Μέτιος σε Μενδώνη: “Δίνουμε τα 7 εκατ. ευρώ. Προχωρήστε το Μουσείο Τύμβου Δοξιπάρας-Ζώνης”

Μέτιος σε Μενδώνη: “Δίνουμε τα 7 εκατ. ευρώ. Προχωρήστε το Μουσείο Τύμβου Δοξιπάρας-Ζώνης”

Απόλυτα ικανοποιημένη από την τριήμερη περιοδεία της στους νομούς Έβρου και Ροδόπης δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας.

Η κ.Μενδώνη δήλωσε κατά την επιστροφή της στην Αθήνα απόλυτα ικανοποιημένη από την συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, ο οποίος της επεσήμανε ότι υπάρχουν ήδη χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ για πολλά έργα και μπορούν να ενταχθούν και άλλα. Είναι χαρακτηριστικά η φράση του προς την υπουργό Πολιτισμού για την κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, που… καρκινοβατεί εδώ και χρόνια και είναι προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ σε δύο υποέργα. Το επισκέφθηκε άλλωστε η ίδια και διαπίστωσε την στασιμότητα που υπάρχει. “Υπάρχουν τα 7 εκατ. ευρώ. Προχωρήστε ως υπουργείο την κατασκευή και η Περιφέρεια θα το χρηματοδοτήσει μια και έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται”, της είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μέτιος.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού:

Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ.Χρήστου Μέτιου, του γ.γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών παραγόντων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η παρακολούθηση της πορείας όλων των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Υπηρεσιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας στο πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο. Τα έργα αφορούν στη συντήρηση και στην ανάδειξη πολιτιστικών έργων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στη διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα έργα που εντάσσονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Μενδώνη: “Είστε η Περιφέρεια που διέθεσε τους περισσότερους

πόρους για προστασία και ανάδειξη των μνημείων Μακεδονίας και Θράκης”
«Είστε η Περιφέρεια που έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της Μακεδονίας και της Θράκης» σημείωσε η κ. Μενδώνη. «Εφόσον συνδυαστεί με την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη θα αποφέρει μοναδικούς καρπούς. Μην ξεχνάμε ότι η Θράκη έχει τεράστια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας».
Η υπουργός τόνισε επίσης ότι οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μια από τις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει για το Υπουργείο Πολιτισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, κρίθηκε αναγκαία η επιτάχυνση των έργων πολιτισμού, όπως παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας, τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας .Επίσης, εξετάστηκε η ωρίμανση των μελετών που αφορούν σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, αυτά είναι:
Κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης(προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ σε δύο υποέργα).
– Συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, στις Φέρες (900 χιλ.ευρώ)
– Παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης. Ειδικότερα, εργασίες για τηνολοκλήρωση του Μουσείου της Σαμοθράκης, ηλεκτροφωτισμός του Κάστρου (200χιλ. ευρώ) και αναστήλωση και αποκατάσταση του Κάστρου Φονιά (1 εκ. ευρώ)
– Αμεση εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, σε διάστημα 18 μηνών, για τημελέτη εφαρμογής και την ανακατασκευή στέγης στο Τέμενος Βαγιαζήτ.- Ερευνητικό πρόγραμμα για τη συνολική προστασία του Κάστρου Διδυμοτείχου.- Εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης σε τρεις βυζαντινού ναούς στα χωριά Παλιούρι, Μεταξάδες και Αλεποχώρι (800 χιλ. ευρώ).
– Εργασίες αναστήλωσης στο Κάστρο Κομοτηνής και συνέχιση των εργασιών στη Μητρόπολη της πόλης.
– Εργασίες ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Μαξιμιλιανούπολης (850 χιλ.ευρώ) και Αρχαίας Ζώνης Αλεξανδρούπολης (500 χιλ. ευρώ)– Χρηματοδότηση της συμπληρωματικής ανασκαφής των Αβδήρων (500 χιλ. ευρώ).
– Επιταχύνονται, επίσης, τα έργα στο Ιμαρέτ, στην Αρχαία Εγνατία και στον Προμαχώνα Κάστρου Καβάλας.
Πηγή: protothema.gr