Ποσό 800.000 ευρώ στους Μεταβυζαντινούς Ναούς Παλιουρίου, Μεταξάδων, Αλεποχωρίου για αναστήλωση, συντήρηση

Ποσό 800.000 ευρώ στους Μεταβυζαντινούς Ναούς Παλιουρίου, Μεταξάδων, Αλεποχωρίου για αναστήλωση, συντήρηση

Το ποσό των 800.000 ευρώ για εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης σε τρεις Μεταβυζαντινούς ναούς στα χωριά Παλιούρι, Μεταξάδες και Αλεποχώρι, θα διαθέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο την ανάδειξη τους.

Αυτό συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στυην πρόσφατη συνάντηση τους, όπου αποφασίστηκαν νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ έργων που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για τον Μεταβυζαντινό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό Παλιούρι και τους επίσης Μεταβυζαντινούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων και Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου, οι οποίοι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, μπορούν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο θρησκευτικών μνημείων όχι μόνο του Έβρου και της Θράκης, αλλά όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και να αξιοποιηθούν για τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται ραγδαία.


Την περασμένη Κυριακή υπήρξε επίσκεψη στους τρεις συγκεκριμένους ναούς του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, ο οποίος συνοδευόταν από τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Πόλυ Αραμπατζή στο Παλιούρι και Χρήστο Κισσούδη στους Μεταξάδες. Δεσμεύθηκε να προχωρήσει το θέμα της αναστήλωσης και συντήρησης και σχεδόν άμεσα ήρθε η ανακοίνωση ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε την περιοχή συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να δοθούν 800.000 ευρώ για παρεμβάσεις στους τρεις Μεταβυζαντινούς Ναούς της περιοχής.
Οι κάτοικοι των τριών αυτών χωριών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, περιμένουν τώρα αυτή η εξαγγελία να υλοποιηθεί, γιατί κινδυνεύουν να υποστούν από την φθορά του χρόνου σοβαρές ζημιές.