Νέα μεταναστευτική πολιτική για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τον Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και πολλοί στην Ελλάδα άρχισαν να ανησυχούν, αφού τα κλειδιά θα βρίσκονται στα χέρια της Γερμανίας, μια και θα διανύουμε τη γερμανική Προεδρία.
Η πρόσφατη στάση της ισχυρής Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα με αφορμή τη διάσκεψη για τη Λιβύη έκανε πολλούς να αμφιβάλουν για την ορθότητα των όποιων αποφάσεων στο μέλλον στο κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού.
Μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το βάρος της κυβέρνησης πέφτει, εκτός από τα νησιά, στην ανάσχεση των ροών κυρίως στους ακριτικούς νομούς της Θράκης. Στο προσφυγικό μέτωπο περίπου 500 άτομα έφυγαν τις τελευταίες μέρες από Μυτιλήνη και Σάμο για την ενδοχώρα, ενώ οι πληροφορίες μιλούν για πολλές χιλιάδες που συγκεντρώνονται στο δάσος έξω από τη Σμύρνη.
Σύμφωνα με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, ο πληθυσμός του καταυλισμού σήμερα ανέρχεται στους 19.122. Συνολικά, στις δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, συμπεριλαμβανομένης και της Μόριας, διαμένουν 21.123 αιτούντες άσυλο.
Καταγγελίες ενστόλων
Σοβαρές καταγγελίες από πρώην σημαίνοντα στελέχη του ελληνικού στρατού έγιναν τις τελευταίες μέρες για τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο. Σύμφωνα με αυτές, υπάρχει σταθερή ροή εισόδου μεταναστών από πολλά σημεία των συνόρων. Πρόσφατα στο χωριό Μάνδρα Σουφλίου, όπου υπάρχει σημείο ελέγχου της αστυνομίας, συνελήφθησαν περίπου 15 άτομα.
Επίσης, έξω από το χωριό Ευγενικό Διδυμοτείχου -στη διασταύρωση με το Ποιμενικό- σχεδόν καθημερινά συναντά κανείς παντού μετανάστες. Σειρά παραβατικών περιστατικών έχει παρατηρηθεί στα χωριά της περιοχής Πρωτοκκλήσι και Χανδράς.
Οι συνοριοφύλακες περιπολούν από κοινού με τη Frontex και καταγράφουν όσους εντοπίζουν στην περιοχή και τους μεταφέρουν στα κέντρα ταυτοποίησης. Επιπλέον, βρίσκονται και σε σταθερά σημεία ελέγχου εκ περιτροπής (στα χωριά Θυρέα, Μάνδρα, Δαδιά, Δέρειο, Αύρα) και ελέγχουν κυρίως τα φορτηγά αλλά και ύποπτα Ι.Χ. επί της κεντρικής οδού για τυχόν παράνομες διακινήσεις.
Πολλοί από τους μετανάστες μεταφέρονται για λίγο στο ΚΥΤ και στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος. Οι μετανάστες που φιλοξενούνται σήμερα στο ΠΡΟΚΕΚΑ ανέρχονται σε περίπου 110 και όσοι φιλοξενούνται στο ΚΥΤ σε 400. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χωρητικότητα του ΚΥΤ είναι 200 ατόμων και του ΠΡΟΚΕΚΑ 300. Επίσης, αντίθετοι στη δημιουργία οποιασδήποτε δομής στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Καρωτής Διδυμοτείχου εμφανίζονται οι κάτοικοι της περιοχής και όλοι οι εμπλεκόμενοι δήμοι.
Οι δήμαρχοι
Πριν από λίγες μέρες και στον απόηχο των επεισοδίων σε Δημοτικά Συμβούλια ανά την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με απόφασή του ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση των νησιωτικών δήμων που δέχονται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση των έκτακτων αναγκών και όχι μόνο.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, και Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των διαρκώς αυξανόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, χαρακτήρισε την κατάσταση «εκτός ελέγχου», επισημαίνοντας ότι στον Δήμο Μυτιλήνης αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που αποτελούν το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών της Λέσβου, ενώ πάνω από 40.000 έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά.
