Θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του προκλητικού δημάρχου Οντέρ Μουμίν, οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου; Η απάντηση Μαυρίδη

Θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του προκλητικού δημάρχου Οντέρ Μουμίν, οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου; Η απάντηση Μαυρίδη

Ακόμα δεν έχουν κοπάσει οι έντονες και απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις, για το ανθελληνικό παραλήρημα του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, στη γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού αποκαλούμενου “Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης” (ΒΤΤDD).

Όσο και αν προσπάθησε ο ίδιος να τα… μαζέψει και να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα, δεν έπεισε κανέναν. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τοποθέτηση του Προέδρου της και δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου, καταδίκασε έντονα και ξεκάθαρα τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του μέλους της, νεαρού δημάρχου Ιάσμου Ροδόπης. Αντίθετα, η ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της οποίας επίσης είναι μέλος ο Οντέρ Μουμίν και μετέχει μάλιστα στην Εκτελεστική Επιτροπή, όχι μόνο δεν πήρε θέση, αλλά ο Πρόεδρος της και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, με δηλώσεις του εμφανίστηκε να αμφιβάλλει αν αληθεύουν όσα του καταλογίζουν τα δημοσιεύματα.

-ΚΕΔΕ κατά του προκλητικού δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν: Είναι υπόλογος στον ελληνικό λαό

Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε, αν οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει την 1η Σεπτεμβρίου, το  “Φεστιβάλ Ειρήνης”, ο δήμος Ιάσμου, όπως είπε στην Τουρκία ο Οντέρ Μουμίν στην ομιλία του μνημείο ανθελληνισμού και προκλητικότητας, με την συμμετοχή και δήμων της Τουρκίας και Βουλγαρίας.

Ο κ.Μαυρίδης δεν το ξεκαθάρισε άμεσα αυτό και… πέταξε το μπαλάκι στο δημοτικό συμβούλιο, μιλώντας χθες  στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, αφού όπως είπε: “Έγινε μια πρόταση από τον συνάδερφο Οντέρ για την διοργάνωση του φεστιβάλ. Έδωσα τη θετική μου συγκατάθεση. Εξέφρασα την πρόθεση να είμαι θετικός, γιατί πάντα είμαι υπέρμαχος της φιλίας των γειτονικών λαών Τουρκίας και Βουλγαρίας. Όταν θα έρθει η επίσημη πρόταση θα εξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο, για να εγκρίνει την συμμετοχή ή μη του δήμου σε αυτές τις εκδηλώσεις. Γνωρίζοντας και το περιεχόμενο των συμμετεχόντων, των δράσεων των παράλληλων, για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε όπως κάνουμε συνέχεια για την ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς”.

Σε αντίθεση με την ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ

Βασίλης Μαυρίδης δεν καταδίκασε άμεσα την στάση Μουμίν

Για τις προκλητικές και απαράδεκτες δηλώσεις του κ.Μουμίν, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, σε αντίθεση με τον συνάδερφο του Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου που τις καταδίκασε άμεσα, άρχισε τα… μισόλογα. Ότι δεν γνωρίζει την τουρκική γλώσσα, λες και δεν θα μπορούσε να ζητήσει από κάποιον που ξέρει τουρκικά να του μεταφράσει το βίντεο της ομιλίας του δημάρχου Ιάσμου. Θα τον ρωτήσει πρώτα τι εννοούσε και αν είπε όσα του αποδίδονται και ανάλογα θα αποφασίσει. “Είδα την μετάφραση σε κάποια ειδησεογραφικά σάιτ . Δεν γνωρίζω την τουρκική γλώσσα. Σίγουρα, επειδή τα λέω έξω από τα δόντια, με προβλημάτισε, αν φυσικά είναι ακριβής αυτή η μετάφραση. Έχουμε την Τετάρτη μια συνεδρίαση της Εκτελεστικής, στην οποία συμμετέχει ο συνάδερφος Οντέρ Μουμίν. Θα το συζητήσουμε το θέμα. Εγώ από την αίσθηση που έχω και διατρανώνει παντού, δηλώνει Έλληνας μουσουλμάνος πολίτης που υπηρετεί το σύνταγμα και τους νόμους.

-Προκλητικός, απαράδεκτος με όσα είπε στην Τουρκία ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν – Έντονες αντιδράσεις πανελλαδικά

Υπάρχουν δύο σενάρια. Ή να είναι ακριβώς όπως μεταφέρθηκε, που δεν το νομίζω και σας μεταφέρω την προσωπική μου άποψη ή αν είπε όσα του αποδίδονται όντως γεννώνται κάποια ερωτηματικά. Δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες, ούτε άλλη ερμηνεία. Έλληνες Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούνε στην Θράκη μας. Δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Θα συζητήσω και θα ακούσω τις απόψεις του συναδέρφου και νομίζω θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό είναι το πιο τίμιο και το πιο ξεκάθαρο”, είπε ο Βασίλης Μαυρίδης. Ακόμα πάντως και αν δεν αποδόθηκαν σωστά στη μετάφραση οι δηλώσεις Μουμίν, το γεγονός ότι φωτογραφίζονταν, μιλούσε και έκανε δηλώσεις με φόντο την σημαία της “Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης”, προφανώς δεν ενόχλησε τον δήμαρχο Ορεστιάδας και Πρόεδρο της ΠΕΔ.

Όσο για την πρόθεση του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, του οποίου ο δήμος επίσης προσκλήθηκε από τον Οντέρ Μουμίν στο “Φεστιβάλ Ειρήνης” του Ιάσμου, δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι γιατί δεν υπήρξε κάποια αντίδραση εκ μέρους του.