Μενδώνη: Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για προστασία-ανάδειξη των μνημείων της”

Μενδώνη: Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για προστασία-ανάδειξη των μνημείων της”

Αν και έχει περάσει μια εβδομάδα από την τριήμερη επίσκεψη της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παραμένει απόλυτα ικανοποιημένη από όσα διαπίστωσε.

Μάλιστα δεν δίστασε να επισημάνει σε δηλώσεις της, ότι σε σχέση με όλη την Ελλάδα και τις υπόλοιπες περιοχές:«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αυτή που έχει διαθέσει τους περισσότερους πόρους για την προστασία και ανάδειξη του μνημειακού αποθέματος της Μακεδονίας και της Θράκης» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη και συμπλήρωσε:«Εφόσον συνδυαστεί με την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη θα αποφέρει μοναδικούς καρπούς. Μην ξεχνάμε ότι η Θράκη έχει τεράστια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας».

Η υπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συμφώνησαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ότι είναι αναγκαία η επιτάχυνση των έργων πολιτισμού, όπως παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας, τα οποία εκτελούνται σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας .Επίσης, εξετάστηκε η ωρίμανση των μελετών που αφορούν σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Όπως τόνισε επίσης η υπουργός Πολιτισμού, οι πολιτιστικές διαδρομές της Θράκης και της Μακεδονίας είναι μια από τις προτεραιότητες τις οποίες έχει θέσει για το Υπουργείο Πολιτισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.