Αλεξανδρούπολη: “Σιγή ιχθύος” για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια!!!

Αλεξανδρούπολη: “Σιγή ιχθύος” για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργήσει σε 2 χρόνια!!!

Παρατεταμένη “σιγή ιχθύος” στην Αλεξανδρούπολη από τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ, για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Damco Energy, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022, σε δύο χρόνια δηλαδή στην Βιομηχανική Περιοχή της πόλης.

Μιλάμε για μια εξαιρετικά σημαντική, μια τεράστια επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ, με την δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας ισχύος 622 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην ΒΙ.ΠΕ της Αλεξανδρούπολης ο όμιλος Κοπελούζου και θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή, ώστε η εμπορική λειτουργία του σταθμού να ξεκινήσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περί τα μέσα του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική του λειτουργία.
Έως το καλοκαίρι, θα έχει ολοκληρωθεί όλη η αδειοδοτική διαδικασία για τον σταθμό, καθώς ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στη σύνταξη της σχετικής ΑΕΠΟ, ώστε να ακολουθήσει η άδεια εγκατάστασης.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σχετικά τα δημοσιεύματα:

https://www.mononews.gr/business/energy/damco-energy-nea-monada-fisikou-aeriou-mechri-31-3-i-diavoulefsi-tis-meletis-perivallontikon-epiptoseon

https://energypress.gr/news/sto-ypen-i-meleti-perivallontikon-epiptoseon-gia-ti-monada-aerioy-toy-omiloy-kopeloyzoy-stin

https://worldenergynews.gr/index.php?id=42450

https://www.econ3.gr/articles.php?rec_id=41461581438358

Ψάξαμε στην σελίδα διαβούλευση της Περιφέρειας Α.ΜΑ.Θ και αυτό που βρήκαμε είναι η παρακάτω εγκύκλιος:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις της ΚΥΑ οικ 1649/45/15-01-2014 (ΦΕΚ 45/Β ́) τους πολίτες (κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους (οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας), να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις (σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια των γνωμοδοτήσεων και της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ίδρυση θερμοηλεκτρικού σταθμού Έβρου, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 662MWμε χρήση καυσίμου φυσικού αερίου της εταιρείας «DAMCO ENERGY Α.Ε.» στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Β ́ Φάση Αλεξανδρούπολης, Ν. Έβρου, (ΠΕΤ :1909172510).

Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 27-1-2020 και η ημερομηνία λήξης αυτής η 27-2-2020.

ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ Α .́

Η υπηρεσία, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για παροχή πληροφοριών και στοιχείων είναι το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου τηλ. 25513 55817. Η παραπάνω ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ του ΕΒΡΟΥ με αρθ. πρωτ ΔΔ 335/27-1-2020.

Κομοτηνή 27 -1 -2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

“Τσιμουδιά” από Λαμπάκη και λοιπούς “χρυσομάχους” και

καμιά συζήτηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Στην αναφερόμενη ΚΥΑ αναφέρονται ρητά τα προβλεπόμενα που ισχύουν για μια δημόσια διαβούλευση. Μας προξενεί όμως ιδιαίτερη εντύπωση, ότι δεν παρατηρήσαμε καμία σοβαρή (την παραμικρή είναι το πιο ακριβές) κινητικότητα από πολίτες και θεσμικούς φορείς  για το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά μια τεράστια επένδυση για τα δεδομένα της περιοχής μας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και ο δήμος Αλεξανδρούπολης δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Δεν είχε βέβαια ούτε για το έργο των χρυσωρυχείων στο Πέραμα Έβρου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πρώην  δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη-ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ-να προκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη ΜΠΕ των χρυσωρυχείων Περάματος, πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα γνωμοδοτούσε, ως αρμόδιο για το θέμα.

Για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, που από πέρυσι τέτοιον καιρό ξεκίνησαν οι διαδικασίες, δεν θυμόμαστε όμως να έκανε όχι μόνο την παραμικρή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε καν την παραμικρή δήλωση. Κι όλα αυτά ενώ γνωρίζει άριστα το θέμα, μια και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Διευθυντή Ανάπτυξης της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, τον κ. Σιφναίο, ο οποίος όπως ήδη γράψαμε, βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αλεξανδρούπολη αλλά προτίμησε να περάσει… απαρατήρητος. Να θυμίσουμε ακόμα, ότι παρόμοια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΙΩΠΗ είχε υπάρξει πριν από χρόνια και στο θέμα του ΑΣΦΑ για την κατασκευή του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, επίσης από τον όμιλο Κοπελούζου. Τότε, στις 6 Φεβρουαρίου 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για την περίπτωση του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, επί δημαρχίας Λαμπάκη φυσικά, έγινε απλά μία χαλαρή συζήτηση 5 λεπτών για το θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά χωρίς λόγο, αφού 11 μέρες πριν το τότε Περιφερειακό Συμβούλιο (επί Άρη Γιαννακίδη Περιφερειάρχη) την είχε ήδη εγκρίνει.

