Καράογλου από Έβρο: “Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο στην περιοχή”

Καράογλου από Έβρο: “Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο στην περιοχή”

«Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, όσο ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο δείχνουμε ότι είμαστε μία χώρα φιλική προς το επιχειρείν… Τα καλύτερα είναι μπροστά μας”, τόνισε από τον Έβρο τον οποίο επισκέφθηκε χθες ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Ο κ.Καράογλου που έκανε περιοδεία στο νομό ξεκινώντας από την Αλεξανδρούπολη και έχοντας σειρά συναντήσεων και επαφών, τόνισε επίσης: “Το 2020 δεν θα είναι απλά η χρονιά της Θράκης, λόγω της σημαντικότατης επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό, αλλά θα είναι και η χρονιά της Ελλάδος και η ανάταση της οικονομίας. Κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τα οποία θα γίνουν άμεσα κατανοητά και στην προσωπική ζωή του κάθε πολίτη».

Τα προβλήματα και οι δυναμικές του Έβρου

Το πρωί ο κ. Καράογλου συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος έθεσε υπόψη του υφυπουργού τα εξής θέματα: Δημογραφικό, τη διασυνοριακότητα της περιοχής και τις δυνατότητες αξιοποίησής της καθώς και τα προβλήματα των πλημμυρών και των ζωονόσων που συνδέονται με αυτή, την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και του πρωτογενούς τομέα, το λιμάνι, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, αλλά και τα υλοποιούμενα έργα στη Σαμοθράκη, η οποία όπως επεσήμανε στον κ. Καράογλου, βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) χαρακτήρισε πλεονέκτημα τη γειτνίαση με τις δύο χώρες, τη Βουλγαρία από Βορρά και την Τουρκία εξ ανατολών. «Από εδώ αρχίζει η Ευρώπη και η Ελλάδα και πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμφώνησε με τον κ. Πέτροβιτς για τη σοβαρότητα του θέματος της «αποβιομηχάνισης και της διαρροής πόρων προς τις έξω χώρες, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών», καθώς και του τεράστιου κόστους της μεταφοράς των προϊόντων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα δοθεί μεγάλη ανάσα με την ανάπτυξη του λιμένος», για το οποίο όπως σημείωσε υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον. Αναφορικά με το μεταναστευτικό είπε πως «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα. Να ελεγχθούν όσο περισσότερο γίνεται και τα χερσαία και τα θαλάσσια. Η χώρα έχει και θαλάσσια σύνορα για να το μαθαίνουν όλοι» και επανέλαβε την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό της συνοριοφυλακής καθώς και τη δέσμευση της κυβέρνησης για μη λειτουργία κλειστής δομής στην περιοχή της Θράκης.

Το επιχειρείν στον Έβρο

Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής ο κ. Καράογλου ενημερώθηκε για: Τα βασικά προβλήματα λειτουργίας μίας βιομηχανίας στη Θράκη, τις υποδομές μεταφορών, τις συνδυασμένες μεταφορές, «που επηρεάζουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», τις υποδομές Ενέργειας, την ψηφιακή αναβάθμιση, το ανθρώπινο δυναμικό, τον έλεγχο των συνόρων και των τελωνειακών ροών στη χώρα. Ειδικότερα, οι επιχειρηματίες πρότειναν μεταξύ άλλων τη διερεύνηση, σε συνεργασία με την κυβέρνηση τρόπων στήριξης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, σε θέματα ενεργειακά, μισθοδοτικά, μεταφορικά. Ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας, αναβάθμισης στο κομμάτι του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Θράκη, βελτίωσης των μεταφορικών υποδομών αλλά και της ρευστότητας.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Καράογλου δήλωσε: «Έχει γίνει μία πολύ σωστή καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και των βημάτων, των προτάσεων, των προοπτικών που υπάρχουν για την αντιμετώπισή τους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μία κυβέρνηση που θέλει να ξανακάνει τη χώρα φυσιολογική και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλει να κάνει τη χώρα φιλική στο επιχειρείν, φιλική στους επενδυτές, γιατί μόνο αν πετύχουμε προσέλκυση επενδύσεων, μόνο αν στηρίξουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, μόνο τότε θα πετύχουμε το θεμιτό ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη… Αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά γιατί βλέπω ότι υπάρχει ανταπόκριση στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης..».

Η συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε στη συνέχεια με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη,. Τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της και οι δηλώσεις που έκαναν, δημοσιεύθηκαν ήδη σε προηγούμενο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε.

-Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση του δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη με τον Υφυπουργό Μακεδονίας -Θράκης Θεόδωρο Καράογλου

Ακολούθησε η συνάντηση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρου Καράογλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλο Τοψίδη. Καλωσορίζοντας τον αυτός αναφέρθηκε στο θετικό ισοζύγιο του 2019 με περισσότερες επιχειρήσεις να ξεκινούν την λειτουργία τους από αυτές που έκλεισαν, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στο νομό. Απαντώντας ο κ.Καράογλου, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης και επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στον Τελωνείο των Κήπων, ενώ ζήτησε την άλλη φορά να υπάρξει πρόγραμμα επισκέψεων σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Επίσκεψη στο Σουφλί και συνάντηση με τον δήμαρχο Π.Καλακίκο

Ακολούθως ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου άφησε την Αλεξανδρούπολη και βρέθηκε στο Σουφλί, όπου στο Δημαρχείο της “πόλης του μεταξιού” συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο, παρουσία Αντιδημάρχων. Τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της περιοχής, ανέφεραν τα αιτήματα που υπάρχουν για την επίλυση τους και ζητήθηκε η συμβολή του υφυπουργού ώστε να προχωρήσουν από τα αρμόδια υπουργεία οι υλοποιήσεις των όσων έχει ζητήσει ο δήμαρχος κ.Καλακίκος στις κατά καιρούς επισκέψεις του στην Αθήνα.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καράογλου και στο σχεδιασμό δράσεων, σε συνεργασία και με τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στις 7-8-9 Μαΐου, για τον εορτασμό της ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου επισκέφθηκε τέλος στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν κοινού ενδιαφέροντος θέματα, που αφορούν την παραμεθόριο περιοχή του Κεντρικού και Βορείου Έβρου. Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον Υπουργό επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, να του μεταφέρει την αγωνία του για τα προβλήματα της περιοχής και να του ευχηθεί επιτυχία στο έργο του.

Τον κ.Καράογλου συνόδευαν κατά την περιοδεία του ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Άκης Παρασκευόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τζήμας, το μέλος της διοίκησης Εύη Κασιμάτη και άλλα τοπικά στελέχη της Ν.Δ.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*