Προκλητικός, απαράδεκτος με όσα είπε στην Τουρκία ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν – Έντονες αντιδράσεις πανελλαδικά

Προκλητικός, απαράδεκτος με όσα είπε στην Τουρκία ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν – Έντονες αντιδράσεις πανελλαδικά

-Στον δήμο Ιάσμου ζουν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Έλληνες

Σε ένα πρωτοφανές κήρυγμα μίσους κατά της Ελλάδας με ρατσιστικές αναφορές κατά των χριστιανών κατοίκων της Θράκης επιδόθηκε ο δήμαρχος του Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν ομιλών στην Προύσα σε εκδήλωση συλλόγου «Τούρκων» της Θράκης.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα στον δήμο Ιάσμου με πρόσχημα την δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, αλλά στόχο να ανοίξει “κερκόπορτα” για τα γνωστά θέματα που προωθεί η Τουρκία στην περιοχή, αφού ακόμα και πολλοί μουσουλμάνοι σύμβοιλοι της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.. ξέφυγε επικίνδυνα στην Προύσσα.

Δείτε τα σχετικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Μουμίν Οντέρ:

  • Χαιρετίζω όλα τα αδέρφια μου μέλη της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Προύσα. Σας φέρνω τα χαιρετίσματα των αδελφών σας από τον Ίασμο, από τη Δυτική Θράκη, από τον Δήμο Ιάσμου. Έξω, καθώς περιμέναμε πριν μπούμε στην αίθουσα, μιλούσα με φίλους. Και ρώτησα: Πιο πριν είχε τιμήσει καθόλου με την παρουσία του ο δήμαρχος Ιάσμου άλλοτε τη συνέλευση του Συλλόγου σας; Είπαν όχι. Η νέα αποστολή του Δήμου Ιάσμου, το νέο όραμα του Δήμου μας από ‘δω και πέρα, θα είναι μια αποστολή ανοιχτή προς τη μητέρα πατρίδα, μια αποστολή που θα αγκαλιάζει τη μητέρα πατρίδα”.
  • “Ο πρόεδρος μου είπε πως δεν δίστασαν και πρόσφεραν τη στήριξή τους και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές στη Δυτική Θράκη. Κι εγώ είμαι μάρτυρας σ’ αυτό. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που ήρθατε στη Δυτική Θράκη και χρησιμοποιώντας το δημοκρατικό σας δικαίωμα συμμετείχατε στις εκλογές και με στηρίξατε με τις ψήφους σας”.
  • “Τον Ίασμο, που για μας αποτελεί τη γέφυρα των Βαλκανίων, εγώ τον βλέπω ως εξής: Ο Δήμος Ιάσμου είναι ένας Δήμος στον οποίο ζουν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Έλληνες. Σκοπεύουμε να γίνουμε η πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας. Και σ’ αυτό το θέμα ελπίζουμε να έχουμε και τη δική σας στήριξη”.

  • “Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ στο θέμα των Λυκείων είμαι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους φίλους αποφοίτους από ελληνικά λύκεια. Κι εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου και λυκείου, όπως επίσης και ελληνικού πανεπιστημίου. Αλλά δόξα το Θεό, όπως κι εσείς, δεν έχω χάσει τίποτα από το μουσουλμανικό και από το τουρκικό μου στοιχείο”.
  • “Δυστυχώς άτομα που εδώ και δεκατρία χρόνια ήταν στη διοίκηση του Δήμου Ιάσμου και έχουν εκλεγεί χρησιμοποιώντας τα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα της κοινωνίας, σήμερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ενσωματωθεί με το ελληνικό μέρος. Η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με την ελληνική λίστα της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να μας εμποδίσουν”.
Από την προεκλογική ομιλία του Οντέρ Μουμίν λίγο πριν εκλεγεί δήμαρχος Ιάσμου
  • “Τι προσπαθώ να πω: Ο εχθρός στην απέναντι πλευρά είναι γνωστός. Αυτοί που μας πιέζουν είναι γνωστοί”.
  • “Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε όσους αγωνίστηκαν για τη Θράκη, και πρώτον απ’ όλους τον αείμνηστο γιατρό Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος θυσιάστηκε σε αυτόν τον δρόμο. Τα σέβη και την αγάπη μου σε όλους σας”.

Καταλήγοντας, απήγγειλε στίχους ποιήματος που έχει απαγγείλει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνελεύσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες:

“Μεχμέτ μου (σ.σ. ο Τούρκος στρατιώτης), χαρείτε, τα κεφάλια ψηλά κι αν πεθάνουμε, χαρείτε κι αν γυρίσουμε σπίτι. Μη νομίζεις πως οι ρόδες μένουν στην ανηφόρα. Το αύριο και βέβαια είναι δικό μας, και βέβαια δικό μας. Ο ήλιος βγήκε, ο ήλιος έπεσε, η αιωνιότητα είναι δική μας”.

Πηγή: inkomotini.gr