Ένα τεράστιο εργοστάσιο σχεδόν μέσα στην Αλεξανδρούπολη

Προφανώς όλοι είμαστε υπέρ των επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά αυτή η μονάδα παραγωγής θα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί σχεδόν μέσα στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τους ειδήμονες:

  • Θα χρειάζεται κάποια εκατομμύρια κυβικά νερού για την λειτουργία της, ενώ θα υπάρχουν διάφορα βιομηχανικά απόβλητα (φυσικά κατάλληλα επεξεργασμένα για μηδενική επικινδυνότητα), τα οποία θα οδηγούνται στην θάλασσα.
  • Θα υπάρχει εκπομπή αερίων (όπως το γνωστό φουγάρο του εργοστασίου στην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής που προβλέπεται να αντικαταστήσει αυτό της Αλεξανδρούπολης).
  • Προβλέπεται να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία και διάφορα άλλα θέματα τα οποία προφανώς ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία;

Βρισκόμαστε δυο χρόνια πριν την λειτουργία του, σύμφωνα με όσα γράφονται στα ΜΜΕ που ασχολούνται με ενεργειακά και οικονομικά θέματα και προφανώς βασίζονται σε πληροφορίες της DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου. Έκανε καμιά συζήτηση με αυτό τον όμιλο ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης ή όπως έλεγε και στην περίπτωση του σταθμού LNG, να λειτουργήσει πρώτα και μετά θα συζητήσουμε;

Συνεπώς θα περιμέναμε, πέραν κάποιων δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο, να δούμε πρωτοβουλίες πολιτών, ημερίδες ενημέρωσης, κινητοποίηση συλλόγων με περιβαλλοντική ευαισθησία,  έντονη δημοσιότητα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης από άκρη σ’ άκρη και πολλές ακόμη δράσεις που θα αφορούν την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Θα περιμέναμε κάτι περισσότερο από την Οικολογική εταιρεία, από τον κ.Λαμπάκη ο οποίος πρωτοστάτησε αποφασιστικά στους κοινωνικούς αγώνες κατά των Χρυσωρυχείων και από άλλους φορείς και πολίτες. Όπως την Κοινότητα “Φάρος” που έχει ιδιαίτερες οικολογικές ανησυχίες και ο επικεφαλής της Παύλος Γεωργιάδης… χαλάει τον κόσμο-ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΝΕΙ-ακόμα και στο κόψιμο ενός δέντρου. Εδώ για την δημιουργία ενός εργοστασίου σχεδόν μέσα στην πόλη, δεν ακούσαμε ούτε είδαμε κάποια πρωτοβουλία.

Επειδή εδώ μιλάμε για ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ για τα δεδομένα της Αλεξανδρούπολης και της περιοχής, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που πολύ σωστά ανέδειξαν με πολύ μεγάλη ένταση τις κινητοποιήσεις για τα χρυσωρυχεία, είναι καιρός να ασχοληθούν και να αναδείξουν το θέμα, προκειμένου να γίνει όπως προβλέπεται η διαβούλευση, με την συμμετοχή όσων έχουν και εξειδικευμένες γνώσεις. Γιατί αυτό θα βοηθήσει στην διευκόλυνση υλοποίησης της επένδυσης, αλλά κυρίως θα είναι προς όφελος των κατοίκων του Δήμου που προφανώς απαιτούν ένα προστατευμένο και καθαρό περιβάλλον.

2 Σχόλια

  1. Ενας καημενος η καμενος δημοτης

    Τι εξυπηρετει η δημιουργικη; ελληνικη δημοσιογραφικη ρητορικη;Το δημοσιο η το ιδιωτικο συμφερον;Εγινε ερευνα και προκυπτουν ερωτηματα; Ποια ειναι τα ερωτηματα;Ποιες ειναι οι απαντησεις των κατα νομο αρμοδιων;Το κειμενο ειναι ποινικα ελεγχομενο;Διαπιστωσατε παραβαση νομου; Δεν γραφετε κατι…Τι συμβαινει για να μαθουμε;

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*