Κάλεσμα από ΑΔΕΔΥ Έβρου και ΠΑΜΕ Ορεστιάδας για συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία

Κάλεσμα από ΑΔΕΔΥ Έβρου και ΠΑΜΕ Ορεστιάδας για συμμετοχή στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την ερχόμενη Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 απευθύνουν με ανακοινώσεις τους η ΑΔΕΔΥ Έβρου και το ΠΑΜΕ Ορεστιάδας.

ΑΔΕΔΥ ΕΒΡΟΥ: ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε,

Το νομοσχέδιο που καταθέτει για ψήφιση η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων και κυρίως όλων εκείνων των εξαθλιωτικών μέτρων που θεσπίστηκαν με τον προηγούμενο νόμο του Κατρούγκαλου.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως διατηρώντας στο απόλυτο την εξαφάνιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την κατάργηση του αναδιανεμητικού τρόπου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και τα χτυπήματα σε κάθε κατηγορία ασφαλισμένων με αποκορύφωση τις ειδικές κατηγορίες και τις ευπαθείς ομάδες.

Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται στα ποσοστά αναπλήρωσης και οι όποιες αυξήσεις δοθούν σε συντάξεις, μετά τα 30 χρόνια υπηρεσίας, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελούν την επιστροφή ενός ελάχιστου ποσού και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες μειώσεις που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τον Νόμο Κατρούγκαλου και τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου η κυβέρνηση συνεχίζει να επιβάλλει:

  • Την ενοποίηση υγειών και μη υγειών ασφαλιστικών ταμείων σε ένα (τον e-ΕΦΚΑ). Την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας τον δρόμο στο μέλλον σε κάποιον άλλον νόμο ή και Υπουργό να την καταργήσει και να εφαρμόσει πιθανώς τη διαφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ παράλληλα θα έχουν απορροφηθεί τα αποθεματικά ύψους 7 δις ευρώ που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.

  • Την διατήρηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια πλήρους εργασίας (που σε λίγα χρόνια θα είναι είδος προς εξαφάνιση λόγω των μεγάλων ποσοστών ανέργων και των εργαζομένων με συμβάσεις κάποιων μηνών καθώς και με μερική απασχόληση).

  • Τη βασική ή εθνική σύνταξη στα 384€, η οποία όμως θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού και των αποθεματικών του ταμείου.

  • Τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.

  • Τη λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.

  • Τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

  • Την ανυπαρξία πρόβλεψης για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.

  • Τον μειωμένο και ελλειμματικό πίνακα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τον εκμηδενισμό των παροχών υγείας.

Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της ανεργίας, στη μείωση περαιτέρω των μισθών και των συντάξεων και στη φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων καταδικάζοντας έτσι τις νέες γενιές εργαζομένων και τους συνταξιούχους της χώρας.

Δεν πάει άλλο. Με τέτοιους νόμους για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει κοινωνικό πρόσημο στη ζωή των Ελλήνων. Η κοινωνική ασφάλιση αφορά, συνολικά, τη ζωή των εργαζομένων, τον κόπο και τον μόχθο ολόκληρου του εργασιακού τους βίου, την υγεία, την πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την λεηλατήσει. Γι’ αυτό και ο μόνος δρόμος που μας απομένει για να ανατρέψουμε τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις είναι ο δρόμος του αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.

2. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

3. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

4. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

5. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η αξιοπρέπεια της ζωής μας και ένα καλύτερο αύριο είναι δική μας υπόθεση.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ…

  • Αγωνιζόμαστε.

  • Απεργούμε.

  • Βγαίνουμε στους δρόμους.

  • Ενώνουμε τη φωνή μας και τη δράση μας.

  • Στέλνουμε το δικό μας μήνυμα.

  • Ανατρέπουμε.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε όλο το Δημόσιο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Όλοι μαζί

10:30 π.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη

11:00 π.μ. στην πλατεία Ορεστιάδας μπροστά στο Δημαρχείο

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας

18 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΙΑ

ενάντια στο νόμο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Όλοι στη συγκέντρωση στις 11:00 πμ. στην κεντρική πλατεία!

Συνάδελφοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής μας,

η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη!

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοσέτ. Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Απέναντι σε όλα αυτά, δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες και εκατοντάδες Σωματεία, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, έχουν προκηρύξει απεργία στις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αυτή η συνδικαλιστική μαφία, για άλλη μία φορά κάνει ανοιχτή απεργοσπασία και δεν προκηρύσσει απεργία. Άντε και δεν τους άρεσε η μορφή και η ημερομηνία, μήπως κάνουν κάτι άλλο για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να υπάρξει αντίσταση σε αυτό το τερατούργημα που κατεδαφίζει την κοινωνική ασφάλιση; ΟΧΙ. Θα εξαντλήσουν την κυβέρνηση στο διάλογο!

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτική. Μας λέει ότι κάνουμε πολύ κακό για το τίποτα! Συνάδελφοι είναι επικίνδυνοι! Υπάρχει συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση για να κάνουν ένα νόθο συνέδριο με όλο το μηχανισμό της εργοδοσίας αντί για συνέδρους εργαζόμενους. Χωρίς συζήτηση, μόνο μια μέρα, στις 25/2 και μάλιστα καθημερινή, για να κρατήσουν τους συσχετισμούς και να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους παχυλούς μισθούς τους, στηρίζοντας ότι θέλει η κυβέρνηση και η εργοδοσία στο όνομα των εργαζομένων! Να μην το επιτρέψουμε! Η κατρακύλα τους δεν έχει πάτο.

Ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχει και η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, που στηρίζει αυτή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα συνέδρια. Και μπορεί αυτή τη φορά καλώς να πήρε απόφαση για απεργία στην Ορεστιάδα στις 18 Φλεβάρη, ωστόσο αυτό το έκανε στο πόδι, χωρίς καν Γενική Συνέλευση των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου ή έστω συζήτησης στο ΔΣ. Και δεν παίρνει κανένα μέτρο, καμία εξόρμηση σε χώρο δουλειάς για να οργανώσει την απεργία και να βοηθήσει να σπάσει ο φόβος και ο δισταγμός. Δεν καλεί καν σε συγκέντρωση. 

Συνάδελφοι,

Σε πείσμα κυβέρνησης, εργοδοσίας και λοιπών παρατρεχάμενων να δώσουμε απάντηση. Να συμμετέχουμε στην απεργία και στη συγκέντρωση ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση για την κοινωνική ασφάλιση την Τρίτη 18 Φλεβάρη στις 11:00 πμ.  στην  κεντρική πλατεία Ορεστιάδας.

Με το νέο Νόμο:

1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.

2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.

3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.

4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!

6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.

7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.

8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά, που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Διεκδικούμε:

1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΙΣ 11.00π.μ. ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