Τι συμβαίνει; Φεύγει το “Αδαμάντιος Κοραής” απ΄την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη και έρχεται το “ΠΡΩΤΕΑΣ”

Τι συμβαίνει; Φεύγει το “Αδαμάντιος Κοραής” απ΄την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη και έρχεται το “ΠΡΩΤΕΑΣ”

-Δικαίωση του Evros-news.gr που έγραψε ότι το “Αδαμάντιος Κοραής” είναι πλοίο αντικατάστασης του “Διονύσιος Σολωμός” το οποίο θα αντικαταστήσει 1,5 μήνα στις Κυκλάδες

-Το δημοσίευμα μας 29 Αυγούστου για το ηλικίας 50 χρόνων “ΠΡΩΤΕΑΣ” που ενδιαφέρονταν για την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη

Τι ακριβώς συμβαίνει στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη; Σύμφωνα με δημοσίευμα του ellinikiaktoploia.net, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, το “Αδαμάντιος Κοραής” φεύγει από την γραμμή και θα το αντικαταστήσει για 1,5 μήνα το πλοίο “ΠΡΩΤΕΑΣ”, ηλικίας 50 χρόνων (ναυπηγήθηκε το 1970).

Για τους αναγνώστες του Evros-news.gr, πρόκειται για το πλοίο που στις 29 Αυγούστου 2019 γράφαμε ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ενδιαφέρονταν να αναλάβει την γραμμή Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, αλλά προέκυψε τότε με παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη η Zante Ferries με το “Αδαμάντιος Κοραής”. Η εταιρεία από τα Ιόνια Νησιά ανέλαβε αρχικά να αντικαταστήσει την SAOS Ferries του Φώτη Μανούση η οποία κηρύχθηκε έκπτωση λόγω των γεγονότων του Αυγούστου με τις βλάβες των δύο πλοίων της και τελικά ήταν η μοναδική που πήρε μέρος στον διαγωνισμό για την συγκεκριμένη άγονη, επιδοτούμενη γραμμή, την οποία και ανέλαβε πριν λίγες ημέρες ως τα τέλη Νοεμβρίου 2020.

-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ενδιαφέρον να αναλάβει το πλοίο ΠΡΩΤΕΥΣ την επιδοτούμενη γραμμή Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης

Εντελώς ξαφνικά όμως μαθαίνουμε ότι στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη δρομολογείται από τη Δευτέρα 17/02, ο ΠΡΩΤΕΑΣ, αντικαθιστώντας το “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” για το χρονικό διάστημα που θα μείνει εκτός δρομολογίων. Η αλήθεια όμως είναι ότι το πλοίο που τώρα κάνει τα δρομολόγια, δεν θα μείνει εκτός αλλά θα αντικαταστήσει στις Κυκλάδες το άλλο πλοίο της Zante Ferries, το “Διονύσιος Σολωμός” που θα αποσυρθεί για συντήρηση των μηχανών του. Κι επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διαθέτει άλλο πλοίο, “επιστρατεύθηκε” το… γνώριμο στους αναγνώστες μας “ΠΡΩΤΕΑΣ” της ANES FERRIES στο δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και θα παραμείνει 1,5 μήνα περίπου.

Άρα ο προβληματισμός που έθεταν κάποιοι για το γεγονός ότι η Zante Ferries που πήρε ως μοναδική συμμετοχή τον διαγωνισμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη αλλά και την Λήμνο για 3 μήνες το καλοκαίρι και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη κρατική επιδότηση, δεν διαθέτει πλοίο αντικατάστασης και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα, δεν ήταν χωρίς βάση. 

Ποιο είναι το πλοίο ΠΡΩΤΕΥΣ

Το πλοίο ΠΡΩΤΕΥΣ ανήκει στην ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΗΣ “ANES FERRIES” και αυτή την στιγμή πραγματοποιεί δρομολόγια στον Παγασητικό κόλπο και συγκεκριμένα από Βόλο & Μαντούδι Εύβοιας προς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο. 

Είναι ηλικίας 50 χρόνων, αφού ναυπηγήθηκε το 1970. Να θυμίσουμε ότι το ΣΑΟΣ ΙΙ του κ.Μανούση που κάποιοι συχνά αποκαλούσαν… σαπιοκάραβο, έχει ναυπηγηθεί το 2000, είναι δηλαδή 30 χρόνια νεώτερο. Το ΠΡΩΤΕΥΣ έχει ολικό μήκος 87.05 μέτρα και πλάτος 13.4 μέτρα, οπότε μπορεί να “δένει” στο “προβληματικό” λόγω διαστάσεων λιμάνι της Καμαριώτισσας ακόμα και τώρα. Μπορεί να μεταφέρει 372 επιβάτες, 110 οχήματα και 87 μηχανές.