταθμιστικά στον δήμαρχο, να τα ζητήσει από τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη αν αποφάσιζε να αποδεχθεί την πρόταση. Υπήρξαν αντιδράσεις από κάποιους κατοίκους σε αυτή την αναφορά, αλλά η κατάσταση σε καμιά περίπτωση δεν ξέφυγε και επανήλθε η ηρεμία.

Οι κάτοικοι τέλος, εξέφρασαν τα δικαιολογημένα και έντονα παράπονα τους, για το γεγονός ότι η Πολιτεία τους έχει εντελώς ξεχασμένους, δημιουργεί συνέχεια προβλήματα αντί να τα λύνει και να διευκολύνει την ζωή τους και τους θυμάται μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις, που θέλει να τους… φορτώσει με λαθρομετανάστες. Μάλιστα εξέφρασαν την επιφύλαξη τους, ότι παρά την δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μπορεί ξαφνικά το συγκεκριμένο θέμα να επανέλθει και μάλιστα να τους… επιβληθεί η δημιουργία κάποιας δομής φιλοξενίας λαθρομεταναστών.