Ο κ. Κύτελης σημείωσε ότι το νοσοκομείο του νησιού αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του, καθώς από τις αρχές του χρόνου από τις 10 γεννήσεις οι 8 ήταν από μετανάστριες. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο δήμος έχει στη διάθεσή του ελάχιστα οχήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι η αποκομιδή από το ΚΥΤ της Μόριας γίνεται με έξοδα του δήμου, ο οποίος έχει ξεπεράσει τα οικονομικά όριά του.
«Λυπούμαστε που το λέμε, αλλά η φωνή μας δεν φτάνει στην κεντρική εξουσία. Αλλα υποσχέθηκαν και άλλα αντιμετωπίζουμε. Τα νησιά μας κατάντησαν αποθήκες ψυχών. Ζητάμε άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών μας, τη φύλαξη των συνόρων, τον έλεγχο των ΜΚΟ, που είναι πάνω από 150 στο νησί και είναι άγνωστο τι επιτελεί η καθεμία εξ αυτών.
Είμαστε εδώ για να ενώσουμε φωνές και δυνάμεις και να διεκδικήσουμε την ενίσχυση των νησιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ο οποίος ανέφερε ότι στο ΚΥΤ της Σάμου, χωρητικότητας 680 ατόμων, βρίσκονται 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι είναι 8.000.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουν αποδομηθεί τα πάντα. Εχουμε ενάμισι απορριμματοφόρο και σε λίγο δεν θα μπορούμε να βάλουμε καύσιμα. Εχουμε μια ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητάμε τα αυτονόητα: έκτακτες ενέργειες ενίσχυσης των κρατικών δομών στα νοσοκομεία μας, ενίσχυση με μηχανήματα, ενίσχυση αστυνομίας, πυροσβεστικής, λιμενικού».
Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
«Δεν συμμετέχουμε στη κατάρτιση των σχεδίων»
Απολύτως διεκδικητικός από την πλευρά της αυτοδιοίκησης και συνεπής με τον ρόλο του εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε: «Μέχρι σήμερα υπήρξε ένα σχέδιο από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να συμμετέχουμε σε αυτό. Εγινε, παρ’ όλα αυτά, μια ενημερωτική συνάντηση με τους περιφερειάρχες, χωρίς και πάλι να συμμετέχουν σε αυτήν οι δήμαρχοι.
Φτάσαμε τελικά πριν από δύο εβδομάδες, όταν απλώς ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις. Η δε δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη “δεν διοικούν οι δήμαρχοι την Ελλάδα” δεν νομίζω ότι είναι σωστή. Ναι, δεν διοικούμε εμείς τη χώρα, ζούμε όμως, κυκλοφορούμε κι έχουμε την ευθύνη των κοινωνιών μας, τις οποίες οφείλουμε να ενημερώσουμε και στις οποίες λογοδοτούμε».
Για το Προσφυγικό, εν αναμονή συνάντησης της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη απέναντι στους δημάρχους και τους κατοίκους των περιοχών που σηκώνουν το τεράστιο βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.
Υπογράμμισε επίσης ότι «πρέπει η κυβέρνηση να θωρακίσει τα σύνορα για να περιοριστούν οι ροές και να τρέξει τις διαδικασίες για όσους πρέπει να επαναπατριστούν» και κατέληξε: «Πρέπει να βοηθήσουμε, αφού φροντίσουμε να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού για τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά και θέμα αλληλεγγύης στους δημάρχους και τους κατοίκους των νησιών. Κατά συνέπεια, η αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να καλείται να εφαρμόζει προειλημμένες αποφάσεις».
Τις επόμενες μέρες, που θα είναι και οι αλκυονίδες, θα φανεί πόσο η τουρκική πλευρά θα χρησιμοποιήσει την καλυτέρευση του καιρού για να απελευθερώσει τις μεταναστευτικές ροές.
Πηγή: neaselida.gr